Startsida / Inlägg

Marcus Ericsson flyger till toppen

av Anna Andersson

I Formel 1 slogs han mot övermäktiga makter.
I IndyCar har Marcus Ericsson inte bara hittat hem. Han har flugit in i historien.
Och han är där för att stanna.

Marcus Ericsson
Andra segern i IndyCar för Marcus Ericsson 2021 (TT)

Det är få racerförare som tvingats ta så mycket skit som Marcus Ericsson har gjort under så många år och frågan är om det är någon av dem som lyckats omvandla all den negativa energin till så mycket positivt? I fem år körde han i ett material som inte kunde vinna. Det var helt omöjligt att ens köra till sig en pallplats.
Året i Formel 1 var inget annat än en fem år lång prövning och det faktum att Ericsson inte dukade under mentalt är värld en enorm respekt. En idrottsman kämpar varje dag för att vinna, men Ericsson reste till 97 F1 lopp och visste hela tiden att han inte hade en enda liten chans i världshistorien att lyckas.
Hans material var inte bara för dåligt. Det gav honom inte en chans att ens försöka.
Men det var då.

Marcus Ericsson tog andra segern i IndyCar

Nu har han inte bara fått chansen. Han har också tagit den och alla de där tuffa åren i Formel 1 har gett honom en styrka få förunnat. Han är så mentalt stark och har vunnit över så många tvivlare att han numera lyckas med det som ska vara helt omöjligt. Nattens tävling i Nashville är inget undantag.
Premiären på de skumpiga gatorna i Tennessee såg redan på förhand ut att bli en mycket oviss och svårkörd historia. Ericsson såg fram emot att köra på en bana där hans konkurrenter inte tävlat så många gånger tidigare att de hade en stor fördel. Han såg också fram emot att ta med sig den positiva trend som han har haft under försommaren då han varit den näst starkaste föraren på stads- och traditionella racerbanor.

Vad han inte såg var att han skulle begå ett misstag redan på det femte varvet. I samband med omstarten var svensken för het, körde inte bara in i Sebastien Bourdais utan körde bokstavligen över honom. Inte ett enda av hans hjul hade kontakt med marken och framvingen hängde som en slips. Där kunde Marcus Ericssons race ha tagit slut.
Där borde Marcus Ericssons race ha tagit slut.
Det gjorde det inte. Han tog ett depåstopp, han tog sitt straff och han låg sist efter 17 varv. Istället för att bara ta bilen i mål gjorde han det som de tunga åren i Formel 1 lärt honom – att aldrig ge upp. Hur mycket motvind det än blåser.

Att aldrig ge upp

I Formel 1 hade en sådan comeback aldrig varit möjlig. Med det material han hade där hade han inte ens nått en poängplats. I IndyCar är däremot allting alltid möjligt och med hjälp av de tuffa åren i Formel 1 är Marcus Ericsson så enormt stark att ha klarar av att göra de omöjligt möjligt.
Tack vare smart körning och tack vare att konkurrenterna var inblandade i flera andra krascher satt Ericsson plötsligt i positionen att han kunde ta karriärens andra seger i IndyCar. Den chansen släppte han inte.
Han flög bokstavligen in fram till segern.
Han har tagit sig till toppen för att stanna.

Här är resultaten.

Framtiden för Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist

Marcus Ericsson förhandlar med Chip Ganassi om ett fortsatt samarbete framöver. Den här typen av resultat är precis det som teamägaren vill se. Han vill ha vinnare i sitt team.
Han vill vinna mästerskap och fortsätter Marcus Ericsson så här har han alla förutsättningar att lyckas.

Marcus Ericsson
Chip Ganassi gratulerar Ericsson (TT)

Den andra svensken, Felix Rosenqvist, är klar för en fortsättning hos McLaren. Felix slutade åtta i Nashville och han har ett kontrakt med Arrow McLaren SP även nästa år. Ytterliagre glädjande nyhet är att F1-teamet McLaren utökar sin ägarandel i teamet och blir majoritetsägare (75 %) i teamet. Därmed fortsätter F1-teamet att satsa tydligt på IndyCar.

Här är mästerskapstabellen i IndyCar.

Här hittar du de kvarvarandra race 2021

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB