Startsida / Inlägg

”Vi riskerar livet”

av Anna Andersson

Efter Romain Grosjeans olycka är jag bara så oerhört glad att F1 lagt ner så oerhört mycket arbete på att förbättra säkerheten de senaste 30 åren.

Den smällen han råkade ut för i Bahrain var inte bara otäck, den var värre än så. Om det finns någonting som är det det vill säga. Den gjorde ont i kroppen, ont i hjärtat och det är helt makalöst att han kunde klättra ur bilen med enbart brännskador och en möjlig fraktur på ett revben.

Nu får vi avvata och se hur illa skadad han är, om han kan köra de lopp som avslutar säsongen eller om hans karriär i F1 tog slut i eldhavet i Bahrain 2020.

– Jag är så glad att Romain klarade sig utan svårare skador, säger Lewis Hamilton enligt motorsporttotal.com

–Den risk som vi tar är inget skämt. Vi riskerar våra liv för sporten och för att göra det som vi älskar. Detta är en påminnelse för oss alla.

Jag kan inte minnas att jag sett en sådan eldsvåda på en F1-bana sedan 1989, Gerhard Berger på Imola. Sedan är det väl Jos Verstappens depåstopp i Tyskland 1994? Det är ändå positivt att det händer så sällan och F1 har kommit så långt i sitt säkerhetsarbete.

Kort från Bahrain

Nu återgår jag snabbt till racet, bara ett par korta ord kring vad som hände på banan efter omstarten:

Återigen stod Lewis Hamilton, Mercedes, som segrare. Han vann före Max Verstappen och Alexander Albon, båda Red Bull. Hamilton ger sig inte, han kan mycket väl vinna de två loppen som återstår i år.

Racing Points Lance Stroll fick en kyss strax efter omstarten, även han av Daniil Kvyat och han blev hängande upp och ner. Han meddelade snabbt att han var okej och den smällen såg betydligt värre ut än vad den var.

För Racing Point var det ännu ett tungt lopp. Även Sergio Perez tvingades bryta när han låg trea. Han var på väg mot ännu ett fint resultat, men tre varv från mål bolmade röken ur hans bil och där gick bokstavligen teamets tredjeplats i konstruktörsmästerskapet upp i rök. Riktigt tungt.

Den tredje platsen i märkes-VM  tog McLaren över, deras förare slutade fyra och femma. Carlos Sainz körde upp sig tio platser, vilket är  imponerande. Det blir kul att se honom hos Ferrari nästa år.

Vi ska också notera att Alex Albon tog sin andra pallplats efter tävlingen i Mugello. Kör han till sig en fortsättning hos Red Bull?

Valtteri Bottas hade återigen en tuff dag. Han hade problem med punkteringar och slutade åtta efter fyra depåstopp.

Redan nästa helg tävlar F1 i Bahrain igen, men då är det på en annan typ av bana. Något som mer liknar en oval. Då är det också helt andra tider som gäller.

Men det tar vi tag i nästa vecka.

Nu är jag bara glad att Romain Grosjean kom levande ur det brinnande infernot. Hans egna ord från sjuksängen har du här.

Texten kring olyckan och reslutatet frpån racet hittar ni här.

På återhörande.

 

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB