Startsida / Inlägg

Schumacher om rädslan efter Sennas död

av Anna Andersson

Den 1 maj 1994 omkom Ayrton Senna. Dödsolyckan fick Michael Schumacher att ifrågasätta sin egen karriär – redan innan han vunnit sin första VM-titel.

– Plötsligt såg jag saker med andra ögon. Jag körde runt Silverstone i en vanlig bil och tänkte här skulle man kunna dö, där också, berättar han.

 

Avslöjandet kommer i den nya dokumentären Schumacher som nu har släpps av Netflix. Det är ett tyskt filmteam som vävt samman material från Michael Schumachers barndom och karriär med nyinspelade intervjuer med hans hustru Corinna och parets barn Gina och Mick.

Michael och Corinna Schumacher (TT)

Där F1-föraren Mick berättar att han skulle göra allt för att kunna prata om racing med sin pappa och hustrun Corinna berättar varför familjen skyddar Michael så mycket de kan.

– Michael sa alltid att privat är privat. Det är viktigt för mig att han kan njuta av sitt privatliv, så gott som det går. Michael skyddade alltid oss, nu skyddar vi honom, berättar hon.

Svart helg när Ayrton Senna omkom

Men dokumentären tar också tittarna med tillbaka till när Michael Schumacher debuterade i Formel 1 och till den svarta helgen på Imola år 1994 när två racerförare omkom, Roland Razenberger och VM-favoriten Ayrton Senna.

Ayrton Senna
Ayrton Senna vann tre VM-titlar  (TT)

Senna hade ledningen av San Marinos GP när han kraschade illa, han fördes till sjukhus men hans förarkollegor fick ingen information om hans tillstånd och loppet startade om.

– Man tänker att han kanske har ett blåmärke på armen eller ett brutet ben. Så ställer man upp på gridden, man vet inte vad som händer och ingen förklarar situationen. Man tänker att racet måste fortsätta, alla tänker bara att man måste tävla, jag måste tävla. Då förstår man inte varför man inte ska tävla, säger Schumacher i dokumentären.

Intervjun är inspelad för många år sedan, när Schumacher fortfarande var aktiv.

– Jag kunde inte tro att han skulle dö, jag kunde inte tänka så. Jag var säker på att han skulle komma tillbaka och vinna mästerskapet, att han skulle missa ett race eller två.

Men informationen var knapphändig och när förarna till slut fick veta att den trefaldige världsmäsatren avlidit av sina skador hade Schuamcher väldigt svårt att bearbeta händelsen.

– Det värsta var de två veckorna efteråt när jag tvingades acceptera att han var död, det var galet, säger en märkbart rörd Michael Schumacher i dokumentären.

Schumacher tänkte på döden om och om igen

Han får frågan om det var enkelt att köra igen och suckar innan han svarar:

– Jag kom till Silverstone och plötsligt såg jag många saker med andra ögon. Jag körde banan med en vanlig bil och tänkte där skulle du kunna dö, det är också ett ställe du kan dö på. Det är galet. Här har du testat och kört så många gånger, men det är så många ställen som  du kan krascha på och dö på fläcken. Det var det enda jag tänkte på.

– Jag visste inte vad som skulle  hända om jag körde samma bana i en racerbil. Kan jag köra utan att tänka så? Eller skulle jag alltid tänka ”Man kan dö här”. ”Åker du av här är det illa.”

Schumacher vann sju VM-titlar, fem med Ferrari (TT)

Även hans hustru Corinna vittnar om de kval hennes man led av efter den svarta helgen på Imola 1994, samma år han tog sin första VM-titel.

– Vi var chockade och funderade över hur det kunde hända. Michael funderade över om det man gör är rätt. Han fick verkligen kämpa med det och det var svårt, men han var en mästare på att blockera saker, säger hon i den nyinspelade intervjun.

– Oavsett vad han gjorde kunde han fokusera och stänga ute allt annat. Han har helt enkelt en mental styrka. Han är mentalt väldigt stark och det visar han mig även i dag, varje dag.

Michael Schumacher lever i dag med sin familj i Schweiz. Hans son Mick tävlar i Formel 1 för Haas och dottern Gina är framgångsrik inom ridsporten.

Jag var hos Efter Fem i TV 4 och pratade om den här dokumentären tidigare i dag. Du ser ett kortare inslag här om varför familjen öppnar upp och berättar.

Och en längre version här.

Tack för att du läser.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB