Startsida / Inlägg

Förarnas däckval till Abu Dhabi GP i F1

av Anna Andersson

Tänk att det har gått en hel säsong. Mästerskapen av avgjorda, återigen är det Lewis Hamilton och Mercedes som vunnit båda titlarna.
Men det känns ändå speciellt när det är dags för säsongens sista lopp. I dag får ni förarnas däckval till Abu Dhabi GP i F1, beskedet om den store VD:n som gripits av polisen, det senaste snacket och tiderna som gäller den här helgen.
Årets sista F1-helg.

Tiderna inför Abu Dhabi GP i F1

 

Mercedes driver Valtteri Bottas, of Finland, right, celebrates with his teammate Lewis Hamilton, of Britain, after setting the pole position during the qualifying session at the Yas Marina racetrack in Abu Dhabi, United Arab Emirates, Saturday, Nov. 25, 2017. The Emirates Formula One Grand Prix will take place on Sunday. (AP Photo/Luca Bruno)
Valtteri Bottas vann säsongsfinalen 2018. (AP Photo/Luca Bruno)

Fredag 23.11.
Träning 1 kl 10.00-11.30
Träning 2  kl 14.00-15.30

Lördag 24.11:
Träning 3 kl 11.00-12.00
Kval kl 14.00

Söndag 25.11
Race – Abu Dhabi GP 14.10 – Jag följer loppet live med start klockan 13.55. Häng med för sista gången i år, sedan får vi se vad som händer 2019.

Förarnas däckval till Abu Dhabi GP i F1

När det gäller förarnas  däckval till Abu Dhabi GP i F1 så kan vi konstatera att Marcus Ericsson väljer en annan strategi än Charles Leclerc, svensken har bara ett däck av den hårdaste gummiblandningen – men åtta av den mjukaste. Leclerc ligger på ett set hårdare än svensken. Det är samma upplägg som Mercedes har, men kikar vi vidare ser vi att Sebastian Vettel faktiskt använder sig av tre röda supersoft  (hårdast den här helgen) vilket är samma taktik som Kimi Räikkönen.
Men inga andra team väljer så hårda alternativ.

 

Renault driver Nico Hulkenberg of Germany waits in his team garage during the first practice session at the Singapore Formula One Grand Prix on the Marina Bay City Circuit Singapore, Friday, Sept. 15, 2017. (AP Photo/Wong Maye-E)
Tungt för Renault. (AP Photo/Wong Maye-E)

VD arresterad – vad händer med Renault?

Renaults och Nissans VD Carlos Ghosn har arresterats i Japan. Han anklagas för att ha använt firmans pengar för privata ändamål och ska ha räknat ner värdet på sina värdepapper. Han kommer även att få sparken.

Detta är den tredje stora chefen som lämnar ett F1-team i år, Ferraris Sergio Marchionne avled i somars, Mercedes Dieter Zetsche har lämnat över till Ola Källenius och nu lämar 64-årige Ghosn efter 22 år.

Fransmannen som är född i Brasilien har lett en stor satsning på F1, inför 2019 har man hämtat Daniel Ricciardo vid sidan av Nico Hülkenberg, målet är att ta pallplatser och att vinna VM-titeln efter 2021.

Vilka konsekvenser får det för teamets F1-satsning? Vem som ersätter honom hos Renault är inte klart.

Släpp kvinnan – eller ställ in Bahrain GP.

En kvinna sitter fängslad för att ha skrivit sin åsikt rking Bahrain GP på sociala medier. Hon skrev bland annat  ”Nej till F1 i ockuperade Bahrain” och att när F1 kommer till hennes land så var det bara för att ”den styrande al-Khalifa familjen skulle rentvå sitt kriminella förflutna och deras brott mot mänskliga rättigheter”. Hon uppger att hon har misshandlats i fngeldet, utsatts för sexuella trakasserier och har tvingats erkänna brottet – utan att en advokat var närvarande. Nu kräver organisationer som arbetar för männskliga rättigheter att hon ska släppas – annrs bär F1 ställa in loppet i Bahrain 2019. Lär mer här.

Vad tycker du?

 

Snabba nyheter inför Abu Dhabi GP i F1

Vi kan konstatera att….

Spanish F1 driver Fernando Alonso of Renault clenches his fist as he celebrates on the podium after he won the Formula One Hungarian Grand Prix on the Hungaroring circuit, in Mogyorod, north-east of Budapest, Hungary, on Sunday, Aug. 24, 2003. (AP Photo/MTI, Imre Foeldi)
Fernando Alonso körde för Renault år 2003.  (AP Photo)

…Fernando Alonso gör sitt sista F1-lopp för 2018. För 2019 och kanske för hela karriären. Spanjoren 37-årige spanjoren debuterade i F1 2001, för Minardi. Han vann två VM-titlar med Renault 2005 och 2006 och är en av de riktigt stora i F1-historien. Även om de tre senaste säsongerna inte har varit riktigt det han hade hoppats på så har han varit en tillgång för serien.
Nästa år ligger fokus på att vinna Indy 500 tillsammans med McLaren, där ska han jobba med Force Indias tidigare teamchef Bob Fernley.
…Marcus Ericssons  gör sitt sista F1-lopp, för den här gången Vi får se om svensken, som är tio år yngre än Alonso, kommer tillbaka. Det har varit hans målsättning i alla fal. Nästa år ska han köra Indycar, samtidigt som han är tredjeförare för Sauber. Svensken har kört F1 sedan 2014, men inte riktigt lyckats få till de toppresultat som krävs för att få en riktigt bra styrning.
…Brendon Leigh, 19, från Storbritannien, vann F1 New Balance Esports Pro Series 2018 – precis som 2017.
….F1-kalendern för 2019 är här. Du kan klicka här för att boka in alla helger.

Men för 2020 är det mycker som är öppet och enligt Liberty Media är det inte säkert att Silverstone finns med, Hanoi ska göra debut, men man tvekar om Miami.
– Det är väldigt många parter involverade, vilket inte är ovanligt, säger Chasey Cary som därmed förklarar varför det är något svårare.
– Men USA är prioritet för oss, vi diskuterar även med andra arrangörer i USA; inte bara Miami.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB