Startsida / Inlägg

Avgör Valtteri Bottas VM?

av Anna Andersson

Valtteri Bottas vann Turkiets GP.
Avgör han också årets VM-kamp i Formel 1?
– Han kan fälla utslaget i konstruktörs-VM och hjälpa Lewis till titeln, säger Mercedes Toto Wolff.

Valtteri Bottas
Avgör han årets VM i Formel 1? (TT)

VM-kampen i Formel 1 har ända sedan starten av säsongen handlat om Lewis Hamilton, Mercedes och Max Verstappen, Red Bull. Den sistnämnde har fått sitt stora genombrott i år och har lett fler varv i år än vad de 19 andra förarna har gjort tillsammans (469 mot 465 under årets 16 lopp).
Han leder också VM, sex poäng före den flerfaldige mästaren Lewis Hamilton, när sex deltävlingar återstår.
Men hans första titel är långtifrån given. Max Verstappen står mot Lewis Hamilton som vunnit totalt 13 VM-titlar med Mercedes sedan 2014.
Det gör britten till en titelfavorit.
– Lewis har erfarenheten, men framförallt har han Bottas. De bildar ett fantastiskt team, säger den tidigare världsmästaren Mika Häkkinen till Sport Bild.

” Hamilton har Valtteri Bottas”

Den dubble världsmästaren, som också arbetat tillsammans med Valtteri Bottas i många år, anser att Mercedes tack vare Bottas har fler taktiska möjligheter än vad Red Bull har. Han påpekar att Max Verstappen inte alls har samma hjälp av sin kollega Sergio Perez, utan ensam slåss mot två bilar från Mercedes.
I Italien tog Bottas segern i The F1 Sprint före Max Verstappen och trots sista startplats körde han till sig en pallplats. I Turkiet visade Bottas återigen att han, trots att han lämnar Mercedes efter säsongen, tar sin roll på allvar. När Hamilton tappade sin startplats i första led på grund av att han bytte en komponent i motorn tog Bottas över pole position och han körde också hem segern.

Bottas tar poäng av Verstappen

På två tävlingshelger har finländaren tagit tre poäng av Verstappen. Poäng som kan vara avgörande när säsongen räknas samman i december.

– Det var enbart Valtteris prestation som gjorde att Max inte utökade sin ledning i VM till åtta poäng förra helgen, säger Mercedes Toto Wolff till tyska RTL.
– Vi har ett riktigt bra paket inför avslutningen. Hade inte Lewis behövt ta den bestraffningen hade vi kunnat vinna dubbelt i Turkiet.
Formel 1 fortsätter i USA denna vecka, då i Austin, på en bana där Mercedes har vunnit fyra av de fem senaste deltävlingarna.

Men då har teamet aldrig varit hotat av något annat team i kampen om titeln.

Sent i fredags kom programmet för F1 2022. Du hittar det här.

Perfekt debut för Oliver Solberg

Oliver Solberg slutade på en sjundeplats i Rally Spanien. I hans debut på asfalt.
– Förutsättningarna på vissa sträckor var svårare än jag förväntat mig. Det är en sak är att titta på video av bilarna när de sladdar på grus och lera från bilarna framför. Men det är en helt annan sak är att sitta i bilen med sjätte växeln i och känna den känslan. Sådana upplevelser är det viktigaste jag tar med mig.

20-åringen var aldrig utanför topp tio under de 17 specialsträckorna. En viktig erfarenhet till nästa säsong, där Solberg kommer att övergå till WRC-klassen på heltid för Hyundai Motorsport. Läs mer här.

– Jag visste vad som måste göras i helgen; kör förnuftigt och ta bilen i mål, sa Oliver Solberg.

Inte ett felsteg av Oliver under helgen gjorde att han tangerade sin sjundeplats från WRC-debuten på snö i Finland i februari.

– Resultatet är detsamma som i min WRC-debut i Finland, men tävlingen är helt annorlunda. I Finland kunde jag pressa hårt, köra för topp tre tider och slåss mot de bästa förarna. I Spanien handlade det mest om att köra mitt eget race. Jag är i alla fall viktiga erfarenheter rikare inför nästa säsong, sa Oliver Solberg.

Segern i Spanien gick till teamkamraten Thierry Neuville från Belgien. Det var Neuvilles andra seger för säsongen och Hyundais tredje. Hyundai-teamet säkrade också tredjeplatsen med Dani Sordo. Solberg blev den tredje bästa Hyundai -föraren.

Säsongens sista tävling äger rum i Monza, Italien 19-21 november.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB