Startsida / Inlägg

Hamilton med pole position och Ericsson sågar

av Anna Andersson

Grattis Lewis Hamilton till pole position nummer 100. Den kom inför Spaniens GP 2021 och enligt Lewis känns det 100:e pole position lika fint som den första.

Den tog han i Kanada 2007. Det gav honom också en seger och med tanke på att polesättaren viunnit i Barcelona vid 22 tillfällen så varför skulla han inte ta en seger till i morgon?

Det är om Verstappen lyckas med allt…

Hamilton pole position
Hamilton efter pole position nummer 100 (TT)

Det som Hamilton har lyckats med här är imponerande. Han har själv tagit 100 pole positions, visst har han gjort det i en överlägsen bil men det är ändå fantastiskt bra. Jämför hans egna pole med det som samtliga förare i Lotus lyckats skrapa ihop mellan 1958 och 1994.

Jim Clark, Mario Andretti, Ayrton Senna, Ronnie Peterson och Jochen Rindt, Stirling Moss och Emerson Fittipaldi, bland annat har kört ihop 107 pole position tillsammans.

Hamilton har tagit 100 ensam.

Oavset vad man tycker om Hamilton går det inte att komma bort från att killen levererar varje gång och han dessutom verkar prestera bättre när han är pressad. Mentalt är han starkare än alla andra. Brutalt imponerande.

Hamilton pole position igen

Efter dagens kval kan vi konstatera att Mercedes är obesegrade i kvalet i Barcelona sedan 2013 och  Red Bulls Max Verstappen är nöjd med andraplatsen.

– Vi vet att det är svårt att slå dem här, plats 2 är riktigt bra, säger VM-tvåan.

Han hade, precis som Hamilton och Mercedeskollegan Valtteri Bottas, ett sämre andra försök i Q3, möjligen kan det bero på vinden som kan vara väldigt svår i just Barcelona. Bottas startar i andra led intill Charles Leclerc, Ferrari.

– Jag gjorde en miss i kurva tio, det kan ha kostat mig pole, säger Bottas.

Tredje led består av Esteban Ocon, Alpine och Carlos Sainz, Ferrari medan Daniel Ricciardo, McLaren och Sergio Perez  delar led fyra. Lando Norris var bara nio och har också fått göra ett besök hos domarna efter en incident i Q1 där flera bilar var inblandade

Hela startlistan har du här.

Ericssons tuffa tweet

En annan sak värd att ta med sig är Marcus Ericssons tuffa tweet efter Yuki Tsunodas misslyckade kval. Japanen  försvann i Q1 och återigen lät han som en oförskämd borstbindare över radion. Jag måste hålla med Ericsson här.

Vad tycker du?

Annars kan vi konstatera att Lance Stroll är besviken. Han missade Q3 med 0,008  sekunder. Kollegan Vettel missade han med och har ännu inte hittat rätt hos Aston Martin.

– Det sista setet däck kändes inte så bra och plötsligt är en tiondel borta, säger tysken till Sky.

– Det blir svårt i morgon, för kvalpositionen är viktig här och vi hade kunnat ha en bättre lördag, men vi får se vad som är möljligt.

Mer fakta och statistik, tider och väder inför helgen finns här.

I dag skrev jag för övrigt om en spännande comeback. Juan Manuel Correa är tillbaka efter den fruktansvärda olyckan 2019. Han har men förlivet, men kan tävla igen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB