Startsida / Inlägg

Hamilton vann i Brasilien – VM jämnt igen

av Anna Andersson

En diskvalificering. En motorbestraffning och en tionde startplats.
Ingenting kunde stoppa Lewis Hamilton från att vinna F1 i Brasilien.

– När jag kom hit trodde jag aldrig att vi skulle lyckas ta in poäng, aldrig, säger britten.

Nu är kampen om VM-titeln öppen igen.

F1 i Brasilien
Hamilton vann före Verstappen i Brasilien (TT)

Visserligen fick Red Bull fick en drömöppning av Sao Paolos Grand Prix när Max Verstappen tog ledningen  och körde om Mercedes Valtteri Bottas direkt i starten. Kort därefter tappade polesättaren Bottas även Sergio Perez som gick upp på plats två. I det läget hade Red Bull två bilar längst fram  och möjligheten att styra racet – men det ville inte VM-tvåan Lewis Hamilton gå med på.

Efter sin bestraffning startade Mercedesföraren från ruta tio, men körde upp sig fyra positioner de första två varven, efter fem varv var han trea och på varv 19 hade han även  kört om Sergio Perez och tagit position två.
Därefter blev det en mycket tajt fajt mellan de två förarna som också slåss om VM-titeln. Mercedes och Hamilton gjorde det första depåstoppet, därefter var Red Bull först med att göra det andra.
På det 48:e varvet fick Hamilton sedan chansen, men Max Verstappen bromsade så sent att båda var utanför banan. Domarna lät situationen bero och Hamilton tog sats igen – och på det 60;e varvet fick Verstappen en sämre utgång av Senna S och Hamilton tog över ledningen.
Det var en mycket, mycket viktig omköring för Hamilton.

–Jag gav verkligen allt, men att starta från sista startplatsen  i sprinten och sedan få plus fem platser till i racet. Det var tuffaste helgen jag någonsin har varit med om, säger Lewis Hamilton.

–Inför loppet påminde min pappa mig om en tävlingshelg i Bahrain, jag tror att det var 2004. Jag  fick starta sist i det första loppet, var sedan tia och vann det andra.

Hamilton vann F1 i Brasilien

Hamilton var tydligt påverkad av situationen när han svarade på frågor efter loppet och han blev väldigt känslosam när han intervjuvades av den förre F1-föraren Felipe Massa.

– När vi kom hit trodde jag aldrig att vi skulle ta in poäng. Allt  gick emot oss, men detta visar återigen att man aldrig ska ge upp och man måste fortsätta kämpa hur svår situationen än är, säger Hamilton.

Inte nog med att han tog den där segern, han visade också upp en magisk fart på rakorna vilket bör skrämma Red Bull inför de tre återstående loppen. Nu skiljer det 14 poäng till Verstappens fördel.
Det är ingenting när vi nu har tre lopp kvar, en premiär i Qatar, en premiär i Saudiarabien och en avslutning i Abu Dhabi lagom till Lucia.

Verstappen begränsade skadorna

Max Verstappen slutade tvåa, Valtteri Bottas trea och Sergio Perez fyra i Brasilien.

– Vi gjorde allt vi kunde. Det var en bra fajt, men vi saknade lite fart.  Vi gav allt, det var väldigt roligt där ute, sa Max Verstappen efter loppet.

– Ledningen i mästerskapet är fortfarande rätt bra och i dag begränsade vi skadorna. Detta är en helg när vi har haft det lite svårt, men vi kommer att slå tillbaka de kommande racen.

Här är den tabellen.

Bottas fick lite hjälp av den virtuella säkerhetsbilen att ta sig förbi Perez och det var en viktig detalj för Mercedes i kampen om konstruktörsmästerskapet. Där har Mercedes elva  poängs försprång.

Här är resultatet från F1 i Brasilien, Sao Paulos GP 2021.

Snabba nyheter från F1 i Brasilien

Oavsett vad man tycker om Lewis Hamilton imponerade han i Brasilien. Allt gick emot honom denna helg. Det började med en diskning som gjorde att han startade längst bak i F1-sprinten. Han svarade med att köra upp sig till plats fem. Därefter tappade han ytterligare fem placeringar efter som han tagit en ny komponent till sin power unit (ICE) och startade söndagens race från ruta tio. Där jobbade han sig upp till en seger. Detta är ett race som det kommer att snackas om länge.

En VM-poäng för McLaren. Snacka om skräphelg för teamet som jobbar stenhårt för att ta plats tre i konstruktörsmästerskapet där det är en het fajt mot Ferrari.

Pierre Gasly ger sig verkligen inte. Han tog först Esteban Ocon och något senare så tog han även Fernando Alonso. Ställningen mellan AlphaTauri och Alpine är fortfarande oavgjord.

F1-bloggen har inte helg bara för att bilarna har gått i mål. Senast i morgonbitti har ni en ny uppdatering. Väl mött!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB