Startsida / Inlägg

Smart strategi avgjorde Frankrike Grand Prix 2021

av Anna Andersson

Red Bull valde två depåstopp i Frankrike Grand Prix 2021.

Det gav Max Verstappen ännu en seger – och ett fortsatt övertag i VM.

– Vi fajtades hela racet och det kommer att vara samma kamp resten av säsongen, säger Verstappen.

Frankrike Grand Prix 2021
Verstappen vann efter en smart strategi (TT)

Frankrike Grand Prix 2021 utvecklades till en mycket spännande batalj mellan de två VM-kombatanternna, Max Verstappen och Lewis Hamilton. Red Bulls Verstappen hade pole position, men han gjorde en miss i första kurvan. Det nyttjade Mercedes flerfaldige mästare Lewis Hamilton som tog över ledningen.

–Jag tappade bakänden av bilen, och försökte korrorgera, korrigera och korrigera, men det gick inte, säger Verstappen när han intervjuvas av Formula 1  efter loppet.

– Det var väldigt svårt med vinden under de första varven, svårt att hitta balansen i bilen. Under ett  varv var det okej, men under nästa gled man omkring på banan.

Red Bull starka i Frankrike Grand Prix 2021

Verstappen tog tillbaka initiativet tack vare en undercut, ett tidigt depåstopp på varv 19. Ett varv senare körde han om Mercedes Lewis Hamilton.

– Med nya däck har du direkt en fördel i två, tre varv, förklarade den förre F1-föraren Nico Hülkenberg för Servus TV.
Hamilton och Mercedes valde att göra ett depåstopp vilket har varit en framgångsrik strategi när han vunnnit i Frankrike tidigare år, men inte i år. Morgonens regn i kombination med ett högre lufttryck i däcken förändrade förutsättningarna. Red Bull gjorde ytterligare ett depåstopp och gav upp banposition för att ha bättre  däck i slutet av loppet.  Det var ett smart drag som avgjorde Frankrikes GP.

Efter 44 av 53 varv körde Verstappen om den första Mercedesen med Valtteri Bottas och därefter ställde han in siktet på Lewis Hamilton. Han fick chansen ett varv från mål och han tvekade inte en sekund. Omkörningen gav honom ledningen i loppet, en seger i Frankrike Grand Prix 2021 och en utökad ledning i VM.

– Vi hade inga däck kvar, men det var ett bra race, sa Lewis Hamilton efter loppet.

– Nu måste vi försöka att hitta pace igen. Red Bull är betydligt snabbare på raksträckorna och vi måste ta reda på vad det beor på. Red Bull slog också Mercedes med sin andra bil, Sergio Perez slutade trea och medan Valtteri Bottas var fyra i mål.
McLarens bilar slutade femma och sexa i dagens race, vilket gjorde att de befäste sin tredjeplats i konstruktörsmästersket.

Red Bull leder nu både förar-VM och konstruktörsmästerskapet.

Här har du resultatet i Frankrike Grand Prix 2021.

Nästa deltävling avgörs i Österrike om en vecka.

Presidentens fina hyllning till Mick

Michael Schumacher kan inte följa sin son på banan.
Men den unge racerföraren har ofta en fadersfigur på plats – Jean Todt.
– Mick är som min andra son, säger FIA:s president.

Todt var teamchef hos Ferrari när Michael Schumacher körde hem fem VM-titlar under början av 2000-talet. Numera är han president hos FIA, internationella bilsportförbundet. Han är också en nära vän till familjen Schumacher och besöker ofta familjens hem där Michael Schumacher vårdas efter den svåra skidolyckan vintern 2013.
– Alla vet att jag älskar Michael och står hans familj väldigt nära. När Mick var tre år gammal lekte han med min fru och en höna i trädgården. Han är som min andra son. Det kan vara lite svårt med tanke på min position.Det kan tolkas på fel sätt, men Mick är min bebis.

Besöker familjen regelbundet

Familjerna Tost och Schuamcher har en nära relation. Jean Todt har tidigare i år berättat att han besöker familjen regelbundet, att han reser till Schweiz en gång i månaden. Hans son Nicolas är också Mick Schumachers agent och har tagit den unge tysken via en EM-titel i Formel 3 och en titel i Formel 2 till Formel 1 med Haas.
– Jag hoppas bara att han får en bil som tillåter honom att visa sin talang på rätt sätt, säger Jean Todt.

Än så länge har resultaten uteblivit. Haas har en av fältets sämsta bilar och Mick Schumacher slutade på plats 19 i Frankrike Grand Prix 2021, han slog enbart kollegan Nikita Mazepin.

Dyrt misstag av Marcus Ericsson

Svensken startade som 18:e man och gick i mål som sexa på Road America, men resultatet hade kunnat bli betydligt bättre än så. Ericsson gjorde en fin uppkörnning som tyvärr avslutades med en avåkning, vilket gjorde att han tappade många placeringar. Misstaget ledde till att han fick  börja om jakten mot toppen. Allt som allt stod han för två väldigt imponerande uppkörnignar,  men tappar änndå en placering i mästerskapet. Nu är han åtta.

Alex Palou vann loppet och tog över ledningen i mästerkapet före Pat O´Ward. De två är också de enda två förarna som  vunnit två lopp i år. Den regerande mästaren Scott Dixon är trea i sammandraget.

Nu väntar ett par veckors paus innan nästa deltävling avgörs på USA:s nationaldag den 4  juli.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB