Startsida / Inlägg

Lawrance Stroll har säkrat Force India i F1 2019

av Anna Andersson

Jag trodde att jag skulle ha semester.
Hur kunde jag vara så dum? Det går uppenbarligen inte att logga ut och koppla ner, trots att F1-fabrikerna är stängda. Det kommer hela tiden nya F1-nyheter.
Lawrance Stroll har säkrat Force India i F1 2019.

Former Austrian Formula One driver Niki Lauda stands in the Mercedes pit during the first free practice at the Interlagos race track in Sao Paulo, Brazil, Friday, Nov. 10, 2017. (AP Photo/Nelson Antoine)
Niki Lauda inleder sin rehabilitering (AP)

Förra veckan kom nyheten som skakade hela F1-depån. Orsaken till Niki Laudas frånvaro i Tyskland och Ungern var inte bara en lunginflammation, den tidigare världsmästaren behövde en ny lunga. Han genomgick en lungtransplantation i torsdags.

I lördags bekräftade  sjukhuset att han mår bra, har vaknat och att alla organen arbetar som det ska.
Tur det, utan honom hade F1 blivit en stor profil fattigare. Niki Lauda är inte bara en flerfaldig världsmästare, en riktig kämpe och en man som är snabb i munnen. Han är en legendar och att han behöver en ny lunga nästan på dagen 42 år efter den otäcka olyckan på Nürburgring ger honom en ännu större kultstatus. Det är skönt att det nu kommer positiva nyheter, han är trots allt 69 år gammal.
I fredags plingade det till i telefonen igen när Red Bull meddelade att Daniel Ricciardo lämnar stallet, han är klar för Renault. Mer om det läser du här.

Lawrance Stroll har säkrat Force India i F1 2019

Nu är det dags för nästa nyhet.
Lawrance Stroll har säkrat Force India i F1 2019 och framöver.

Williams driver Lance Stroll of Canada, right, looks at fellow team driver Felipe Massa of Brazil during a Formula One pre-season testing session at the Catalunya racetrack in Montmelo, outside Barcelona, Spain, Wednesday, March 1, 2017. (AP Photo/Francisco Seco)
Lawrence Stroll har säkrat Force India i F1 2019 – byter sonen Lance stall?  (AP Photo)

Det betyder att Lance Strolls pappa har köpt teamet tillsammans med Andre Desmarais, Jonathan Dudman från Monaco Sports and Management, John Idol som jobbar med mode, John McCaw (teleindustrin), Michael de Picciotto (finansman) och Silas Chou, som är affärspartner till Stroll.
– Detta säkrar teamets framtid i formel 1 och ger vårt team möjligheten att nå ut med sin fulla potential, säger stallets chef Otmar Szafnauer till motorsporttotal.
De nya ägarna säkrar jobben för de 405 medarbetarna och ska också se till att alla teamets skulder är betalda inom en snar framtid.

 

Lämnar Stroll Williams?

Detta kan vara ett riktigt hårt slag mot Williams. Det brittiska teamet blir av med sin namnsponsor Martini efter årets säsong och om Lawrence Stroll, som bär ett tungt ekonomiskt ansvar även i det stallet, drar sig ur har Williams enormt stora problem. Klarar kultteamet en sådan smäll?
Vilka konsekvenser får då detta ägarbyte?
I ett första läge känns det som om det framförallt är två team och tre förare som berörs:

Force India driver Esteban Ocon of France waits in his car during the first practice session at the Japanese Formula One Grand Prix at Suzuka, Japan, Friday, Oct. 6, 2017. (AP Photo/Eugene Hoshiko)
Stannar Esteban Ocon hos Force India? (AP)

Force India och Williams.

Lance Stroll kan mycket väl flytta från Williams till Force India.
Kan Mercedes hålla sin förare Esteban Ocon hos Force India?
Vart  händer med den starka sponsorn Telemex och Sergio Perez?
Men i ett längre perspektiv så kan det naturligtvis påverka även andra team och den frågan är så stor att jag får ta den vid ett senare tillfälle.

Tanken var att jag skulle ha semester de två veckorna som F1 var stängt – så låt mig säga följande. Ni är välkomna att diskutra frågorna här och på Sportbladet Motor på Facebook.
Jag håller marknaden under kontroll och återkommer. Mina lördagssidor tar inte semester. De lever, vare lördag året runt.
Tack för att ni tog er tid. Njut av sommarens sista suckar till dess att vi hörs igen.
A

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB