Startsida / Inlägg

Svenskt team sparkar förare efter nazisthälsning

av Anna Andersson

Den ryske go-kartföraren Artem Severyukin firade EM-titeln med en armrörelse som tolkas som en nazistisk hyllning. Nu utreds han av FIA – och får sparken av sitt svenska team.
– Det är ett oacceptabelt brott mot idrottens etiska och moraliska kod, skriver Ward Racing i ett uttalande.

Ryssen, som tävlar under italiensk flagga, vann EM-finalen i go-kart. Samtidigt som den italienska nationalsången spelades firade han med att slå högerhanden mot vänster sida av bröstet två gånger innan han sträcker ut sin högerhand. En hälsning som påminner mycket om hur nazisterna hyllade den tyske ledaren Adolf Hitler inför och under det Andra världskriget.

Artem Severyukin får sparken

Videon sprids nu på sociala medier och kritiken mot den unge förarens agerande är hård. Det internationella bilsportförbundet, FIA, har inlett en utredning och skriver i ett uttalande:

”FIA bekräftar att det blir en omedelbar utredning kring det oacceptabla beteende som Artem Severyukin visade under prisutdelningen i OK-klassen efter den första omgången av EM i go-kart på Kartodromo Internacional do Algarve i Portugal. FIA kommer inom kort att informera om vilka ytterligare åtgärder som kommer att vidtas.”

Severyukin har lämnat ett uttalande kring incidenten.
– Nu vill jag uttala mig kring situationen på prispallen. Jag vann det första loppet i EM och var överlycklig. Jag kommer från Ryssland, citeras han av motorsporttotal.com.

– Det var ett tack till mitt team och min familj från Ryssland. Någon har sett en gest, men så var inte fallet. Jag tackade. Jag är ryss, jag kommer från Ryssland och jag står också bakom mitt land.

Svenska Ward Racing fördömer agerandet

Hans svenska team, Ward Racing, är däremot av en helt annan åsikt. Stallet bryter nu samarbetet med den ryske föraren.
– Ward Racing fördömer Artem Severyukins agerande på prispallen den 10 april 2022 på starkast möjliga sätt. Åtgärder kommer att vidtas omedelbart, skriver Ward Racing på Instagram.
I det långa meddelandet visar det svenska stallet en tydlig ståndpunkt och skriver vidare att:
– Genom detta uttalande uttrycker Ward Racing sin åsikt, en åsikt som delas av samtliga förare och teamets personal. Därför ser Ward Racing ingen möjlighet att fortsätta samarbetet med Artem Severyukin och säger upp kontraktet.

Efter Rysslands invasion av Ukraina tillåts inte ryska racerförare att tävla under rysk flagg, men enligt motorsporttotal ska även det ryska motorsportförbundet inleda en undersökning kring det som inträffade på prispallen i Portugal.

Oscar Perdersen, Sverige, slutade trea i finalen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB