Startsida / Inlägg

Köper Bernie Ecclestone tillbaka Formel 1?

av Anna Andersson

Är F1 till salu igen?
Köper Bernie Ecclestone tillbaka Formel 1?
Det är den stora frågan just nu och det är också det som valsar genom de flesta internationella medierna denna vecka.
Uppgifterna kommer från johnwallstreet.com och det är väl oklart om de är intresserade av en partner för att minska sin egen andel eller om det handlar om att sälja F1 till en annan majoritetsägare.

Köper Bernie Ecclestone tillbaka Formel 1?

Bernie Ecclestone, president and CEO of Formula One Managment is seen in the paddock prior to the Formula One German Grand Prix at the Nuerburgring circuit in Nuerburg, Germany, Sunday, July 24, 2011. (AP Photo/Petr David Josek)
Kommer Ecclestone tillbaka till F1?  (AP /TT)

Just nu spekuleras det i om Bernie Ecclestone är på väg att göra come back. 88-åringen sa redan förra året till Blick:
– Än så länge har jag inte sett enda sak som ger någonting. De gör allt fel.
Det amerikanska bolaget tog över F1 år 2016, men av det omdiskuterade F1-loppet i Miami blev det ingenting, man har inte heller lyckats minska det ekonomiska gapet mellan teamen samtidigt som skulderna har ökar.

Nu har F1-arrangörerna träffats i London och 16 av 21 arrangörer är väldigt kritiska. Dels beror det på att Tyskland, Storbritannien, Italien, Spanien och Mexiko inte har några avtal för 2019, men även för att de anser att de amerikanska ägarna är så heta på att arrangera ett lopp i Florida att Miami får fördelar.

– Alla är irriterade, ägarnas idéer är för häftiga, säger Stuart Pringle som är VD för Silverstone och ordförande i arrangörernas organisation till Daily Mail.

– Det verkar som om Miami får en gratisdeal. Det gillar framförallt inte killarna i Austin som kämpar för att deras lopp ska ge en visnt.

I genomsnitt betalar en promotor 26,5 miljoner Euro för att arrangera ett F1-lopp  och i Miami sägs dealen ha varit sådan att arrangören inte betalar, men delar vinsten med F1:s ägare.
Vad händer nu?
Kommer Bernie Ecclestone tillbaka till F1? Han är trots allt bara 88 år.

Leclerc – ett problem för Vettel

Charles Leclerc (MON) Alfa Romeo Sauber F1 Team at Formula One World Championship, Rd11, German Grand Prix, Practice, Hockenheim, Germany, Friday 20 July 2018.
Vem vinner teamduellen 2019? (Sauber)

Jenson Button, världsmästare 2009, ser fram emot en sak den här säsongen. Det är samma som antagligen både du och jag ser fram emot – duellen mellan Sebastian Vettel och Charles Leclerc. I ett samtal med Sky Sport F1 tänker han tillbaka på säsongen 2014 när Daniel Ricciardo kom till Red Bull och periodvis var bättre än Vettel.
– Klarar Charles det kommer Sebastian inte ha så enkelt att lista ut vad han ska göra härnäst, säger Button och antyder att Vettel kan fundera över om han ska byta team eller lägga av.
– Atmosfären hos Ferrari är väldigt annorlunda jämfört med Red Bull, det kan vara så att pressen är större.
Det har också ryktats om att det finns en klausul i Vettels kontrakt som gör att han kan lämna Ferrari efter säsongen om han inte vinner VM.

Snabba nyheter

Det snackas om att…..
…..Pirelli är oroat inför testerna. Det är kallt i Barcelona och där inleds testerna den 18 februari. Förra året snöade den första testveckan bort.
– Vi är lite oroliga, vi startar en vecka tidigare i år jämfört med 2018 och man vet aldrig. Ibland har vi haft en mycket kall vinter i februari, ibland har vädret varit fantastiskt, säger Pirellis Mario Isola.
…det snart är dags att se alla nya bilar. Datumen hittar du här.
….Nico Hülkenberg är en av fältets bästa förare, trots att han aldrig har stått på en prispall.
– För mig är Nico en sådan kille som skulle vinna lopp direkt om han fick chansen i en Mercedes, Ferrari eller Red Bull, men tyvärr får ni inte se det eftersom F1 tyvärr fungerar så som det gör i dag, säger Carlos Sainz.
– Jag har sett honom prestera på toppnivå, högre än vad jag sett under flera år band förarna mitt i fältet.

…Nikita Masepin betalar ur egen ficka  för att genomföra ett gediget testprogram med en Mercedes W08 från 2017. Han ska få hjälp av Esteban Ocon. Det blir ett liknande upplägg som Lance Stroll hade inför sin F1-debut och bilen är så pass gammal att det är tillåtet.

…Valtteri Bottas  slutade femma i rallydebuten. Han tog även en etappseger i Atric Lapland Rally.

…Fernando Alonso vann det klasssiska 24-timamrsloppet i Daytona.

Kimi och Sauber så gick det till

AUSTIN, TX - OCTOBER 21: Race winner Kimi Raikkonen of Finland and Ferrari celebrates in parc ferme during the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 21, 2018 in Austin, United States.  Charles Coates/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Han vill köra F1 (AFP/TT)

Det var Kimi Räikkönen som tog kontakten med Sauber. När han fick beskedet att hans kontrakt med Ferrari inte förlängs tog han kontakt med sin vän Beat Zehnder hos Sauber.
– Han var på dåligt humör en stund, men inte speciellt länge eftersom han ville köra vidare. Han hade känslan av att han inte var färdig, säger Räikkönens manager Steve Robertson enligt motorsporttotal.
– Han började diskutera en framtid med Sauber, träffade ägarna med teamchefen Fred Vasseur och Beat och de insåg att han absolut ville fortsätta tävla.
Enligt teamchef Frederic Vasseur gick det sedan undan.
– Jag insåg direkt att vi var tvungna att göra den dealen, säger Vasseur till NZZ.
– Vi hade dealen klar efter ett par dagar och det är väldigt, väldigt snabbt sett till de förhållanden som råder i F1.

•••

Ha en härlig vecka!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB