Startsida / Inlägg

Inga uppdateringar för Ferrari

av Anna Andersson

Charles Leclerc leder VM i Formel 1.
Men den regerande världsmästaren Max Verstappen har börjat sin jakt.
Om två veckor väntar duellen i Australien GP.

Charles Leclerc (AP/TT)

Där kommer Formel 1 att köra i dagljus för första gången på flera månader. Där väntar också en stadsbana där mästerskapet inte har varit sedan 2019 och en bana som kräver helt andra färdigheter än exempelvis Abu Dhabi, Bahrain och nu senast Saudiarabien. När F1 startade säsongen i Australien så var känslan efter premiären alltid den samma:

Vänta och se för Albert Park är inte representativ för resten av säsongen.

Charles Leclerc med rejält försprång

Enligt Red Bulls Helmut Marko, som gjorde ett framträdande i Servus TV, är det inställningarna på bilen som kommer att avgöra den andra helgen i april. Är det Ferrari eller Red Bull som ställer in bilen bäst för banan?
– Melbourne är en stadsbana som har passat oss tidigare, men det kommer att bli svårt. Det kommer att bli jämnt, säger han.

Red Bull har dock bara vunnit ett lopp på Albert Park, Ferrari å andra sidan har vunnit två av de tre senaste deltävlingarna där. I VM leder Charles Leclerc med 20 poäng före trean Max Verstappen. Carlos Sainz, även han Ferrari är tvåa.

Mercedes stora förluster

Ni är många som undrar hur läget är hos Mercedes. När teamet är tillbaka och om det kommer tillbaka till toppen.
Den frågan är svår att svara på. Det som slår mig är snarare hur stor betydelse har förlusten av Andy Cowell egentligen är?

Han var chef för Mercedes motoravdelning fram till juli 2020, därefter har flera medarbetare lämnat Mercedes. Ben Hodgkinson startar hos Red Bull Power Train i slutet av maj och ytterligare fem viktiga medarbetare har gått samma väg. Det är kunskaper som lämnar Mercedes, kunskaper som mycket väl kunde behövas i teamet just nu.

Mercedes är i dagsläget mellan 0,6 och 0,9 sekunder efter Red Bull och Ferrari och till tävlingen i Australien lär vi knappast se någon förändring.
– Jag tror att det kommer att bli ungefär samma sak som i Saudiarabien, säger George Russell till motorsporttotal.com.
– Det finns ingen anledning att tro något annat. Vi är numera det tredje snabbaste teamet, närmare plats fyra än plats två.

Ferrari utan uppdatering

Ferrari kommer inte att ha några större uppdateringar till tävlingen i Australien om lite mindre än två veckor. Enligt teamchefen Mattia Binotto finns en tydlig anledning till det:
– Vi ville säkerställa att vi inte gör slut på budgeten under inledningen av året, säger han.
– Men när vi har någonting så kommer vi givetvis att använda det.

Ferrari har inte vunnit VM sedan 2007 då Kimi Räikkönen snodde titeln framför Lewis Hamilton och Fernando Alonso i säsongens sista race.
– Jag har ingen aning om detta är en tillräckligt bra start för att vinna VM, det är för tidigt att ens fundera över det, förklarar Leclerc.
– Det som avgör årets säsong är hur vi utvecklar bilarna.

Vill du läsa mer om mina tankar efter söndagens lopp gör du det här.

Håll en juste ton!

Tack för visat intresse och alla kommentarer, även om jag nu med bestämdhet ber er att hålla dem fria från påhopp, rasism, politik, plumpa uttryck och elakheter.

Ska vi ha ett öppet kommentatorsfält måste vi alla hjälpas åt att bidra till det, alternativet är att samtliga kommentarer godkäns innan de publiceras. Både ni och jag inser då rätt snabbt hur lång tid det kommer att ta och hur sällan det går att lägga in nya kommentarer.
Så håll diskussionen på en juste nivå. Det vinner vi på – tillsammans.

Har ni några frågor till oss inför dagens inspelning av vår F1-podd, Plattan i mattan?

Lägg en kommentar redan nu under morgonen/förmiddagen.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB