Startsida / Inlägg

Red Bulls hot inför den avgörande finalen

av Anna Andersson

369,5 mot 369,5. Ställningen mellan Lewis Hamilton och Max Verstappen är helt jämn.

Men vid sidan av banan kokar känslorna och Red Bull hotar med efterspel.

– Kanske kan resultatet revideras i efterhand, säger Helmut Marko.

Lewis Hamilton och Max Verstappen
Hamilton efter segern (TT)

Efter gårdagens lopp i Saudiarabien kallades både Lewis Hamilton och Max Verstappen till domarna för att gå igenom den omdiskuterade situationen när Hamilton körde på Verstappen i det kaosartade loppet i Saudiarabien. Vid midnatt kom domarnas besked. VM-ledaren bestraffades med ett tidstillägg på tio sekunder. 

Detta lär gära stämningen mellan Mercedes och Red Bull ännu mer spänd inför finalen nästa söndag.

– Det gick väldigt vilt till, men jag vill inte gå för långt utan jag vill se hela situationen en gång till. Jag vill se all data. Det kan vara så att allt är ett missförstånd, säger Mercedes teamchef Toto Wolff på sin presskonferens efter söndagens lopp.

Han kastade själv sitt headset och slog undan saker på bordet framför sig, men efter loppet hade han lugnat ner sig. Det hade däremot inte hans kollegor hos Red Bull.

– Det verkar som om reglerna tolkas olika för olika människor, säger en förbannad Helmut Marko till ServusTV.

Ilska hos Red Bull

Red Bulls motorsportkonsult är irriterad på Lewis Hamilton. Framförallt på att Hamilton lämnade ett för långt avstånd till Verstappen inför den första omstarten.

– Enligt reglerna får man inte lämna mer än tio billängder. Hamilton gjorde det och därför kunde han förbereda sina däck bättre för omstarten. Vi ska se över all data i lugn och ro för att kunna påvisa det, sedan tar vi med vår argumentation till domarna, säger Marko till ServusTV.

Han fortsätter:

– Vi väntar till vi har all fakta. Vi kan inte acceptera att man, jag vill inte säga att man är godtycklig, men att man tar olika beslut, skäller Marko i tv-kanalens mikrofon.

– Här kunde vi konkurrera, men vi ser sällan något som är så galet som detta. Vi har farten, detta var i Mercedes land och omständigheterna var emot oss. Kanske kan resultatet revideras i efterhand.

Framförallt är han irriterad över att tävlingsledare Michael Masi hörde av sig med ett inspel som upplevdes som en förhandlng inför den andra omstarten, efter det att Verstappen begått ett regelfel.

– Jag trodde att reglerna var klara och tydliga, men nu kommer det olika erbjudande mitt under racet. När Max kör hårt mot Hamilton blir det en bestraffning, men när Hamilton trycker honom av banan är den tydligen en mildare förseelse. Så kan det inte fortsätta.

Hulkens inspel om Lewis Hamilton och Max Verstappen

Domarna bestraffade Max Verstappen för incidenten ovan och den förre F1-föraren Nico Hülkenberg förklarade situstionen på samma sätt i sin analys långt innan förarna bvarit hos domarna.

– Allt hade med DRS att göra, eftersom mätpunkten ligger innan sista kurvanb. Max ville släppa förbi Lewis före mätpunkten för att han skulle kunna ha DRS på Lewis och ta tillbaka ledningen. Det är ett strategispel, säger den tidigare F1-föraren till ServusTV.

– Lewis insåg det såklart och ville hålla sig bakom Max, men så blev det lite för trångt. De spelade spelet så extremt, så gränsen. Sätter jag mig i Lewis perspektiv kan jag inte riktigt förstå varför han inte kör om Max direkt och gör sitt eget race av det.

Ställningen mellan Lewis Hamilton och Max Verstappen är alltså exakt lika, den förare som går i mål först i Abu Dhabi vinner VM.

Det finns ett undantag. Om poängen är fortsatt lika efter nästa lopp, om de båda de exempelvis kolliderar med varandra och bryter, vinner Verstappen. Han har i en seger mer.

Detta är för övrigt andra gången i VM-historien som två förare har samma poäng inför säsongens avslutande lopp. Senast var 1974, då det var helt jämnt mellan Clay Regazzoni och Emerson Fittipaldi. Den sistnämnde avgjorde finalen och vann i sin McLaren.

Vi kan också konstatera att Valtteri Bottas säkrade tredjeplatsen i VM tack vare sin makalösa avslutning.

Du kan kika på VM-tabellen här.

Tack för att du läser, engagerar dig och håller en god ton! Det är ni som läser, kommenterar och återvänder om och om igen som lägger grunden för bloggen och dess framtid. Tack!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jörgen Källström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB