Startsida / Inlägg

Seger i Mexiko – en VM-titel i USA?

av Anna Andersson

Lewis Hamilton vann Mexikos GP.

Men det räckte inte för att vinna VM.

Seger i Mexiko, en VM-titel i USA? (TT)

Inte den här veckan i alla fall. Däremot lär han göra det i Austin på söndag. Där behöver han fyra poäng, vilket inte bör vara speciellt svårt för  honom och Mercedes. Då kör han och F1 till en bana där han verkligen trivs. Lewis Hamilton har tagit sex GP-segrar i Texas.

Mer om det kan vi prata om i veckan som kommer.

Hur tänkte Ferrari?

Nu kan jag inte låta bli att fundera över hur Ferrari valde sin strategi, trots två bilar i första startled blev stallets strateger återigen lurade av Mercedes. Charles Leclerc som hade banposition när depåstoppen startade, sattes på en strategi med två depåstopp för att i första hand tävla mot Red Bulls Alex Albon. Då förlorade han kampen mot Mercedes.

Lägg där till att Ferrari gjorde en liten miss i depån under hans andra stopp vilket definitivt förvandlade hans pole position till plats fyra.

– Vi skulle täcka upp för Albon, förklarade Leclerc valet av strategi efter loppet och det om något är väl ett bevis på hur mycket mer komplicerat strategiarbetet blir när det är fler än två team som slåss om segern.

Inte nog med att Ferrari sänkte Leclercs möjligheter att vinna loppet stallet  lyckades inte heller täcka upp för Sebastian Vettel som valde ett depåstopp. När Mercedes gjorde en undercut klarade inte Vettel av att svara och även om han hade bättre däck i slutet av loppet fick han stryk av Hamilton som tog hand om sina däck på ett ypperligt sätt. På något sätt så känns det så systematiskt för Ferrari, återigen har de slängt bort en seger och på något sätt så har de så enormt svårt att få en hel helg att stämma. Det är alltid någon liten detalj som felar – och det är alltid den som blir så dyrbar i kampen om VM-titeln.

Mer om racet och hela resultatet läser du här.

Snabbast i kvalet, straffad och långt efter

Tung helg (TT)

För Max Verstappen var detta en helg att glömma. Först straffades han med tre platsders nedflyttning i starten för att ha ignorerat gulflaggen under kvalet. I kampen efter starten var han sedan inblandad i en incident med Lewis Hamilton och därefter i en annan med Valtteri Bottas. När Verstappens och Bottas bilar rörde vid varandra gick hans ena bakdäck sönder – och den punkteringen blev väldigt kostsam. Till slut kämpade han sig upp till plats sex.

Det var dock en besvikelse för mannen som vunnit de två senaste loppen i Mexiko och dessutom var snabbast i kvalet.

Missar i depån

Missar i depån var det gått om i Mexiko. Alfa Romeo  tappade ner Antonio Giovanazzi under däckbytet vilket förstörde hans dag. Även McLaren gjorde en miss när de skulle byta Lando Norris däck och de inte fick på hans vänstra framdäck ordentligt. Där försvann alla möjligheter till VM-poäng i Mexico.

Ferrari strulade också  i depån och det kostade Charles Leclercs alla möjligheter att vara med och slåss om segern. De sekunderna han tappade där kan ha varit avgörande i kampen om en pallplats.

Efter GP.loppet i Mexiko vänder F1 nu till USA, Texas och COTA.

Det är bara en vecka till nästa race.

Häng med i bloggen fram till dess.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB