Marcus Ericssons besvikelse efter missen

av Anna Andersson

Marcus Ericsson vann Indy 500 och han hade chansen på mästartiteln.

Men hösten 2022 blev inte den han hade tänkt sig.

Ericssons skrällseger i Indy500 gav honom inte bara en fin merit utan också dubbla poäng. Det lade grunden till svenskens fina mästerskapsledning under sommaren, men ju närmare avgörandet kom, ju mer fick Ericsson kämpa för att hålla konkurrenterna bakom sig. I den näst sista tävlingen tog han sig inte till topp tio och i den sista hade han bara matematiska möjligheter att nå toppen.

Han tog en tiondeplats i säsongens sista kval på Laguna Seca och räckte det inte. Han avslutade loppet på plats nio, samtidigt som rutinerade Will Power gjorde allt rätt. Han ledde mästerskapet, tog en tredjeplats på Laguna Seca och han säkrade titeln.

– Jag fick verkligen ligga på gränsen i dag, säger 41-åringen från Australien.

– Men vilken lättnad att lyckas. I år har allt flutit på, det har inte varit de stora segrarna, men allt har gått rätt väg.

Marcus Ericsson besviken efter missen

Marcus Ericsson
Marcus Ericsson sexa i IndyCar (IndyCar)

För Ericsson, som var besviken efteråt, gick det inte alls åt rätt håll. Han slutade säsongsfinalen som nia och mästerskapet på plats sex. Det är långt under de förväntingar som han hade för ett par veckor sedan.

– Jag är oerhört besviken, så jävla dåligt, citeras han av Expressen.

Felix Rosenqvist gjorde däremot en bra avslutning av säsongen. Han var fyra i säsongsavslutningen på Laguna Seca och slutade på plats åtta i mästerskapet.

– Det var ett bra race, en bra avslutning på säsongen, säger Felix Rosenqvist.

– Det är lite tråkigt att missa pallen, men jag tycker att vi presterat bra idag. Vi gjorde en lång första stint på svarta (hårda) däck, och det betalade sig verkligen. Vi höll bra liv i däcken och kunde ta några placeringar i den första rundan depåstopp, så det föll väl ut.

Rosenqvist har kontrakt med McLaren för nästa år, men det är inte säkert att han får köra en av deras bilar i IndyCar – men trots det ser det ut som om han stannar i mästerskapet.

– Det ser bra ut för IndyCar och det är flera stall som är intresserade, sa Felix Rosenqvists manager Stefan Johansson till Sportbladets F1-podd Plattan i Mattan.

Det pågår just nu ett kontraktsbråk  kring föraren Alex Palou, som vann finalen, och det kan påverka Rosenqvists framtid. Enligt McLaren ska Palou köra för dem nästa år, men Chip Ganassi Racing anser att fjolårets mästare har ett fortsatt kontrakt med dem.

Grattis Linus Lundqvist

Linus Lundqvist
Linus Lundqvist mästare i IndyLights 2022

Linus Lundqvist startade säsongen med ett enda mål. Att vinna Indy Lights. Och som 23-åringen gjorde det. Han krossade allt motstånd IndyCars främsta supportklass, även om han avslutade säsongen utanför prispallen.

– Det har varit en fullständigt magisk säsong, säger Linus Lundqvist.

– Visst, det hade varit kul att stå på pallen här i finalen, men jag är ändå väldigt stolt över hur vi avslutar här idag. Jag kommer aldrig glömma den här säsongen och vad det här betyder för mig kan jag inte ens riktigt sätta ord på. Det är det största jag varit med om.

I och med slutsegern i Indy Lights upprätthåller Linus Lundqvist den trend som gett honom en mästartitel vartannat år sedan formelbilsdebuten 2015.

Svensken har tidigare utropats till mästare i svenska Formula STCC Nordic (2016), brittiska Formel 3 (2018) och amerikanska F3-serien Formula Regional Americas (2020).

Vill du hellre läsa om F1? Kolla in den hårda kritiken mot tävlingsledningen efter tävlingen på Monza i Italien.