Startsida / Inlägg

Skandal i IndyCar – mästarteamet ljög om kontraktsförlängning?

av Anna Andersson

IndyCar skakas av en stor skandal i kamp om mästaren Alex Palou. Mästarteamet Chip Ganassi Racing meddelade att mästaren stannar i stallet.
Men det dementeras av Palou – som skrivit på för McLaren för 2023.
Affären kan få konsekvenser för Felix Rosenqvist.

Felix Rosenqvist
Felix Rosenqvist, (IndyCar)

Veckan har varit väldigt händelserik. I alla fall i IndyCar. Där gjorde Chip Ganassi Racing klart ett pressmeddelande, skickade ut det på sociala medier och förklarade att de har förlängt kontraktet med mästaren Alex Palou.

Felix Rosenqvist kan petas från IndyCar

I pressmeddelandet finns citat från Palou – men enligt spanjoren är allt bara en lögn.

Något senare presenterades Alex Palou som förare för Arrow McLaren till 2023 – och han förklarade att Ganassi fejkat hela kontraktsförlängningen.

” Media har nyligen informerat mig om att Chip Ganassi Racing i eftermiddags, utan mitt godkännande, utfärdade ett pressmeddelande som tillkännagav att jag skulle köra med CGR 2023. Ännu mer överraskande var att CGR:s release innehöll ett ”citat” som inte kom från mig”

”Jag godkände inte det pressmeddelandet, jag skrev inte eller godkände det citatet. Jag har nyligen informerat CGR om, att jag, av personliga skäl, inte tänker fortsätta med teamet efter 2022.”

I den sista tweeten skriver han att han har stor respekt för sitt team och ser fram emot att avsluta säsongen starkt tillsammans med Chip Ganassi Racing.

Var ska då Palou köra nästa år, hos Ganassi eller McLaren? Det lär jurister, kanske även en domare och en domstol behöva ta en titt på de kommande månaderna och utan att veta kan vi troligen konstatera att ingen sida vill förlora den här fajten. Det är för mycket prestige soms tår på spel.

Felix Rosenqvist klar för McLaren – men vilken serie?

Om det nu skulle vara så att Palu är klar för McLaren 2023 kan det få stora konsekvenser för Felix Rosenqvist. Han har skrivit på ett flerårigt kontrakt med McLaren, men det framgår inte om han kommer att köra IndyCar eller i stallets Formel E-team. Svensken har tidigare varit framgångsrik i Formel E, men även om han inte har sagt något om det så känns det som om han trivs bättre i IndyCar.
McLaren har dock Pat O´Ward och nu möjligen två nykomlingar i Alexander Rossi som redan är klar och även Alex Palou som nu också presenterats för McLaren till nästa års IndyCar.

Det känns knappast som om stallet kör fyra bilar under hela säsongen, så kommer Palou lär Felix Rosenqvist köra Formel E nästa år – men det lär ta ett tag innan vi vet till hundra procent.

IndyCar i Toronto

IndyCar tävlar i helgen i Toronto, mästerskapet är tillbaka i Kanada för första gången sedan 2019. Rosenqvist som hade chansen på en pallplats i Mid-Ohio, men drabbades av ett tekniskt fel, är sugen på en bra placering.

– Det ska bli kul att komma tillbaka till Toronto, som är lite av en favorit för mig, säger Felix Rosenqvist som var femma i Toronto 2019.
– Det var ett tag sedan vi var där och jag tror att hela depån gillar den här tävlingen. Det har gått bra för mig där tidigare och dessutom har vi lite revansch att utkräva efter Mid-Ohio.

I och med tävling i Toronto starter en intensiv tävlingsperiod för IndyCar. Redan nästa helg väntar dubbla race på ovalen i Iowa, följt av ytterligare två lopp på direkt efterföljande helger i Indianapolis och Nashville.

Korta nyheter – Formel 1

Hur hade F1-förarna sett ut om de hade kört lastbil? Ett skämt gör nu sin tur genom de sociala nätverken och lockar till skratt.

Honda kan vara på väg tillbaka till Formel 1, kan det innebära att Porsche måste leta ett annat samarbete än Red Bull? Dessutom har Michael Masi lämnat FIA. Läs mer i F1-bloggen

I veckans avsnitt av F1-podden ”Plattan i Mattan” snackar vi ner Österrike GP, både sprint och Grand Prix. Vi pratar om den rostade hästen och den jagade tjuren och så bjuder jag på ett par anekdoter från åren på fältet. Om du inte gett oss en chans, gör det.

Ingen F1 i helgen, men väl IndyCar i Toronto. Nedan hittar du alla tider. Jag kommer att hålla lite koll, även om jag också satsar på att vara lite ledig eftersom detta är den enda julihelgen utan F1 och resten av familjen har lov och semester.

TIDSSCHEMA IndyCar

Alla angivelser avser svensk tid

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 10
Honda Indy Toronto
Toronto (Kanada)

Fredag 15 juli
Fri träning 1: 
20.30-21.45

Lördag 16 juli
Fri träning 2: 16.00-17.00
Kval: 20.00-21.15

Söndag 17 juli
Warm-up: 16.55-17.25
Race (85 varv): 21.20

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay

 • Tjänstgörande sportredaktör: Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB