Startsida / Inlägg

Inför Australien GP i F1: Alpine vill stryka Gaslys straffpoäng

av Anna Andersson

Pierre Gasly är så nära en avstängning att Alpine reagerar. Inför Australien GP i F1 har stallet bett om att hans förseelser ska strykas.

Men de flesta övriga stall vägrar. Kan detta leda till en ny F1-konflikt?

Inför Austrealien GP i F1 2023
Pierre Gasly, Alpine, riskerar en avstängning. Han har snart för många straffpoäng på sin licens(AP/TT)

Pierre Gasly, Alpine, drog på sig tio straffpoäng under förra säsongen när han tävlade för AlphaTauri. De första poängen fick han redan i samband med Spaniens GP i maj och enligt reglerna så stängs en förare av ett lopp när han har tolv straffpoäng på sin licens. Poängen ramlar bort efter ett år.

Alpine vill att Pierre Gaslys straffpoäng stryks

Det betyder att Gasly inte har råd att ta mer än en straffpoäng till, vid två eller fler stängs han av. Alpine är oroade för sin förare, även om det har skett en förändring vilket gör att det numera krävs lite mer innan en förare straffas. Förra året drabbades en förare som körde över den vita linjen (tracklimits) för frekvent av straffpoäng och även den som inte lämnade tillräckligt med avstånd till säkerhetsbilen kunde bestraffas. Nu har FIA gjort en förändring och straffpoängen delas enbart ut för farlig körning.

Det har fått Alpine att be om att gamla straffpoäng skulle plockas bort.

– Borde detta vara retroaktivt? Jag kommer alltid att säga ja, framförallt eftersom jag tycker att det vore mest rättvist, säger Alpines stallchef Otmar Szafnauer till motorsport.com.

Han tog upp detta på ett gemensamt möte, men de andra ansåg inte att de som fått poäng för mindre förseelser under fjolåret ska få dem strukna i efterhand nu när FIA ändrat sin policy.

– Jag var i minoritet. Det var kanske tre eller fyra som stöttade mig. Några av de som var emot mitt förslag vågade inte erkänna att det var av rent egenitresse. De hoppas att något ska hända oss, säger Apines boss.

Pierre Gasly måste nu klara sig utan några ytterligare straffpoäng på sin licens till den 22 maj 2023, vilket är måndagen efter deltävlingen på Imola. Lance Stroll, Aston Martin är tvåa med åtta poäng och Alex Albon, Willims, har sju. Sju förare har noll straffpoäng, däribland Mercedes Lewis Hamilton och Ferraris Carlos Sainz.

Här hittar du listan med alla förare och deras straffpoäng.

Tider för Australien GP i F1 2023

Från  kvällsrace i Saudiarabien till morgonrace i Melbourne. Inför Australien GP i F1 2023 gäller det att sätta väckarklockan.

Här är tiderna som gäller för Australien GP i Formel 1:

Fredag 31 mars

Kl 03.30 Träning 1

Kl 07.00 Träning 2

Lördag 1 april

Kl 03.30 Träning 3

Kval kl 07.00 – Livekommentarer på Sportbladet

Söndag 2 april

Australien GP i Formel 1 kl 07.00

Livebevakning med kommentarer och diskussioner på Sportbladet

För övrigt har vi på Sportbladet nu ett nyhetsbrev im Formel 1, F1-bevet, som kommer ut regelbundet. Här kan du signa upp för ditt exemplar av F1-brevet.

MotoGP – vilken premiär!

Vilken säsongspremiär! Sprintrace, tät racing, krascher, konflikter och en dubbelsegrare vid namn Francesco Bagnaia.

Den stora snackisen är dock Marc Marquez. Jag skrev en artikel om honom till lördagens Annas Motor, den hittar ni i print eller E-tidningen varje lördag. Nu var han inblandad i en incident med Miguel Oliveira och det redan på det andra varvet, i kurva tre.

Oliveira var vansinnig efteråt:

– Det är inte första gången som han har kört av mig. Att bara be om ursäkt fungerar inte länge, säger Oliveira när han möter media efteråt.

– När vi pratade om eventuella bestraffningar i torsdags var han den enda som hade invändningar. Han skulle vara försiktig, så förstör han två race för mig. Det finns förare som är där framme och det måste man respektera, men då får de ta utsidan och det vill han aldrig göra.

Oliveira bröt en tå, Marquez skadade både hand och knä. Han bad om ursäkt efteråt och har även fått en bestraffning.

– Jag gjorde ett misstag i kurva tre och orsakade detta, säger Marquez.

– Det var en rejäl smäll och jag var orolig för honom. Jag ber honom, hans team och alla portugisiska fans om ursäkt. Jag har fått en bestraffning, ett dubbelt Long Lap och förstår det. Jag skadade även hand och knä, nu får vi se hur det blir med det, men det viktigaste är inte hur jag mår.

MotoGP tävlar i Argentina nästa helg, kan Marquez inte tävla tar han med sig bestraffningen till nästa GP.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB