Startsida / Inlägg

Dubbelt Ferrari – dramatik i Bahrain!

av Anna Andersson

910 dagar. Så länge har Ferrari väntat på en seger i Formel 1. Teamet tog en dubbelseger efter dramatik i Bahrain GP i Formel 1 2022.

– Det är fantatsiskt att få vara tillbaka i toppen igen, jublar Charles Leclerc.

Bahrain GP i Formel 1 2022
Charles Lecler  efter segern i Bahrain GP i Formel 1 2022 (AP Photo/Hassan Ammar)

Charles Leclerc tog starten från pole position, och där lade han också grunden till segern i Bahrain GP i Formel 1 2022. Han lyckades sedan stå emot både en, två och tre attacker från Max Verstappen, Red Bull.

– Jag försökte bara att vara så smart som möjligt och använda min DRS på rätt ställen för att kunna svara på hans attacker, förklarar Leclerc efter loppet.

Loppet stabiliserade sig efter Verstappens attacker och det var även lugnt efter det andra depåstoppet – men därefter kom en makalös avslutning.

Dubbelseger för Ferrari i Bahrain GP i Formel 1 2022

På det 46;e av  57 varv började Pierre Gaslys AlphaTauri brinna, då kom den virtuella säkerhetsbilen ut och Charles Leclerc gick i depå. När han var ute på banan igen kom säkerhetsbilen ut och fältet samlades bakom i väntan på att det skulle gå att flytta AlphaTaurin från banan. Under den här tiden fick Max Verstappen problem med styrningen av sin bil, och även om teamet sade att allt var under kontroll var det tydligt att Verstappen var störd av situationen.

Två varv från mål så tappade han farten i bilen. Carlos Sainz körde om honom och gick för en dubbelseger för Ferrari, medan Verstappen rullade mot depån.

Strax därefter drabbades även hans kollega Sergio Perez av ett problem, snurrade och blev omkörd av resterande bilar. Därmed blev Red Bull utan poäng, samtidigt som Ferrari vann dubbelt.

– Jag är så glad. De två senaste säsongerna har varit fruktansvärt svåra för teamet och vi har hela tiden vetat att den här regeländringen skulle vara en stor möjlighet för oss och nu startar vi på bästa möjliga sätt, med pole position, en dubbelseger och det snabbaste varvet, jublar Charles Leclerc efter segern i Bahrain GP i Formel 1 2022.

Det är 910 dagar sedan Ferrari tog en seger, då var det en dubbelseger i Singapore där Sebastian Vettel vann före just Charles Leclerc.

Nu är teamet i ledningen av VM 2022 – den situationen har Charles Leclerc aldrig tidigare varit i.

Mercedes comeback i Bahrain GP i Formel 1 2022

Mercedes var borträknade redan inför racet och låg med båda  bilarna mitt i fältet, men nog sjutton tog sig Lewis Hamilton upp på prispallen. Visserligen fick han placeringen till skänks sedan Red Bulls båda förare tvingats bryta, men tillförlitligheten. Tillförlitligheten är oerhört viktig. Det gäller att ta bilen i mål – och det lyckades Mercedes med. Lewis Hamilton slutade trea före kollegan George Russell.

– Det var ett svårt race och detta var det bästa som vi kunde göra. Det är naturligtvis synd om de två bilarna som bröt, men vi gjorde vad vi kunde, säger Hamilton efter loppet.

Mercedes har hela helgen pratat om att begränsa skadorna, om att bilen har potential, men att den inte är där än.

– Jag hoppas att vi kan hitta det som krävs. Det kommer inte att ske någon snabb förändring hos oss, men vi som team har visat att vi är väldigt bra på att sänka ner huvudet och jobba tillsammans, vi vet att då kommer det, säger Hamiltom.

Kevin Magnussen imponerar i Bahrain

För två veckor sedan visste Kevin Magnussen inte om att han skulle köra Formel 1 i år. Nu sår han som femma. FEMMA efter premiären. Och det i en Haas. Det är en imponerande start av Kevin som visar att det fortfarande finns dansk dynamit.

– Den här dagen har varit galen, säger en glad Kevin Magnussen efter loppet.

Valtteri Bottas slutade sexa och det gör att fyra av de sex främsta bilarna kör med motorer från Ferrari.

– Att ta poäng med båda bilarna är en perfekt start på säsongen, säger stallchef Frederic Vasseur i pressmeddelandet.

Framförallt är han glad över att Bottas, som föll ner till plats 14 kunde ta sig upp genom fältet och sluta sexa.

– Det är en comeback som lovar mer, det betyder att vår bil verkligen kan konkurrera.

”Det är extremt smärtsamt”

Red Bull hade chansen på två riktigt bra placeringar – fram till dess att två varv återstod. Då bröt Max Verstappen och därefter även Sergio Perez. Illa för ett team som satsar på att vinna konstruktörsmästerskapet. Det läser du här.

 

Vill du ha koll på hela racet så kika på vår målservice. Den och resultaten finns här.

Nu vänder vi blicken mot IndyCar. Där Felix Rosenqvist har pole postion i Texas.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB