Startsida / Inlägg

Kvinnan bakom Max Verstappen

av Anna Andersson

Här är kvinnan bakom Max Verstappen. Hannah Schmitz är hjärnan bakom de framgångar som kan ge 25-åringen ännu en VM-titel.  Han kan säkra titeln under Japan GP i F1 på Suzuka.

Hannah Schmitz mot titeln i Japan GP i F1
Hannah Schmitz, strateg hos Red Bull Racing (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Under Monaco GP var hon ansvarig för de sylvassa strategiska beslut som gav Sergio Perez en seger och Max Verstappen en pallplats. Inför Ungerns GP valde hon de mjuka däcken till Max Verstappen och i slutändan var det en starkt bidragande orsak till att han kunde vinna från startplats tio.
Det är tuffa beslut som fattas under en kort sekund, när pressen är som störst och som i slutändan kan vara avgörande för en VM-titel.

– Det är oerhört spännande för mig. När du tar ett beslut inom en sekund, då sitter du som på nålar. Det tar 20 sekunder ungefär innan du vet om det fungerade eller inte. 20 sekunder är ingenting i vardagen, men när du sitter där och väntar på resultatet känns det som om du väntat i en livstid, säger Hanna Schmetz, 37, till redbull.com.

Max Verstappen kan säkra titeln i Japan GP på Suzuka

Hon har arbetat för Red Bull Racing i 13 år, har hela tiden varit en del av stallets strategiteam och samtidigt som hon har bildat familj har hon också avancerat i graderna. I dag är hon en mycket uppskattad chef som fattar de avgörande besluten under loppet.
Men innan dess är varje beslut förberett in i minsta detalj.

– Vi gör miljarder av simuleringar inför varje tävlingshelg. Det handlar om alternativa kalkyler och strategier baserat på olika förhållanden, däck och fart som vi gör hemma i fabriken. När vi sedan kommer till tävlingshelgen så fortsätter det arbetet. Vi analyserar data och jobbar vidare med olika simuleringar och det arbetet fortsätter vi med under racet.
Hannah Schmitz har en plats vid depådesken hos Red Bull, men under hela tävlingshelgen finns det ett stort antal medarbetare som stöttar teamet på banan från ett rum i fabriken.

Där finns en mängd olika tv-bilder, från olika on-boardkameror och all radiotrafik inom sekunder från att det har utspelat sig på plats. Medarbetarna har tydliga roller där de är fokuserade på en förare, all informationen koordineras i fabriken och det som har en betydelse för kvalet eller racets utgång skickas vidare Schmitz och hennes kollegor på plats.

Japan GP i F1 avgörs på Suzuka

Hannah Schmitz har vid flera tillfällen hyllats av Max Verstappen ( Getty Images / Red Bull Content Pool )

Hon är sedan ansvarig för depåstopp och däckval – djärva beslut som ibland måste fattas inom loppet av en sekund.

– Vi får den information som är viktig för oss. Vi som sitter på depådesken ska se den stora bilden, hur vi som team ska kunna vinna loppet. Ingen av oss ska behöva fundera över data utan vara fria att ta det korrekta strategiska beslutet för att vinna loppet, berättar hon.

– Ett race blir aldrig rutin ytan allt kan hända. Då måste man oerhört snabbt kunna anpassa sig till den nya situationen.

Eller som Max Verstappen sa efter segern i Ungern.
– Hannah. vår strateg, var helt galet lugn. Hon är riktigt bra och valde rätt däck vid rätt tillfälle.
Det är beslut som kan avgöra en VM-säsong. Han missade starten i Singapore GP och gjorde ett mindre lyckat race, men har nästa chans på söndag, i Japan GP i F1.

•••

I helgen är det dags för Japan GP i F1. Det betyder tidiga mornar för dig som vill följa tävlingarna på Suzuka.

Tiderna för Japan GP i F1 på Suzuka

Fredag 7 oktober:

Träniung 1 kl 05.00

Träning 2 kl 08.00

Lördag 8 oktober:

Träning 3 kl 05.00

Kval kl 08,00

Söndag 9 oktober:

Japan GP i F1 kl 07.00

Däckvalen  och en guide till F1 på Suzuka hittar du här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB