Startsida / Inlägg

Kör Hamilton i Abu Dhabi GP 2020?

av Anna Andersson
Abu Dhabi GP i Formel 1 2020
Hinner han bli frisk? (TT)

Vi har kommit fram till säsongens sista lopp, Abu Dhabi GP 2020. Det som var så långt borta när jag var på testerna i februari, faktum är att det känns som om de testerna genomfördes under ett annat årtionde.
Det har hänt så oerhört mycket sedan dess. Årets säsong har inte liknat någonting annat och det har varit vansinnigt intensivt att följa snart 17 lopp sedan starten i början av juli 2020.
Nu är det alltså dags för final.

Hamilton eller Russell?

Blir det en final med världsmästaren Lewis Hamilton?
Det vet vi inte än.
Han har varit helt tyst på sina sociala medier sedan han lämnade ett besked om att han hade testats positivt för COVID-19 för en vecka sedan.
Då hette det att han drabbats av milda symptom.
– Det är rätt illa det som han har dragit på sig, säger Toto Wolff till tyska Sky.
– När du dessutom inte är hemma utan ligger på ett hotellrum är det naturligtvis otrevligt.

Han förklarar dock att Lewis Hamilton mår bättre nu än förra veckan.
– Han är på bättringsvägen och om läkarnas prognoser stämmer kommer han att testa negativt på torsdag eller fredag.
Det är dock inte bara hans eget hälsotillstånd som avgör om han kan vara med i säsongsfinalen eller inte. Det beror också på om myndigheterna i Bahrain låter honom resa ut och om myndigheterna i Abu Dhabi låter honom resa in.

Vi lär med andra ord på ett svar de kommande dagarna. Om Hamilton inte kör i Abu Dhabi är det återigen George Russell som rattar hans bil.

Valtteri Bottas ord om missen i Bahrain

Valtteri Bottas fick se sig omkörd av sin kollega under racet, även om han till slut hamnade högre upp i resultatlistan eftersom Russell drabbades av en punktering. Finländaren var fåordig efteråt. Inte så konstigt. Den här gången var det inte Lewis Hamilton som körde om honom utan George Russel, inlånad från Williams.

– Har du inte koll på alla detaljer så ser jag ut som en dåre, det är inte så kul, sa Bottas till motorsporttotal efter loppet.

– Sett ur den synvinkeln vart det ett väldigt dåligt lopp för mig och det är väldigt lätt att säga att där kommer en ny kille in i temet och slår den som varit där länge. Det är allt annat än perfekt. Samtidigt så finns det de som verkligen vet vad som hände.

Nu snackas det om det ändå inte vore bättre med Hamilton och Russell än Hamilton och Bottas för 2021. Dock är Bottas den ende föraren som har ett kontrakt med Mercedes för den kommande säsongen.

– Jag förstår att det vore intressant att ha Hamilton och Russell i teamet, vilket kanske skulle vara en typ av bergochdalbana för oss alla. Kanske händer det någon gång framöver, säger Wolff.

Vi får se.
Haas har för övrigt redan meddelat att Romain Grosjean har kört sitt sista lopp för teamet, det blir ingen comeback på Yas Marina.
En annan intressant detalj att ta med sig till helgen är att Charles Leclerc har en bestraffning i starten. Mer om det läser du här.

Jag har fortfarande svårt att smälta att Sergio Perez gör sin livs säsong i F1 efter tio år, men inte får förnyat förtroende. Hann du inte läsa min krönika efter gårdagens lopp gör du det här.

Tider i Abu Dhabi GP 2020

Fredag 11.12:
Träing 1 kl 10.00
Träning 2 kl 14.00

Lördag 12.12:
Träning 3 kl 11.00
Kval kl 14.00

Söndag;
Abu Dhabi GP i Formel 1 kl 14.10.

Däckval i Abu Dhabi GP 2020

Däckvalet är samma som under 2019, C3 (hård), C4 (medium) och C5 (mjuk), vilket betyder de tre mjukaste alternativen. Samma variant har använts en gång tidigare i år, i Ryssland.
Notera att teamen, precis som i Bahrain, kommer att testa däck för 2021. Den här gången handlar det om ett set C4 per bil (i Bahrain var det två set C3). Däcken ska endast användas under träning 2 och under minimun åtta varv (då tiden tas). De seten ligger utanför det normala antalet däck som teamen får (två hårda, tre medium och åtta mjuka).
– Teamen vet precis vad som väntar på Yas Marina Circuit, vilket gör att de kommer att kunna maximera sin prestation direkt. Det snabbaste varven under de tio senaste åren sattes i kvalet förra året och det blir spännande att se om någon kan knäcka den tiden, säger Pirellis Mario Isola.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB