Startsida / Inlägg

Avgör Red Bulls missar VM?

av Anna Andersson

Charles Leclerc vann i Australiens GP samtidigt som Max Verstappen bröt – igen.

Avgjör Red Bulls missar kampen om VM?
För andra gången på två race har Max Verstappen tvingats parkera sin bil – och det kan bli väldigt kostsamt i kampen om titeln.

 

Australien GP
Charles Leclerc har två segrar på tre lopp (TT)

Efter tre lopp har Max Verstappen tagit en seger i ett lopp. Det ger honom 25 poäng. Men eftersom han tvingats bryta både Bahrain GP och Australien GP står han kvar på 25 poäng.
Ferraris Charles Leclerc å andra sidan har tagit poäng i samtliga lopp – och dessutom vunnit när Verstappen nollat. Det gör att det skiljer 46 poäng mellan Leclerc och Verstappen efter tre lopp. Verstappen är bara sexa i VM- medan Mercedes George Russell är tvåa i mästerskapet.
Det är en utveckling som få hade vågat tro på.

Tillförlitligheten avgör VM

Att Ferrari skulle vara med i toppen av mästerskapet i år var ingen överraskning, teamet har under de två senaste åren lagt all fokus på den senaste regeländringen. Att Mercedes och Red Bull, som slogs om titeln fram till mitten av december 2021 skulle hade det lite kämpigare i inledningen av årets säsong är inte heller någon överraskning.
Men det är en överraskning att Max Verstappen tvingas bryta med tekniska problem under två av tre lopp. Det spelar ingen roll hur snabb bilen är om den inte tar målflagg.

Red Bull, som vann samtliga titlar mellan 2010 och 2013, är väl medvetna om vad tillförlitligheten betyder för ett VM och just nu är teamet på väg mot en uppförsbacke som lätt kan bli ett berg svårt att bestiga.

Till nästa deltävling på Imola har Red Bull pratat om uppdateringar och premiären i Europa är väl egentligen den första stora möjligheten att uppdatera årets bilar och då är det viktigt att det blir rätt.

Nolla för Max Verstappen i Australien GP

Utrymmet för misstag krymper för varje lopp som Max Verstappen missar en prispall och det går fort när det står en nolla i resultatlistan.

– De är frustrerande och oacceptabelt, säger Verstappen till tyska Sky.

– Sådana saker får inte hända om man vill vara med och slåss om VM-titeln.
Beträffande Ferrari så kommer de också att gå på plumpar under säsongen, Carlos Sainz helg är bara ett exempel på hur snabbt det kan gå. Samtidigt är det frågan om hur svåra de plumparna blir. Det är imponerande hur snäll den bilen är mot däcken, hur tillförlitlig den är och hur bra fart den har, trots att den hoppade som en känguru över rakan in mot kurva nio varv efter varv.

– Det är bara tredje loppet och det är svårt att tänka på VM-titeln, men vi har en stark bil och en tillförlitlig bil, säger Leclerc när han intervjuvas efter loppet. Du kan läsa mer om Australien GP i Formel 1 här.
Räkna med att Ferrari kommer att ge allt. Den senaste VM-titeln vann Kimi Räikkönen efter en imponerande avslutning 2007 och det är allt för länge sedan för alla som har sitt hjärta i Maranello.

Katastrofalt för Sainz

Australien var en katastrofal helg för Ferraris Carlos Sainz. Tekniska problem i kvalet och han var så förbannad att hans kommentar var:

– Jag kommer att vara arg till dess att jag lägger mig.

Han blev inte gladare under racet. En usel start på hårda däck och sedan gjorde han en missbedölmning, körde av i gräset, över banan och fastnade i gruset. Illa för spanjoren. Ska han ha en chans till en framskjuten placering i år måste han kunna utmana Leclerc, annars bär han vattenflaskorna framöver. Ferrari tvekar inte att vara tydliga med sina stallorder om Leclerc slåss om VM-titeln.

Mercedes comeback

Mercedes George Russell tvåa i VM (TT/AP)

George Russell trea i Australien GP ioch tvåa i VM. Lewis Hamilton fyra på Albert Park och femma i VM. Mercedes är tvåa i konstruktlörsmästerskapet.

Det är riktigt bra för Mercedes som själva hävdar att de under säsongsinledningen bara begränsar skadorna. Mercedes bil har stora problem, med att den hoppar fram på rakan, med att förarna inte hittar prestandan i bilen och att de ännu inte förstår hur de ska hantera bilen på bästa sätt.

Ändå lyckas det, med viss tur, att ta en andra pallplats på tre race.

Vad händer då när de verkligen får ordning på bilen?

– Mercedes ger aldrig upp, säger George Russell.

– Vi var lång efter i början av helgen, ändå tog vi en pallplats. Vi jobbar hårt för att ta oss tillbaka och även om vi just nu står på bakfoten så kommer vi. Det tar tid innan vi kan slåss med killarna i blått och rött, men är det något team som kan lyckas komma tillbaka är det vi.

Snabba nyheter Australien GP i Formel 1

Valtteri Bottas tog poäng igen efter en mycket bra körning i sin Alfa Romeo och Williams körde med en intressant taktik där Alex Albon gick in i depå på det näst sista varvet och bytte sina hårda däck till mjuka – och röddade en VM-poäng. Det var en imponerande kröning av Albon och en snygg taktik av teamet.

Günther Steiner satsade på poäng för Haas i Australien GP i Formel 1. Det blev ingenting. Mick Schumacher slutade på plats 13 och Kevin Magnussen på plats 14.

En usel helg hade även Sebastian Vettel. Vilken miserabel comeback för tysken som kan sammanfattas så här:

Vettel var besviken efteråt.

– Kanske tryckte jag på för mycket, säger han till motorsporttotal.com.

– Men jag är säker på att det blir bättre. Sämre kan det i alal fall inte bli.

I vår F1-live hittar du hela resultatlistan.

IndyCar i Longbeach

Felix Rosenqvist lyckades bäst av svenskarna i kvalet till Long Beach. Han startar fyra i kvällens lopp.  Colton Herta har pole position före Josef Newgarden. Marcus Ericsson kvalade in som åtta.

Startid är 21.45 i kväll.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB