Startsida / Inlägg

Australien GP i F1 2019 – en uppvisning av Valtteri Bottas

av Anna Andersson

2018 var en fruktansvärd säsong för Valtteri Bottas.
Han var inte bara den enda föraren i toppen som misslyckades med att vinna ett enda lopp. Han var också djupt ifrågasatt.
Men han återvände som den absolut bästa versionen av sig själv och han dominerade Australien GP i F1 2019.

Det har gett VM nytt liv.

Bottas dominerade Australien GP i F1 2019
Bottas dominerade Australien GP i F1 2019 (TT)

Under testerna dök Valtteri Bottas upp med tredagarsstubb och kollegorna från de tyska och brittiska dagstidningarna flinade och skämtade om att han försökte lämna pojken hemma för att slå Lewis Hamilton. Om att han behövde förändra utseendet för att ens ha chansen.

Bottas bäst i Australien GP i F1 2019

Men även om kommentarerna var skämtsamma så finns det någonting i dem. Valtteri Bottas kom till F1-premiären med huvudet högt. Med en vilja och beslutsamhet som han inte har visat upp tidigare. Även om det var Lewis Hamilton som tog pole position var det Bottas som tog starten och efter det så hamrade han konsekvent in varv efter varv. Han dominerade loppet på ett sätt som hans teamkollega brukar göra.
Han vann inte bara loppet utan han tog också den extra poäng som det snabbaste varvet gav. F1-premiären 2019 var helt enkelt ett lopp som Bottas bara skulle vinna – oavsett hur långt efter kort det var.
Efteråt kunde han själv inte ens förklara vad som hade hänt, han saknade ord och när han fått samla sig lite pekade han på huvudet och sa att det var de samlade åren i F1 som gjort låg bakom hans makalösa insats. Insikten påminner lite om den Nico Rosberg vi såg 2016, om den beslutsamhet som gjorde att tysken knäckte Lewis Hamilton på att enbart minimera felen. På allt gå igenom varje detalj utan att lämna någonting till slumpen.
Det gjorde Rosberg till mästare 2016.

Lewis Hamilton tappade segerni Australiuen GP i F1 2019
Lewis Hamilton tappade segern i starten (AP/TT))

Viktig insikt

Den insikten är enormt viktig för att kunna utmana om titeln och för lite mer än ett halvt år sedan var det avsaknaden av den som gjorde att Sebastian Vettel tappade greppet om fjolårets VM.
Nu ska vaken jag eller någon annan utpeka Valtteri Bottas till världsmästare efter ett av 21 lopp, på en bana som dessutom är väldigt speciell – men hans inställning och uppenbarelse ger förhoppningar om mer.
Det ger förhoppningar om en spännande säsong som kan leva in i december.

Hondas comeback på pallen

Bakom Bottas tog Max Verstappen upp Honda till en pallplats, den första sedan 2008 och den första sedan comebacken. Det visar att Red Bull redan nu är på samma nivå som man var när säsongen slutade – men då hade man en annan motorleverantör i Renault. Det är också någonting som ger en positiv känsla inför framtiden.
Tyngre känns det dock för Ferrari som enligt Sebastian Vettels egna ord inte befann sig någonstans och han kunde själv inte vara på vad som egentligen hände i Australien. Ferrari som kom till Melbourne med ett stort självförtroende, bra vintertester och höga förväntningar, lämnar Australien med fler frågor än svar – och som det enda som teamet egentligen visade upp var vilken förare som har fördel.
Charles Leclerc fick inte utmana Sebastian Vettel i kamp om plats fyra.

Mer om loppet läser du här.

Annars kan vi konstatera att……

…Daniel Ricciardo hade en hemsk helg och han sa själv att det kändes som om han försökt göra alla andra nöjda, men vad hälper det när han inte är nöjd själv? Så till nästa år ska han göra allt annorlunda. Han körde av efter starten, skadade bilen och bröt loppet.
….det var åtta team bland de tio bästa. De var fantastiskt spännande racing, hjul mot hjul om flera positioner. F1 har blivit jämnade och det är kul.
…ni var många som hängde med mig live klockan 06.00. Bra jobbat!
…Robert Kubica blev varvad av sin teamkollega Georg Russel. Russel blev också varvad

Tungt för Williams och Kubica i Australien GP i F1 2019 (AP/TT)
Tungt för Williams och Kubica i Australien GP i F1 2019  (AP/TT)

två gånger. Williams står med ena benet i graven. Så illa känns det.
…Romain Grosjean bröt sedan Haas slarvat i depån. Det var återigen ett hjul som inte satt fast. Det är riktigt illa. Två år i rad.
….Danil Kvyat körde in på plats tio i sin comeback, före Pierre Gasly. En bra insats av Kvyat som kör för Toro Rosso, även om Gasly hade ett dåligt utgångsläge sedan Red Bull slarvat bort hans möjligheter redan i kvalet.
…Carlos Sainz drabbades av motorproblem och bröt. McLaren har det inte enkelt. Lando Norris slutade tolva sedan han fastnat för länge bakom Antonio Giovanazzi – men vi minns hans kval med glädje.
…Kimi Räikkönen var sjua i Alfa Romeo, en placering sämre än hans debut med Sauber 2001. Vad kan detta bli på en annan bana?
…nästa lopp avgörs i Bahrain om två veckor. Då kan det bli en omkörningsfest utan dess like.

Häng med i bloggen framöver – och missa inte F1-bibeln. 100  egenproducerade sidor om F1 och IndyCar.

Där hittar du bland annat den här texten om Charles Leclerc.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB