Startsida / Inlägg

Spänning inför Turkiets GP

av Anna Andersson

Får vi snart se Andretti Autosport i Formel 1? Det är dagens stora fråga. Men innan vi tar hand om den är det först dags att fokusera på kvalet till Turkiets GP.

Hur långt kan Lewis Hamilton ta sig upp genom fältet?
Och hur mycket kan Valtteri Bottas hjälpa honom?
Det är de två stora frågorna efter kvalet till Turkiets GP.

Snabbast i kvalet, men startplats 11 (TT)

Lewis Hamilton var snabbast i kvalet till Turkiets Grand Prix, men eftersom han har en bestraffning med sig eftersom han bytt en komponent i sin power unit flyttas han ner till plats elva. Det gör att Bottas startar från pole position, med Max Verstappen, Red Bull i andra startposition medan tredje led delas av Charles Leclerc, Ferrari och Pierre Gasly, AlphaTauri.

Nöjd Verstappen

Max Verstappen, som är två poäng efter Lewis Hamilton i sammandraget, var ganska nöjd.
– Det var svåra förhållanden under inledningen av kvalet. Med tanke på hur det såg ut under träningarna igår har vi gjort någonting bra i dag i alla fall, säger Max Verstappen efter kvalet.
– Nu får vi se hur vi ser ut i racet. Det verkar som om det är ett rätt stort däckslitage här. Jag ska försöka ta så många poäng jag bara kan.

Red Bull hyllar Honda (TT)

För Mercedes var kvalresultatet det bästa tänkbara. Teamet har Valtteri Bottas i pole position. Stallet förhoppnings är att han ska kunna raca Max Verstappen.

Samtidigt startar Hamilton från bästa möjliga startposition, med tanke på hans bestraffning.
– Det är inte enkelt att köra om här och vi har samma däck i allihop. Det kommer att bli svårt att köra om killarna framför, konstaterar Lewis Hamilton efter kvalet.
– Vi får se vad vi kan göra. Vi har den långa rakan på baksidan och vi får se vad vi kan lyckas med där.

Spänning i Turkiet

Hamilton har fyra bilar med Red Bull anknytning framför sig. Därför blir det ingen enkel uppgift att ta sig upp till pallen i morgon. Turkiets Grand Prix startar klockan 14.00 i morgon söndag.

Det största misslyckandet i kvalet till Turkiets GP stod Daniel Ricciardo för. McLarens förare lyckades inte ta sig vidare från Q1.

Vi fick se ett intressant spel av Ferrari, där teamet lät Carlos Sainz köra Q1 trots att han ska starta i sista led. Den insatsen bidrog till att peta ner Ricciardo till plats 16 och ge australiern respass i Q1. Det var inte helt oviktigt för Ferrari som  slåss med McLaren om plats tre i märkesmästerskapet.
Ett plus till Mick Schumacher tog sig vidare till Q2, det var ren och skär glädje hos Haas efter den framgången.
Hela startuppställningen hittar du här.

Andretti Autosport i  Formel 1?

Får vi snart se Andretti Autosport i Formel 1? Redan i mars avslöjade den förre världsmästaren Mario Andretti för mig att hans son var intresserad av att köpa ett F1-team.
– Min son Michael tittar på möjligheten att köpa ett existerande team så snart något är till salu, sa han då.
Den artikeln läser du här.
Nu pratas det enormt mycket om att Andretti är på väg att ta över Alfa Romeo. Enligt RaceFans.net är Michael Andretti på väg att ta över 80 procent av Islero Investments till en kostnad av 350 miljoner Euro.

Andretti Autosport i Formel 1
Michael, Marco och Mario Andretti (TT)

Det skulle ge honom kontroll över Sauber Motorsport och Sauber Engineering och vi skulle få se en klassiker Aundretti Autosportr i Formel 1.
– Jag kan inte säga någonting om det, sa Frederic Vasseur, stallchef hos Alfa Romeo, under fredagens presskonferens i Turkiet.
– Det är inte mitt område. Jag är VD och teamchef, den typen av samtal förs med delägarna och ni måste fråga den.

Colton Herta och Valtteri Bottas?

Andretti Autosport är ett tungt namn inom amerikansk racing. Teamet körs i IndyCar, Indy Lights, det finns representerat i Formel E, Extreme E, två olika kategorier av IMSA och Australiensiska Super Cars. Enligt de senaste ryktena ska representanter för ägarna till Sauber/Alfa Romeo och Andretti Autosport träffas i Austin när Formel 1 kör där om ett par veckor.
Alfa Romeo har en förare klar till nästa år, Valtteri Bottas. Vem som är den andra föraren är inte klart. Det har snackats om kinesen Guanyu Zhou som har ett starkt ekonomiskt stöd, men med en amerikansk ägare är det troligare att de vill se en amerikask förare i teamet.

Vad sägs möjligen om Colton Herta?
Det är ett spännande rykte, 21-åringen är en toppförare i IndyCar. Han vann de två avslutande racen under årets säsong och slutade femma i mästerskapet. Han tillhör också Andretti Motorsport och anses vara en stor talang. Den stora frågan är väl om han har tillräckligt med poäng för den superlicens som krävs i Formel 1, men det är å andra sidan en utmaning som kan lösas…

Gillar du IndyCar? Jag hade ett längre samtal med Marcus Ericsson i går. Här berättar han om sina spännande planer för 2022.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB