Startsida / Inlägg

”Känns som om mitt hjärta har brustit”

av Anna Andersson

Lando Norris var på väg mot karriärens första seger – men tog ett felbeslut.
Det gav segern till mannen som nu har vunnit 100 GP-lopp.…
– Det känns som om mitt hjärta har brustit, säger McLarens 21-åringen.

Lando Norris
Norris gratulerar landsmannen Hamilton efter Rysslands GP (TT)

Lando Norris var tvåa i Italien GP på Monza för två veckor sedan, hade pole position i Rysslands GP på Sotji och hade också ledningen. Han var på väg mot sin första GP-seger. Då kom regnet.
McLaren ville hämta in sin förare för att byta till intermediates, men den 21-årige britten valde att stanna kvar på banan. Det var ett felbeslut.
Det kostade honom segern.
Lewis Hamilton som bytte till Intermediates klarade av att hantera väderomställningen och vann sitt 100.e GP-lopp, medan hans VM-konkurrent från Red Bull, Max Verstappen, slutade tvåa. Norris rasade ner till plats sju.

Felbeslut av Lando Norris

Efter loppet behöll Norris hjälmen på, utan att visa ansiktet för någon. Han var bedrövad och kom ovanligt sent till mediamötet efter loppet.
– Det kom till en punkt där vi behövde bestämma oss för om vi skulle gå i depå eller inte. Just då var det svår att ta ett beslut. Det regnade på vissa ställen, men inte på andra. Jag bestämde mig för att stanna kvar på banan eftersom teamet sa att det bara skulle duggregna, citeras Lando Norris av Bild.
– Av någon anledning såg eller visste vi inte att regnet skulle tillta.

Landi Norris
Lando Norris kör för McLaren (TT)

Han påtalar att förhållandena ändrade sig från ett varv till ett annat.
– Jag gick inte i depå eftersom slicks var det bästa däcket då, men Lewis bytte. I efterhand vet jag att mitt beslut var fel, säger britten som körde tävlingens snabbaste varv.
– Det är svårt nu. I dag hade jag kunnat bli en GP-vinnare, men jag slutade sjua. Det känns som om mitt hjärta har brustit.
Efter loppet kallades han till tävlingsledningen eftersom domarna ville utreda om han korsat del heldragna linjen mellan depån och banan oavsiktligt eller inte. Britten klarade sig från en bestraffning, domarna valde att varna honom.
Vill du läsa mer om loppet gör du det här.

En seger för Verstappen

Prispallen efter Rysslands GP (TT)

Red Bull valde att byta Max Verstappens motor inför Rysslands GP. Stallet räknade med att han skulle kunna klättra från sista startposition till plats fem. Inte bättre än så.
Tack vare den avslutande regnskuren slutade han tvåa.
– Från 20:e till plats två. Det känns som en seger. Vi har varit på två banor där Mercedes är väldigt starka, ändå ligger Max bara två poäng efter Lewis i kampen om VM. Det känns uppmuntrande, säger Christian Horner, teamchef hos Red Bull, efter tävlingen i Ryssland.

Verstappen har nu tagit sin fjärde motor och kommer inte att behöva göra något ytterligare motorbyte, om ingenting oväntat inträffar. VM-ledaren Lewis Hamilton har använt sig av tre motorer och varvar nu mellan två av dem (den tredje har skador).
Därför räknar Red Bull med att Hamilton behöver göra ett byte under de sju lopp som återstår.
– Om du ser hur många motorer Mercedes redan har använt, och inkluderar deras systerteam, så förväntar jag mig att de behöver ta en motorbestraffning, säger Horner.
– Men jag vet naturligtvis inte.

Det skiljer två poäng mellan Hamilton som leder och Verstappen som är tvåa när sju lopp återstår.
Här hittar du VM-tabellen

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB