Startsida / Inlägg

Leclerc har pole position i Ryssland GP

av Anna Andersson

Charles Leclerc gjorde det igen. Han tog pole position i Ryssland GP och vi har en spännande start framför oss i morgon.

Pole position i Ryssland GP
Pole position i Ryssland GP  – nummer sex 2019. (TT)

Leclerc startar intill Lewis Hamilton som valt mediumdäcken och Sebastian Vettel startar som trea efter Leclerc. Det betyder att Ferraris förare inte kan skydda varandra och köra jämsides den långa vägen fram till den första kurvan utan det finns en möjlighet för Hamilton att hamna i dragläge och kunna gå om Leclerc.

Om nu hans mediumdäck ger honom möjligheten till det. Ferraris förare startar på soft.

– Vi måste förstå varför Mercedes har gjort det valet, säger Matti Binotto, teamchef hos Ferrari.

– Vi tror att soft ger en liten fördel vid starten och den kommer att vara nyckeln till framgång i morgon.

Räkna med ett spännande race i morgon, på en lite ovanlig tid. Kl13.10. Mer om kvalet och startuppställningen läser du här och mer statistik inför loppet hittar du här.

 

Leclerc med pole position i Ryssland GP

Vi kan notera att Charles Leclerc är den första förare som inte kör för Mercedes som tagit fyra pole positions i rad sedan 2011. Då lyckades Sebastian Vettel och han körde för Red Bull.

Den senaste föraren som lyckades med den bedriften och körde en Ferrari heter Michael Schumacher.

Leclerc sa för övrigt att han tänkte hålla mun under loppet och inte alls bli lika sur över radion. Tror du att han lyckas?

Snabba nyheter

Danill Kvyat behövde byta motor två gånger och han körde inte i kvalet. Han kommer att starta i sista led intill Robert Kubica. Övriga förare som kör med motorer från Honda flyttas tillbaka fem platser för sina motorbyten. En av dem är Max Verstappen, men han har varit rätt lugn när någon påpekat det,.

Kimis 307:e GP-lopp (TT)

– Äh, det är ingen fara. Det är bara fem platser, tycker Verstappen.

Kimi Räikkönen kör sitt 307:e F1-lopp i dag och han gör det på en bana där han brukar ta poäng. Han har därmed kört lika många GP-lopp som Michael Schumacher medan Fernando Alonso (311) och Rubens Barrichello (323) har kört fler lopp. Men det var ingen kul dag i Sotji, han avslutade kvalet redan efter den första kvalrundan.

Från kvalet kan vi också notera att Alex Albon kraschade rejält i Q1 vilket gav en rödflagg och extra jobb till teamet.

McLaren + Mercedes = sant

I går skrev jag om ryktet, att McLaren vill köpa motorer från Mercedes från och med 2021. I dag bekräftades det av Mercedes, McLaren och den nuvarande motorpartnern Renault.

Mika Häkkinen, två VM-titlar med McLaren-Mercedes (TT)

Därmed ser det nu ut som om Mercedes levererar motorer till det egna teamet, Williams, McLaren och Racing Point från och med 2021. Kontraktet med McLaren gäller i alla fall fram till 2024.

När det gäller framtidens F1 kan vi berätta att Ferrari, Mercedes och Red Bull testar däcken för 2020 i Barcelona 7- 8 oktober. Efter USA:s GP får alla teamen testa däcken till nästa år och ytterligare ett test genomförs efter finalhelgen i Abu Dhabi.

Ytterligare en nyhet inför nästa säsong är att Toro Rosso vill byta namn, till Alpha Tauri eller den långa versionen av teamnamnet blir ’Scuderia Alpha Tauri Honda’.

Alpha Tauri är ett klädmärke som grundats av Red Bull och bu behöver de ett godkännande av F1-kommisionen och av Liberty Media som äger rättigheterna.

 

 

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB