Startsida / Inlägg

Sista Alfa Romeon i F1?

av Anna Andersson

Alfa Romeo lämnar F1. Här ser du deras sista (?) bil till Formel 1.

Efter Haas, Red Bull och Williams var det dags för Alfa Romeo att visa upp sin bil till F1 2023. Det var en klassisk presentation med publik, som streamades live och det är faktiskt den sista bilen för den klassiska italienska biltillverkaren i Formel 1. Alfa Romeo lämnar F1 efter 2023 och Audi har redan börjat köpa sina andelar i stallet.

Valteri Bottas Alfa Romeo i F1
Valtteri Bottas (Alfa Romeo)

– Äntligen är C43 här och jag kan knappt vänta på att få ut den på banan. Jag gillar verkligen vår nya lack. Jag tycker att den är fantastisk, den har utvecklats fint från fjolåret, säger Valtteri Bottas.

– Mitt första år har varit väldigt intressant, vi lyckades utveckla vår bil på ett bra sätt och nu finns det bara en väg att gå. Vi ska bli bättre och ta oss högre upp i resultattabellen. Jag kan knappt bärga mig innan vi börjat tävla igen, jag har laddat batterierna och vill verkligen att den nya säsongen ska starta.

Alfa Romeo lämnar F1
(Alfa Romeo)

Alfa Romeo lämnar F1 efter 2023

Bottas gjorde en imponerande säsong i fjol, när han bar stallet fram till den bästa placeringen på tio år. Nu ser han framåt.
– Efter att ha kört bilen i simulatorn har jag känslan av att bilen är allround och inte bara bra på långsamma banor.
Han syftar på fjolårsbilen som hade problem på snabba banor.
– I teorin ska denna vara bättre, säger Bottas.
Här är en bild på fjolårets bil – och årets.

Samtidigt är det tydligt att fjolårets bil hade sina svackor. Den var riktigt bra under första delen av säsongen. Däremot tog stallets två förare, Valtteri Bottas och Guanyu Zhou, enbart fyra poäng på de avslutande 13 loppen. Under de avslutande 13 loppen så gick Bottas bil också sönder vid fem tillfällen och han tvingades bryta. De berodde dock inte bara på Alfa Romeo utan även på Ferrari som levererade motorn.

Nu ryktas det dock om att det blir en bättre motor till nästa år och Bottas är positiv.
– Det vi har hört är positivt, men just nu är det bara siffror. Vi får se när vi har bilen på banan, säger finländaren som tidigare har tävlat för Williams och Mercedes.

Kort om F1

Enligt Daniel Ricciardo har han bara bråkat riktigt med Max Verstappen vid ett tillfälle. Efter tävlingen i Baku då förarna kolliderade. det var år 2018.

SF-23 det är namnet på den bil som Ferrari presenterar nästa vecka.
– Därmed återvänder vi som stall till det formatet som vi har använt varje år sedan 2015 med SF15-T, med undantag för F1-75 som vi tävlade med förra året, förklarar stallet i ett pressmeddelande.

En vecka går snabbt. Sportbladets F1-podd ”Plattan i Mattan” är tillbaka, denna gång med ännu en riktigt bra gäst, Dino Beganovic. Vi snackar Formel 3 inför säsongsstarten, han berättar om förberedelserna i Ferrari driver academy och om hur han ser på sin framtid, i år och framöver.

På torsdag startar Svenska Rallyt. Här är en guide till Rally Sweden

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB