Startsida / Inlägg

Vettel lämnar Ferrari

av Anna Andersson

Det har ryktats om det, men är klart. Sebastian Vettel lämnar Ferrari. Det kontrakt som går ut 2020 kommer inte att förlängas.

Det bekräftas av både Ferrari och av Vettel.

– För att nå bästa möjliga resultat krävs det att man arbetar i en perfekt harmoni, förklarar Vettel i ett uttalande.

–  Teamet och jag känner att det inte finns någon gemensam önskan om att arbeta tillsammans när den här säsongen är över.

Vettel lämnar Ferrari

Sebastian Vettel lämnar Ferrari
Sebastian Vettel lämnar Ferrari  (AP Photo/Ng Han Guan)

Än så länge har han kört 101 lopp och tagit 14 vinster för Ferrai, men hans dröm har hela tiden varit en VM-titel. Under fjolåret var konkurrensen med Charles Leclerc väldigt tuff och Vettel tappade sin status som självklar etta i teamet. Sedan dess har det ryktats om att Vettel är på väg bort, det pratades till och med om att han skulle lämna F1 efter fjolårets säsong och bryta kontraktet.

Anledningen till att parterna avslutar samarbetet är med största sannorlikhet just Vettels  förlorade status i kombination med att Ferrari erbjudit honom ett kortare kontrakt. Ferrari har hela tiden sagt att de vill behålla honom och det har ryktats om att teamet vill skriva ett kontrakt över ett år, men Vettel vill ha ett längre samarbete och han vill inte ha rollen som andraförare.

Vad händer nu?

Vad Vettel ska göra nu är inte klart, det är inte heller klart inte heller vem som tar hans plats hos Ferrari intill Charles Leclerc. Vï kan räkna med att det kommer att vara vårens stora snackis.

Det ryktas om att McLarens Carlos Sainz, är aktuell,och att Vettel då gör ett byte med spanjoren och går till McLaren. Det pratas också om att Daniel Ricciardo ska lämna Renault för Ferrari, även Renault sägs vara intresserade av att skriva kontrakt med Vettel. Ett annat alternativ är Nico Hülkenberg, som lämnade Renault efter förra säsongen och nu är ledig. Däremot tror jag inte på att Valtteri Bottas är aktuell, om det inte är så att hans manager Toto Wolff väljer Vettel före honom….

När det gäller Vettel är det inte troligt att han återvänder till Red Bull, ett team han vann fyra VM-titlar med. Där skulle han bli kollega till Max Verstappen, den sitsen vill han inte sätta sig själv i.

Framtida teamkollegor? (TT)

Därför återstår tre alternativ om han ska köra F1 2021, McLaren Renault och Racing Point, som då blir fabriksteam till Aston Martin. Ett fjärde alternativ är Mercedes, som har en förkärlek för tyska förare. Kan det vara  ett alternativ?

– Sebastian är en fantastisk förare, en stor personlighet och han vore en tillgång för varje F1-team, säger Mercedes Toto Wolff till dpa.

– Ser vi på framtiden är det i första hand viktigt att vi är lojala till våra förare, det är vår plikt. Men vi kan inte ignorera den utveckling som nu har skett.

Ett femte alternativ är att Sebastian Vettel  lägger av för att tillbringa mer tid  med sin familj.

– Det som har hänt de senaste månaderna har fått flera av oss att fundera över vad vi verkligen prioriterar i livet. Man måste använda sin fantasti och skapa sig en ny bild av en situation som har förändrats, säger Vettel.

– Nu måste jag fundera över vad som verkligen är viktigt för mig och min framtid.

Pengar inte allt

I pressmeddelandet är han tydlig med att hans beslut inte handlar om pengar utan att det är andra värden som är viktiga för honom. Så som jag uppfattar Sebastian Vettel känns det som om han inte vill lämna F1 utan en framgång.

Vettel lämnar Ferrari
Framgången uteblev (TT)

Åren hos Ferrari blev aldrig det han hade hoppats på. En för dålig bil, en för dålig motor, för många små misstag på för många händer i teamet och nu en kollega som är för bra. Det stör honom.

Han  är tjurig, han suktar efter framgång och det stör honom att han inte lyckats vinna VM med Ferrari. För hans ego räcker det inte att vinna VM med ett team. Han vill vinna det med två för att få det erkännande som han anser att han är värd.

Mer om detta läser du här.

Vad händer med F1 i år? Detta är det vi vet.

I morgon onsdag kör vi en chatt under lunchtid/tidig eftermiddag igen. Häng med mig då, men redan nu kan du ställa dina frågor.

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB