Startsida / Inlägg

Lyssna – ljudet av en motor i F1 2020

av Anna Andersson

Vi närmar oss februari. F1-tester och säsongstart, men redan nu kan du höra ljudet av en motor i F1 2020.

Det är något speciellt när det börjar närma sig säsongsstart, även om det bara har gått två månader sedan säsongen avslutades i Abu Dhai. Då vann Lewis Hamilton sin sjätte VM-titel. Tar han den sjunde i år?

När vi  ändå är inne på Mercedes så har det i brittisk media ryktats om att teamet inom två veckor ska bestämma sig för om de lämnar F1 eller inte. Detta dementeras dock av Mercedes högsta chef Ola Källenius och av stallchefen Toto Wolff.

– Just nu finns ingen indikation på att vi ska göra någonting annat. Det finns inget slutdatum. Nu tyder allt på att vi kommer att stanna på den här plattformen länge, säger österrikaren Wolff till motorsporttotal.

Ett annat rykte är att Lewis Hamilton och Mercedes är oense om ett kontrakt och att britten vill ha 90 miljoner Euro för ytterligare två år hos Mercedes, annars vill han lämna för Ferrari.

Även det ryktet dementeras:

– Bara som information. Toto och jag har inte ens pratat om ett kontrakt. Vi förhandlar inte. Tidningarna har hittat på det ryktet, citeras Hamilton av motorsport-total.

Lyssna till ljudet av en motor i F1 2020

Men nu är det dags att spetsa öronen och lyssna till ljudet av en motor i F1 2020. Först ut var Mercedes som redan i tisdags släppte sin fire up.

 

 

Därefter offentliggjorde Ferrari ljudet till Sebastian Vettels och Charles Leclercs F1-bilar. Vettel har också varit i Maranello under dagen och pratat med ingenjörer och gjort sin sitsanpassning. Det italienska stallet kommer för övrigt att vara först ut med att presentera sin bil, markera datumet den 11 februari i din kalender. Då är det dags. Åtta dagar senare inleds testerna, som är förkortade i år. Istället för fyra dagar per testpass inför säsongen blir det i år tre dagar per testpass – totalt sex istället för åtta dagar

 

Även McLaren, som kör med en motor från Renault, har släppt sin fire up. Här hör du ljudet av McLarens bil och teamet gör en rejäl satsning. I år är det sista gången som teamet kör med en motor från Renault. Därefter väntar ett samarbete med Mercedes – något som varit väldigt framgångsrikt tidigare – senast 2008 när Hamilton vann sin första VM-titel.

Därmed är det bara Honda som inte släppt någon fire up än, men du har fått höra ljudet av en motor i F1 2020. Vilket team fick ditt hjärta att klappa lite extra?

McLaren och framtiden

McLaren tog ett stort steg framåt under 2019 och stallchefen Andreas Siedl ser positivt på framtiden:

– Vi måste behålla den positiva vind som vi hade under 2019 och jag förväntar mig att vi  tar ytterligare ett steg framåt. Då pratar jag inte direkt om placeringar. Det kommer att bli en mycket tuff kamp om plats fyra och om man ser till de kraftförhållanden som råder inom F1 i dag är det allt som är möjligt för oss. Vi har fortfarande en del svagheter som vi måste arbeta vidare med, säger han till auto, motor und Sport.

– Även efter de nya reglementet 2021 kommer det ta ett tag innan budgetförhållandena förändras och därför förväntar jag mig att det dröjer till 2023 innan vi ska kunna vara med och fajtas om pallplatser och segrar.

När vi  pratar framtid – Aston Martin är klara för F1. Hur det har gått till läser du här.

När vi är inne på framtiden. Datumen då bilarna presenteras hittar du här och de datum som gäller för testerna är:

19-21 februari: Tester i Barcelona, Spanien
26-28 februari: Tester i Barcelona, Spanien

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB