Startsida / Inlägg

Ericsson vs Grosjean – fortsättning i IndyCar

av Anna Andersson

Flera krascher, brustna förhoppnignar och tre sura gubbar. Det ledde till fem tuffa ord från Marcus Ericsson till Romain Grosjean.

Deras bittra fajt från F1 lever vidare i IndyCar.

Marcus Ericsson till Romain Grosjean
Marcus Ericsson (IndyCar)

Marcus Ericsson reste till Nashville med stora förhoppningar om att återta ledningen i IndyCar, men istället reste han därifrån besviken och han tappade dessutom andraplatsen i mästerskapet till en tredjeplats.

Kaosloppet i Nashville vanns av Scott Dixon, Felix Rosenqvist körde in som sjua men lika framågngsrik som Rosenqvist var i den sista omstarten mycket otur hade Ericsson Han blev påkörd av Romsin Grosjean och tvingades bryta med mekaniska problem – men även Grosjean tvingades bryta sedan han fått hjälp ut i muren av Josef Newgarden.

Den tidigare F1-föraren var inte nöjd efteråt:

Tuffa ord från Marcus Ericsson till Romain Grosjean

Men Josef Newgarden straffades inte och ansåg inte heller att han gjort något fel:

– Välkommen till IndyCar. Det är tajt, sa Newgarden till NBC efter att ha sett reprisen.

– Han har varit den som orsakat saker tidigare, jag vet inte vad jag ska säga till honom. Det var tur att jag var före, det var allra viktigast. Du vill alltid vara före den killen i den typen av situationer, men ja. Det är tajt racing på en stadsbana.

Newgarden konstaterade också att ”är du inte aggressiv blir du överkörd”.

Fem beska ord

Romain Grosjean lade ut tre arga gubbar på twitter efter loppet – och det fick Marcus Ericsson  att reagera. De två förarna hade stora dispyter på banan redan när de körde Formel 1 och och nu var Ericsson inte sen att svara:

De två förarna hade en historia med sig från F1 till IndyCar. I Shanghai 2016 körde Ericsson in på årets bästa placering, en 16.e plats – men var inblandad i en incident med Romain Grosjean som då tävlade för Haas:

– Det var den värsta tänkbara födelsedagen för mig. Den där idioten Ericsson körde på mig i kurva ett och han förstörde min framvinge, rasade Grosjean i franska Canal + och fortsatte:

– Han såg ingenting och han fattade ingenting. Jag tycker han borde öppna sina ögon.

Ett par år senare, i Baku 2018, var det dags igen. Den gången kraschade Romain Grosjean när han skulle värma däcken i samband med att säkerhetsbilen var på banan och han gjorde en rejäl missbedömning när han ropade över teamradion:

– Jag tror att Ericsson träffade oss, ropade han.

Ericsson var då inte i närheten av Grosjeans Haas och detta har sedan blivit ett stående skämt inom F1:

Romain Grosjean har varit inblandad i flera incidenter sedan han kom till IndyCar för lite mer än ett år sedan. Bland annat kallade han kollegan Alexander Rossi för ”absolut idiot” efter tävlingehelgen på Mid-Ohio, Graham Rahal menade att flera förare var  frustrerade på Grosjeans efter tävlingen på Barber och nu Josef Newgarden som fortsatte diskussionen på twitter – han med.

Framgångar för Linus Lundqvist

Linus Lundqvist fortsätter att imponera i IndyLights, mästerskapet under IndyCar. Han startade från pole position för sjätte gången i år och körde hem säsongens femte seger på de trånga gatorna i Nashville.

– En väldigt skön, och en väldigt viktig, seger, säger Linus Lundqvist.

– Jag var faktiskt lite ledsen över att vi inte fick köra kvalet. Jag tror att det hade varit en mäktig upplevelse på den här banan, men vi startade i alla fall i pole och jag kunde successivt bygga upp en komfortabel ledning. Sedan var det bara att bevaka den och ta hand om däcken. Det var egentligen ett perfekt lopp på alla sätt. 

Lundqvist blir den förste föraren att vinna ett Indy Lights-race på stadsbanan i Nashville, som gjorde debut i mästerskapets kalender. 23-åringen vann tidigare i år dubbelt på den snarlika stadsbanan i Detroit. 

– Jag älskar stadsbanor, och jag har verkligen haft kul här i Nashville. Det är en tuff och utmanande bana, väldigt gropig precis som Detroit, och man har inte råd med några stora misstag.

Svensken är nu mycket nära att vinna mästartiteln. Han leder med nästa 100 poäng efter 10 av 14 lopp.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB