Startsida / Inlägg

Sebastian Vettel vann Brasiliens GP och blir tvåa i VM?

av Anna Andersson

Hur många gånger är det starten som avgör ett F1-lopp?
Allt för många.
Den här gången var det Sebastian Vettel som klämde sig förbi Valtteri Bottas på insidan. Det gick inte ens att få in ett läskpapper mellan Ferrarin och Mercedesen i den omkörningen.

Ferrari's German driver Sebastian Vettel celebrates on the podium after winning the Brazilian Formula One Grand Prix, at the Interlagos circuit in Sao Paulo, Brazil, on November 12, 2017. / AFP PHOTO / Carl DE SOUZA
Sebastian Vettel vann Brasiliens GP/ AFP PHOTO

Det avgjorde loppet eftersom bilarna i täten var allt för jämna fartmässigt för att det skulle gå att köra om någon av konkurrenterna på banan. Mercedes försökte med en undercut, men Ferrari och Vettel klarade sig med någon meter till godo. Sebastian Vettel vann Brasiliens GP före Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen.
Dagens behållning var Lewis Hamilton som startade från depån och körde upp sig hela 16 placeringar, han hade till och med häng på en tredjeplats, men Kimi Räikkönen höll undan och slutade trea. Det gjorde att det var två Ferraribilar på prispallen i Brasilien.
I kampen om andraplatsen i VM har Sebastian Vettel nu ett rejält övertag. Han har 22 poängs försprång på Valtteri Bottas, med andra ord så måste Bottas vinna loppet och Vettel inte ta någon poäng för att finländaren ska ta andraplatsen i VM.
Det blir tufft – men det är ingen omöjlighet.

Vill du läsa mer om racet gör du det här:

•••

Sauber's Swedish driver Marcus Ericsson attends a press conference ahead of the Formula One Malaysia Grand Prix at the Sepang circuit near Kuala Lumpur on September 28, 2017. / AFP PHOTO / ROSLAN RAHMAN
Ericsson bäst i Sauber. / AFP PHOTO

Marcus Ericsson inledde racet på de mjuka däcken och hade enorma problem. Han  halkade runt, saknade grepp och det såg tungt ut för svensken som fick släppa förbi sin teamkollega som gjorde ett tidigt depåstopp. Men när Ericsson gick in i depå efter halva loppet så hittade han rätt igen. Bilens balans blev bättre och han kunde trycka på när han körde med de supermjuka däcken och han slog sin teamkollega.
Det var mycket viktigt för framtiden.
– Det var absolut viktigt att slå honom. Han var väldigt stark i början av loppet när jag hade problem med bilen som bara halkade runt på de mjuka däcken, säger Ericsson till Viasat Motor.
– Men efter depåstoppet kändes det som om jag hade en annan bil, jag hade grepp i bakdäcken och kunde trycka på i körningen. Det är klart att det är viktigt att slå honom, han slog mig i kvalet, men jag fick revansch i dag.
•••
Andra nyheter från Braslien berättar för oss att….
….Mercedes teamchef Toto Wolff garanterar att teamet inte kommer att lämna F1 innan deras kontrakt går ut 2020.
….F1 med de nya ägarna Liberty Media har gjort en förlust på 289 miljoner dollar i går. Under Bernie Ecclestones sista år gjorde F1 en vinst på 160 miljoner dollar.
…det finns ett rykte som säger att Lucas Auer och George Russel båda blir testförare hos Force India 2018. Auer är systerson till Gerhard Berger och Österrikes nya hopp. Russel är Mercedes stora hopp, han vann GP3 i år.
…den trefaldige världsmästaren Niki Lauda är oroad för F1:s framtid.
– Det är klart att de amerikanska ägarna behöver tid för att förstå F1, men den tiden är över nu. Deras idéer för framtiden gör mig orolig, säger han till Gazzetta dello Sport.
– FIA, Chase Carey och Ross Brawn upprepar att sporten måste bli jämnare, men F1-sportens DNA är något helt annat. Den som tror att man behöver ha olika vinnare varje helg för att göra loppen mer attraktiva är dum i huvudet.
…Mercedes personal rånades med pistol när de lämnade banan, även en minibuss från Sauber rammades under tävlingshelgen – detta trots att teamen och dess medlemmar skulle få ökat skydd under tävlingshelgen i Brasilien.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB