Startsida / Inlägg

Lämnade Red Bull drömmer fortfarande mardrömmar

av Anna Andersson

Han var framtidens stora stjärna. En kommande mästare för Red Bull Racing – men som 25-åringe lämnade Jaime Alguersuari F1.
Då var han helt utsliten.
Många år senare har han fortfarande mardrömmar om tiden hos Red Bull.

Jaime Alguersuari tillhörde Red Bull Racing
Jaime Alguersuari var tidernas yngsta F1-förare när han debuterade 2009 (AP/TT)

Spanjoren Jaime Alguersuari tävlade i F1 under tre säsonger. När han debuterade var han den yngsta föraren någonsin i F1-historien och han kom från Red Bulls talangprogram. Han körde 46 lopp för Toro Rosso, nuvarande AlphaTauri, men som 25-åring lämnade han F1 för att satsa på ett liv som dj.
Nu sju år senare, berättar han att han fortfarande upplever en psykisk stress efter åren inom Red Bull Racing.

– Hos Red Bull Racing var det inte ens lugn och ro om du gjorde bra resultat. Det var konkurrenterna som gratulerade dig mer frekvent än människorna inom ditt eget stall, säger han till El Confidencial.
– Vi levde med den känslan från och med det att vi var 15 år. Ingenting var tillräckligt bra och om du tittar på Max Verstappens mönster tillsammans med hans pappa. Det är Red Bulls skola.

Mardrömmar om Red Bull Racing F1

Helmut Marko Red Bull
Helmut Marko, Red Bull  Racing (TT/NTB)

Han berättar att han var väldigt upprörd efter det att han fick lämna Red Bull.
– Det var ett väldigt komplicerat och känslomässigt ögonblick för mig, säger han.
– Jag har fortfarande märkliga drömmar om det. Jag ser Herr Marko, han är alltid väldigt arg och han slår mig som om jag vore ett barn. Det är ett trauma.

Helmut Marko är Red Bull Racings motorsportkonsult. Han är ansvarig för att lotsa stallets talanger till Formel 1 och har en tydlig roll både inom Red Bull och inom AlphaTauri.
– Trots att jag har gått i terapi och besökt flera psykologer har jag inte lyckats komma över detta. Ibland vaknar jag upp, gråtandes. Jag drömmer att jag har gjort ett fantastiskt varv, men fortfarande ser jag att herr Marko är arg, förklarar spanjoren som nu är 32 år gammal.

– Jag fick aldrig träffa honom eller prata med honom igen. När jag jobbade som kommentator för BBC hälsade jag på honom i depån, men det var inget mer än så.

Jaime Alguersuari lämnade F1 2012, då han ersattes av Daniel Ricciardo. Därefter tävlade han i Formel E innan han 2015 lämnade motorsporten helt. Då jämförde han motorsporten med en flickvän och sa att han ”hade tappat förälskelsen”.

De senaste åren har han ägnat sig åt musik, där han gett ut flera album, men han har också kört en del go-kart.

Korta nyheter

Det sker förändringar i F1 till 2023, Nicholas Latifi lämnar Williams efter tre år. Vi pratar om hans väg till F1 i det senaste avsnittet av Plattan i Mattan, Sportbladets F1-podd. De senaste ryktena och vilka som är klara förare till F1 2023 ser du här. Här är kalendern för F1 2023 – alla lopp och datum. Då blir det 24 lopp, varav tre trippelheader.

– Men vid 24 lopp är det stopp. Det är max. Det handlar om tillgång och efterfrågan, det är ett strategiskt beslut, säger F1:s VD Stefano Domenicali till tyska Der Spiegel.

Nästa vecka är det dags för racing igen. Då tävlar F1 i Singapore. Det är ännu inte klart om Alex Albon tävlar för Williams eller om Nyck de Vries får en ny chans.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB