Startsida / Inlägg

Monaco GP i Formel 1 – Ferrari i topp

av Anna Andersson

Fredag inför Monaco GP i Formel 1 är vilodag, så har det varit sedan tävlingen kördes för första gången redan 1950. Restauranger och annat som ligger längs gatan måste få sina leveranser. Tidigare har förare och team ägnat fredagen till PR.

Torsdagens träningar bjöd på ett par intressanta saker, bland annat en helt ny difussor hos Red Bull  och två Ferraribilar i topp.

Monaco GP i Formel 1
Leclerc på hemmaplan (TT)

Och det på en bana där det är omöjligt att köra om.

– Jag är rätt förvånad över att det såg ut så i resultatlistan, sa Leclerc som är född och uppvuxen i Monaco.

– Det ser bra ut, nästan lite för bra för att jag ska våga tro på det.

Monaco GP i Formel 1 – Ferrari i topp

Han hade problem med en trasig växellåda undner det första passet och hade lite att arbeta på innan han kom in i rätt rytm.

– Jag körde bara fyra varv under det första passet, men bilen kändes väldigt lätt. Jag kunde hämta ut  ritkigt bra varvtider, säger monegasken som kört fyra tävlingar i Monaco,  i Formel 1 och Formel 2, men aldrig nått målflagg.

Även hans kollega Carlos Sainz var snabb, han var tvåa på passet. Det var något som hans tidigare kollega hos McLaren, Lando Norris, uppmärksammade.

– Jag skrev faktiskt ett SMS till honom redan inför helgen. Jag sa till honom att han har fina chanser att vinna här, sa Norris till motorsporttotal.

Lewis Hamilton, Mercedes, var trea på den andra träningen och Max Verstappen, Red Bull fyra. Alla resultat har du här.

Nu blir det ett spänannde kval i morgon,  för pole positionn är nyckeln till seger – om nu inget oförutsätt händer. Vill du ha en guide med fakta och statistik till racet och läsa Stefan Johanssons tankar kring det klassiska racet?  Det gör du här.

Vad ska vi ta med oss till Monaco GP i Formel 1 ?

Det är Williams 750;e lopp och 660 dagar efter Robert Kubicas poäng i Tysklands GP 2019 satsar teamet på poäng.

– Jag har sagt till teamet att Monaco är  ett spelparadis, så vi ska gambla. Gör vi som alla andra tar vi plats 14, 15 eller 18, det spelar ingen roll, säger VD Jost Capito till  Sky.

– I Monaco kan allt hända om man verkligen vågar och gamblar har man en chans att ta poäng.

Daniel Ricciardo var 15:e man, en och en halv sekund från täten. Han var ruskigt frustrerad efter torsdagens träningar, förståligt eftersom kollegan Lando Norris var sexa.

– Jag har självförtroende i bilen, men fick inte till några varvtider, säger Ricciardo som har vunnit  i Monaco nnär hant ävlat för Red Bull.

Indy 500 – nu avgörs  kvalet

Kvalet sätter i gång klockan 15.00 i  morgon lördag. I morgon startar också kvalet  till  Indy 500  och Marcus Ericsson har sett riktigt bra ut under flera träningspass. Där är  det 35 bilar som kämpar om 33 platser, plats 10 till 33 avgörs via tiderna på lördagen, de nio snabbaste gör sedan upp om pole position på söndagen.

Monaco GP i Formel 1
Simona de Silvestro i Indianapolis inför Indy 500 (INDYCAR)

Mer om tider och annat viktigt inför Indy 500 hittar du här.

En spännande satsning i årets tälving är Beth Parrettas satsning på tjejer. Den läser du om här.

I ett samarbete med Team Penske kör Simona de Silvestro teamets bil och det är tjejer i flera viktiga roller i teamet. Många av dem inlånade från Penskes satsning i NASCAR, men de har även  hämtat tjejer från den amerikanska militären.

– Detta är ingen PR-satsnig utan vi har tjejer som är duktiga, vi vill ge dem chansen. Det är inget team med bara tjejer utan vi har män i teamet, det är den bästa personen för  jobbet som får utföra det, säger Beth Parreta.

Hennes  mål är att en gång ha en kvinnas namn på pokalen. Läs mer här.

Ha en härlig helg!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB