Startsida / Inlägg

Tung F1-chef får sparken

av Anna Andersson
jfx0104
Årets två första poäng. Foto: Sauber

Efter regenkaoset i Brasilien pratar F1-världen nu om de fyra förarplatser som återstår 2017.Två hos Sauber och två hos Manor.
Sauber lyckades ta två poäng genom Felipe Nasr i Brasilien och ligger nu tia och det ryktas om att det kan vara slutet för Manor som ni ligger elva och sist. Det sägs att det brittiska teamet inte klarar ekonomin utan de 300 miljonerna som en tiondeplats i VM ger.
Det står 2-1 till Sauber inför den sista deltävlingen och en plats bland de tio bästa i finalen ger poäng, men den här gången lär inget regnväder hjälpa till. Det är sällan det regnar i Abu Dhabi.
När det gäller förarfrågan sägs det att Marcus Ericsson sitter säkert eftersom han har en bra relation med Saubers nya ägare. Felipe Nasr har också en tjock plånbok med sig, men han har fått stryk av Ericsson många gånger i år och har dessutom beskyllt teamet för sabotage och hävdat att Ericsson fått flera fördelar. Teamet förhandlar också med Pascal Wehrlein, som inte har lika mycket pengar med sig men som stöttas av Mercedes, det pratar även med Esteban Gutierrez, som tidigare kört för teamet och som har kontakter hos Ferrari – som levererar motorer till Sauber.
Den här gången är Monisha Kaltenborn också tydlig med att hon inte tänker välja förare efter pengarna.
– Det är viktigt för oss att man är en lagspelare, hela teamet måste fungera och det går inte om alla gör ett perfekt jobb och sedan raseras det på en position, säger hon till motorsportmagazin.
– Det spelar det ingen roll hur fantastisk strategin är om inte tillförlitligheten fungerar. Därför är det viktigt att vara en lagspelare och föraren spelar en mycket viktig roll.

Marcus Ericsson (SWE) Sauber F1 Team. Autodromo Jose Carlos Pace.
Ericsson – ett år till hos Sauber? Foto: Sauber

Det har varit problem mellan Ericsson och Nasr. De har aldrig varit bästa vänner och i Monaco krockade det sedan Nasr inte följt en stallorder och Ericsson tappat tålamodet och försökt köra om i alla fall.
– Det värsta är när det är problem mellan förarna. Det är viktigt att vi är en homogen grupp. Det behöver inte vara harmoni jämt, det är klart att det finns konflikter men vi måste ha ett gemensamt mål.
Sauber säger att man ska meddela vilka förare som kör för teamet nästa år innan det sista loppet är kört. Det betyder att stallet har mindre än två veckor på sig.

 

 

 

•••
Bernie Ecclestone är en man som gillar politik, eller snarare vissa politiker. Tidigare har han ju varit väldigt positiv till Vladmir Putin och sagt att han velat se Rysslands president på en större position i Europa:
– Han är den mannen som skulle styra Europa. Grejen är att han gör det som han anser är riktigt och han står också för det.
Nu hyllar F1-gurun USA:s nye president Donald Trump:
– Valet av Trump var det bästa som kunde hända världen, säger Ecclestone till den brasilianska  TV-kanalen Globo.
– Jag har träffat honom ett par gånger och tro mig, det är det bästa för hela världen.
•••

F1-läkaren Aki Hintsa  är död. Under 20 år tränade finländaren många F1-stjärnor, bland andra Mika Häkkinen, Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel. 2015 berättade han att han hade drabbats av  cancer i magen, men för bara ett par veckor sedan förklarade Mercedes att han tagit fram ett speciellt sovprogram för deras förare för att de skulle klara den tuffa säsongsavslutningen med flera lopp på olika tidszoner.

Nu meddelar flera omlika finländska tidningar att han har avlidit.

– Han inspirerade mig till hundra procent, säger Lewis Hamilton.

Aki Hintsa blev 58 år gammal och sörjs nu av många medlemmar inom motorsportfamiljen.
Annars kan vi konstatera att…

FILE - The May 25, 2008 file photo shows McLaren Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain, left, celebrating with McLaren team director Ron Dennis on the podium after winning of the Formula One Monaco Grand Prix, at the Monaco circuit, in Monaco. McLaren chief executive Ron Dennis is stepping aside from all Formula One roles with the team. The 61-year-old Dennis announced the decision Thursday, April 16, 2009 as part of a restructuring of the McLaren group. (AP Photo/Luca Bruno)
Ron Dennis och Lewis Hamilton 2008 när de vann VM-titeln tillsammans. Foto: TT-AP

 

…Ron Dennis, 69, lämnar sin post hos McLaren. De andra delägarna har petat honom. Hans kontrakt går ut i januari och det blir inte förlängt.
– Jag är besviken över att de ansvariga från TAG och Mumtalakat har tagit beslutet att jag ska lämna, trots att vår styrelse har förklarar vilka konsekvenser det beslutet kan få, säger Dennis i en kommentar.
Han har jobbat för McLaren F1 i 30 år.
…Ross Brawn inte alls är nöjd med att det på flera ställen har skrivits att han har antytt att den tidigare världsmästaren Michael Schumacher mår bättre. Han sa att det finns positiva tecken.
– Jag blev citerad så att man fick känslan av att hans hälsotillstånd har förbättrats, men det var inte det som jag menade, säger Brawn till The Guardian.
– Familjen sköter hans rehabilitering privat. Det vill jag respektera och jag vill inte säga någonting om hans hälsotillstånd, ingenting mer än att vi är förhoppningsfulla och hoppas att vi någon gång i framtiden kan se Michael så som vi känner honom.
…det finns rykten som säger att Bernie Ecclestone är på väg att köpa Interlagos för att renovera banan och rädda F1-loppet i Brasilien. Hans frus familj bor i Sao Paolo.
…att det är F3 i Macau i helgen och numera är det VM. Två svenskar kör, Felix Rosenqvist och Joel Eriksson.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB