Startsida / Inlägg

Brutal avslutning på VM 2021

av Anna Andersson

Nu ska VM i F1 avgöras – med fem lopp på sex veckor.
Under de första tre veckorna reser förarna över med 20 000 kilometer och nio tidszoner.
Det blir en brutal avslutning på VM 2021.

Årets VM-kamp handlar inte bara om en tajt fajt i förarmästerskapet där Max Verstappen har 12 poängs försprång på Lewis Hamilton när fem lopp återstår. Det handlar också om en fajt mellan Mercedes och Red Bull om VM-titeln för konstruktörer och om det är McLaren eller Ferrari som ska ta tredjeplatsen i det ekonomiskt så viktiga mästerskapet. Det skiljer tre och en halv poäng till McLarens fördel. Skillnaden mellan plats tre och fyra i konstruktörsmästerskapet kan handla om summor upp till hundra miljoner kronor. Även längre ner i fältet kan skillnaden på en placering i konstruktörsmästerskapet vara enormt viktigt för teamets ekonomi och framtid.

Brutal avslutning på VM i F1 2021

VM i F1
Ricciardo ler inför årets tuffaste utmaning (TT)

Det gör att säsongsavslutningen har en enorm betydelse och i år är den tuffare  än någonsin tidigare. De kommande tre veckorna tävlar Formel 1 i Mexiko, Brasilien och Qatar.
Det betyder att bara under inledningen av nästa vecka ska samtliga team och förare flytta Mexico City till Sao Paolo, vilket är en resa på 8000 km genom tre tidszoner.

– Den kommande trippelheadern är den fysiskt mest ansträngande under den här säsongen, säger McLarens Daniel Ricciardo till motorsporttotal.com.
– Ingenting ligger i närheten av varandra. Från Mexiko till Brasilien tar flygresan ungefär tio timmar. Sedan flyger vi från Brasilien till Qatar, vilket är ännu mer. Det kommer verkligen att vara enormt tufft.

Nio tidszoner på kort tid

Lägg därtill att tävlingshelgen i Brasilien har en F1 Sprint, vilket förändrar upplägget och gör att det blir färre träningsminuter innan det är dags att kvala, samtidigt som det är fler poäng som delas ut. Därefter väntar nästa långa resa över Atlanten till Persiska viken där teamen möts av en bana som de aldrig tidigare tävlat på. Losail International Circuit i Qatar har tidigare arrangerat deltävlingar inom motorcykelsporten, men aldrig Formel 1.
– Där måste alla vara fullt fokuserade. Vi måste lära oss banan och arbeta hårdare än vanligt. Vi får se hur var och en av oss klarar av att hantera den situationen, säger Ricciardo.

Nu står VM i F1 inför mer än 20 000 kilometer och nio tidszoner på tre veckor. Därefter väntar en veckas paus innan årets mästerskap avslutas med två lopp i Saudiarabien, även det en ny bana, och Abu Dhabi den 12 december.
– Det är avgörande för oss att maximera vår prestation i var och ett av de kommande tre loppen, säger VM-ledaren Max Verstappen inför helgens lopp i Mexiko,
– Det är det enda sättet vi kan ge oss själva de bästa förutsättningarna inför avslutningen.

Guiden till helgens tävling hittar du här. 

Här  är  det sammanställda resultatet efter  gårdagens träning, med Max Verstappen i topp. Han var en halv sekund snabbare änb närmsta Mercerdes.

– Det var en rätt bra dag, sa han efteråt.

Missa inte kvällens kval. Start klockan 21.00

För övrigt har F1 förlängt kontraktet med Kina fram till 2025, trots att det inte är något race där 2022.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB