Startsida / Inlägg

Snabbast i kvalet – men ingen chans på pole

av Anna Andersson

Lewis Hamilton var snabbast i kvalet till F1 Sprint.

Men har ingen chans till pole position Sao Paulo Grand Prix i Formel 1.

Återigen har britten drabbats av en motorbestraffning.

Sao Paulo Grand Prix i Formel 1
Snabbast i kvalet (TT)

Lewis Hamilton ligger 19 poäng efter Max Verstappen när det är fyra deltävlingar kvar. I morgon väntar F1 Sprint och på söndag Sao Paulo Grand Prix i Formel 1. För Hamilton är det två otroligt viktiga möjligheter till att ta poäng, han har inte råd att tappa mer om han ska ha en chans att nå en åttonde VM-titel. Men återigen har britten drabbats av ett missöde. Han har bytt förbränningsdelen av motorn (ICE) för femte gången i år. Varje förare tillåts göra tre byten vilket gör att han straffas med fem platsers nedflyttning i starten av Sao Paulos GP på söndag.

Men innan dess startar han först i F1 Sprint på lördag.

– Det var så länge sedan jag var snabbast i ett kval så det känns nästan som min första, säger Hamilton som inte har varit snabbast i ett kval sedan Ungerns GP i somras.

– Sedan får vi se i racet, Max kommer antagligen att starta först på söndag och då får jag göra det bästa av situationen och försöka ta mig upp genom fältet.

Verstappen tvåa – men läge för pole

Sao Paulo Grand Prix i Formel 1
Verstappen med chans på pole position (TT)

Max Verstappen, Red Bull var tvåa i kvalet och Valtter Bottas, Mercedes, trea.  Hela startuppställningen har du här.

– När de tar en ny motor har de lite mer power så det var ingen större chock att han var snabb. Jag är nöjd med att vara tvåa, det är bra inför racet, säger Verstappen efter kvalet.

– Jag hoppas på ett bra första varv och sedan får vi se, men fokus ligger på söndagen. Det ska bli varmare och det förändrar hur bilen beter sig också.

Detta är andra gången på kort tid som Hamilton drabbas av en motorbestraffning. Han fick en ny komponent till sin powerunit i Turkiet för ett par veckor sedan, men enligt teamchef Toto Wolff är det inget fel på motorn utan Mercedes vill ha två konkurrenskrafttiga motorer fram till säsongsavslutningen. Det äldre aggregatet har tappat för mycket i prestanda.
– Vi vet inte riktigt varför det är så, men förbränningsmotorn tappar i prestanda, säger Wolff till Sky.
– De senaste åren har vi sett att motorn tappar ett visst antal kw när den gått mer än 1000 km, men i år förlorar motorn mer prestanda än tidigare år och det blir värre varje vecka.

Tung bestraffning inför Sao Paulo Grand Prix i Formel 1

Mercedes och deras kundteam (McLaren, Aston Martin och Williams) har haft stora problem med tillförlitligheten på motorerna i år.
– Hade vi behållit den här motorn hade vi inte kunnat vara med och slåss om segrar i Saudiarabien och Abu Dhabi, säger Wolff.

Motorbestraffningen kommer att delas ut i Sao Paulos Grand Prix på söndag, inte i morgondagens F1 Sprint. Där har Hamilton har första startposition. Det betyder att om han vinner F1 Sprint startar han sexa i loppet.

Vill du läsa mer om konceptet F1 Sprint gör du det  här.

Vill du hålla koll på en guide inför Sao Paulo Grand Prix i Formel 1. Den hittar du här.
Tidigare i dag skrev jag om kritiken mot Bottas, under rubriken ”Svårt att tro att Mercedes kan lita på Valtteri”. Den hittar du här.

Ha en fortsatt trevlig fredag.

Väl mött i morgon, då startar F1 Sprint klockan 20.30.

 

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB