Startsida / Inlägg

Kan Vettel hota Hamilton i Mexiko?

av Anna Andersson

Kan Vettel hota Hamilton i Mexiko?

Förutsättningarna är glasklara.
Lewis Hamilton har VM-avgörandet i sina egna händer. Han vet precis vad han ska göra för att vinna sin fjärde VM-titel, men det är en stor skillnad på att veta vad man ska göra och att verkligen göra det också.
Det blev allt varmare under kvalet till Mexikos GP och Lewis Hamilton var inte tillräckligt snabb. Även om han inte gjort några missar alls så hade det inte räckt till pole position.

MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 28: Top three qualifiers Sebastian Vettel of Germany and Ferrari, Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing and Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP pose for a photo in parc ferme during qualifying for the Formula One Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 28, 2017 in Mexico City, Mexico. Mark Thompson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Kan Vettel hota Hamilton i Mexiko? (AFP)

Ferraris Sebastian Vettel var grym i kvalet. Han tog sin 50:e pole position i karriären.
Red Bulls Max Verstappen var nästan lika bra.
Därför var Lewis Hamilton  trea i kvalet. Tar han sig i mål på den placeringen så vinner han VM, men, men, men. Det går att skriva ungefär 10 000 olika men i den här meningen eftersom saker och ting har en tendens att inte bli så som man tänker sig när situationen är pressad. Nu är Lewis Hamilton en av de mest rutinerade förarna i fältet, men det kan hända saker som han inte kan påverka. En av de avgörande detaljerna i Mexiko är hur teamen klarar av att hantera kylningen av bilen, motor, bromsar och  växellåda. En annan handlar om hur bilarna hanterar däcken och ju varmare det är ju större problem har Mercedes haft.
Nu lär inte Valtteri Bottas få attackera sin teamkollega, men vad händer med Kimi Räikkönen, med Daniel Ricciardo och med kvalets utropstecken Esteban Ocon?
Vad händer med Max Verstappen? Han får ingen bestraffning för incidenten med Valtteri Bottas, men vad gör han från startposition två? Den killen är allt annat än pålitlig.

Vill du läsa mer om kvalet? Det gör du här

Här har du kvalresultatet:

1) S. Vette, Ferrari  1:16.488
2) M. Verstappen, Red Bull  + 0:00.086
3) L. Hamilton, Mercedes  + 0:00.446
4) V. Bottas, Mercedes  +0:00.470
5) K. Räikkönen, Ferrari  +0:00.750
6) E. Ocon, Force India + 0:00.949
7) D. Ricciardo, Red Bull + 0:00.959
8) N. Hülkenberg, Renault + 0:00.978
9) C. Sainz, Renault + 0:01.306
10) S. Perez, Force India  + 0:01.319
11) F. Massa, Williams + 0:01.575
12) L. Stroll, Williams + 0:02.635
13) B. Hartley, Toro Rosso
14) F. Alonso, McLaren
15) S. Vandoorne, McLaren
16) M. Ericsson, Sauber
17) P. Wehrlein, Sauber
18) K. Magnussen, Haas
19) R. Grosjean, Haas
20) P. Gasly, Toro Rosso

•••
Vi har ett par motorstraff att notera….
…15 platser för Pierre Gasly, Toro Rosso. Han körde inte heller kvalet.
…20 platser för Fernando Alonso, McLaren. Han körde in på plats fem i Q1, tack för det motorstraffet….
…35 platser för Stoffen Vandoorne, McLaren.
Vad som händer med Toro Rossos Brendon Hartley vet vi inte än. Han fick problem med motorn under kvalet och tvingades parkera.
•••
Saubers stallchef Frederic Vasseur förklarar att Sauber har en långsiktig plan, och att framtiden inte kommer att byggas på ett rent ekonomiskt beslut. Han förklarar att man snart kommer att presentera förarna för 2018:
– Snart ska vi ta det beslutet, men det är inte det temat vi ska diskutera i dag. Vi har mycket att göra och ska snart ta tag i den uppgiften, säger han till motorsporttotal.
– Marcus Ericsson har en mycket lång erfarenhet av F1 och det är viktigt för teamet.

Marcus Ericsson (SWE), Sauber F1 Team. Circuit de Spa-Francorchamps.
Stannar Ericsson i F1? (Sauber).

Samtidigt vill han inte kontraktera en förare bara för att han har en stark sponsor.
– Vi har ett avtal om motorerna och vi för samtal. Vi kommer med största sannolikhet att ta över en av deras förare.
Det har pratats om att ta över två av Ferraris juniorförare, men det verkar som om det är en fråga för framtiden. Marcus Ericsson var 16:e man och snabbast av de båda Sauberförrna i kvalet till Mexikos GP, men Wehrlein har fortfarande 9- 7 i den interna kvalstatistiken. Ericsson har dock kvalat ut Wehrlein i de tre senaste loppen.
Jag tyckte att jag gjorde ett bra kval. Det var en bra start på det första setet däck, sedan gjorde jag en miss på det andra. Det gjorde att jag var pressad att leverera på det tredje och det klarade jag av, säger Ericsson, som lär starta loppet från sjunde startled, till Viasat Motor.
– Jag satte en bra tid direkt jag slog Pascal och det var huvudmålet. Sedan slog jag båda bilarna från Haas också och jag var inte allt för långt från Q2. Jag är jättenöjd.
Intressant är att båda Sauberbilarna slog båda bilarna från Haas. Ericsson var ungefär två tiondelar från Q2 och han lär starta på plats 14 i morgondagens race.
– Jag är lite missnöjd med mitt kval för jag gjorde en miss i den första kurvan och den kostade mig tre tiondelar. Det var synd eftersom vår set up var bra, i det första försöket var jag två tiondelar före Marcus, i det andra sex, men det var i det tredje så jag missade, säger Wehrlein till motorsporttotal.
Är du intresserad av läget på gridden inför 2018? Kolla här.

•••

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (C) celebrates after winning the pole position next to second placed Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen (L) and third placed Ferrari's German driver Sebastian Vettel during the qualifying session at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 15, 2017 ahead of the British Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Jublar Hamilton i morgon igen? (AFP PHOTO)

Lewis Hamilton kör för en VM-titel i morgon. Han tar den om han är sämst femma i morgon, eller om han är sämst nia och Vettel inte vinner.
Eller om Vettel inte är bättre än trea.
•••

 

 

Racet startar klockan 20.00 i morgon söndag. Följ med min liverapportering från klockan 19.45.
MEN VI STÄLLER OM KLOCKAN I NATT. DEN FLYTTAS TILLBAKA EN TIMME.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB