Startsida / Inlägg

Sebastian Vettel snabbast under andra dagens F1-test i Barcelona

av Anna Andersson

Sebastian Vettel snabbast under andra dagens F1-test i Barcelona

Han jagar en femte VM-titel, fick köra sin första testdag och börjar säsongen med en mycket bra tid.
– Bilen fungerar, konstaterar Sebastian Vettel

 

F1 Formula One - Formula One Test Session - Circuit de Barcelona-Catalunya, Montmelo, Spain - February 27, 2018 Sebastian Vettel of Ferrari during testing REUTERS/Albert Gea
Sebastian Vettel snabbast under andra dagens F1-test i Barcelona (REUTERS)

 

1:19.673 var tyskens snabbaste tid och också veckans snabbaste tid – eller den tid som varit bäst under de två inledande testdagarna (notera att Ricciardo körde med mediumdäcken i går och Vettel med soft i dag).

Men det har varit tuffa tester.

Tisdagen i Barcelona inleddes med snö, is och isregn. Det var svårt att köra under förmiddagen eftersom temperaturerna var väldigt låga (mellan + 3 och + 7) och det ledde till att arrangörerna strök lunchvilan så att bilarna fick chansen att köra så mycket som möjligt. Det pratades även om att förlänga testet med en dag, men för att göra det krävs det att alla teamen är överens och Williams som har bokat banan för en filmdag är inte alls intresserade av att förlänga testet.

Vettel snabbast under andra dagens F1-test i Barcelona

Ferrari driver Sebastian Vettel of Germany sits in his car cockpit in the pit lane during a Formula One pre-season testing session at the Catalunya racetrack in Montmelo, outside Barcelona, Spain, Tuesday, Feb. 27, 2018. (AP Photo/Francisco Seco)
Vettel med sin halo. (AP Photo/Francisco Seco)

Vettel körde sin Ferrari 98 varv runt Circuit de Catalunya, det betyder mer än 450 kilometer vilket är ungefär en och en halv tävlingsdistans.
– Under det här testet handlar det framförallt om att lära sig att förstå hur bilen reagerar. Det är prioritet nummer ett. I nästa steg handlar det om prestation, säger tysken som var tre tiondelar före Valtteri Bottas, Mercedes.
– Bilen fungerar, vi har inga problem med tillförlitligheten. Allt håller ihop ordentligt trots att vi har gjort förändringar flera komponenter.  Det är normalt att allt är många nyheter, men än så läng har allt fungerat perfekt. Det verkar som om vi har gjort ett framsteg. Däremot kan jag inte säga någonting om prestandan. Det verkar okej, allt har gått som det ska och det är naturligtvis bra när du kan komma till testerna och köra ordentligt.

Problem för McLaren och Red Bull

Lika enkelt har det exempelvis inte gått för McLaren som hade problem med att det rök i avgasröret och Red Bull stördes av en bränsleläcka enligt vissa medier och med motormappingen enligt andra.

Red Bull hänvisar bara till ett tekniskt problem.
– Min första känsla är ändå positiv, säger Verstappen som körde 67 varv utan några ytterligare problem.
– Der är tidigt på säsongen, men min första känsla  är bra. Jag tror ändå inte att vi tappade så mycket i dag eftersom det var så dåliga förhållanden i morse. Det var inte helt perfekt att stå i garaget, men vi var tvungna att titta igenom allt och det tog en stund. Under eftermiddagen kunde vi däremot göra det vi ville.

 Annars kan vi konstatera att…

…både Mercedes och Renault ändrade i sina planer. Båda teamen skulle ha använt båda sina förare, men hos Mercedes körde Valtteri Bottas hela dagen och hos Renault genomförde Carlos Sainz jobbet. Därmed bör det vara Lewis Hamilton och Nico Hülkenberg som kör för respektive team i morgon onsdag.
…Charles Leclerc körde för Sauber och han snurrade och var orsaken till att den första röda flaggan plockades fram. Trots det var teamet nöjt.
– Det var ännu en positiv dag, trots de låga temperaturerna och de svåra väderförhållandena. Vi byggde vidare på den data vi samlade i går och vi kunde fortsätta vårt program med att jobba vidare med inställningarna och göra olika mätningar, säger den tekniske direktören Jörg Zander.
– Vi fokuserade på longruns under eftermiddagen och då testade vi olika däck.

Williams reserve driver Robert Kubica of Poland sits in his car cockpit in the pit lane during a Formula One pre-season testing session at the Catalunya racetrack in Montmelo, outside Barcelona, Spain, Tuesday, Feb. 27, 2018. (AP Photo/Francisco Seco)
Robert Kubica gör comeback som tredjeförare hos Williams (AP Photo)

…Robert Kubica testade för Williams.
– Jag tror att vi fick ut max av den här dagen, med tanke på vädret och temperaturerna på banan. Jag fick en känsla för bilen och vad den klarar av när det är tuffa förhållanden. Det är inte enkelt att hoppa in i en ny bil när det är så svåra väderförhållanden och sedan ha självförtroendet att man vågar trycka på, men jag tycker att vi fick många viktiga saker gjorda, även om tiden var knapp.
…tänkt på en sak – det är inte tiderna som är viktiga under den här delen av säsongen. Det handlar om att köra många varv, lära känna bilen och veta hur den reagerar på olika saker. Inte jaga snabbaste varvtiderna.

Resultat testdag 2 Barcelona

1)  S.Vettel, Ferrari     1:19.673  98     Soft
2) V.Bottas, Mercedes  1:19.976   +0.303     94     Medium
3) S.Vandoorne, McLaren     1:20.325     +0.652     37     Hypersoft
4) M.Verstappen, Red Bull     1:20.326     +0.653     67     Medium
5) C.Sainz, Renault     1:21.212     +1.539     65     Soft
6) P.Gasly, Toro Rosso     1:21.318     +1.645     82     Soft
7) R.Kubica, Williams     1:21.495     +1.822     48     Soft
8) S.Sirotkin, Williams     1:21.822     +2.149     52     Soft
9) E.Ocon, Force India     1:21.841     +2.168     79     Soft
10) C.Leclerc, Sauber     1:22.721     +3.048     81     Soft
11) K.Magnussen, Haas     1:22.727     +3.054     36     Soft

Förarna och teamen under den tredje testdagen (onsdag 28.2)
Mercedes: Hamilton (obekräftat)
Ferrari: Räikkönen
Red Bull: Ricciardo
Force India: Perez
Williams: Kubica och Stroll
Renault: Hülkenberg ((obekräftat)
Toro Rosso: Hartley
Haas: Grosjean
McLaren: Alonso
Sauber: Ericsson

Vad Marcus Ericsson tyckte efter sin första dag i bilen läser du här:

 

 Missa inte guiden till årets F1-säsong – alla lopp, banor, datum och tider.

 

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB