Startsida / Inlägg

F1 i London – ett stadslopp 2026?

av Anna Andersson

F1 i London? Formel 1 kan köra ett stadslopp i England redan 2026.

 F1 i London
Stannar Hamilton för att köra F1 i London? (Mercedes)

F1 är stort i Storbritannien, det var där det första VM-loppet i Formel 1 avgjordes år 1950 och landet har stjärnor som Lewis Hamilton, George Russell, Lando Norris och Alex Albon i startfältet i år.  Sporten ett starkt fäste i landet.
Från och med 2026 kan det bli ännu starkare. Enligt The Times och The Independent har F1:s ägare Liberty Media inlett samtal om att låta F1 dåna genom London, genom industriområdet Royal Albert Dock, i närheten av London City Airport samt mässområdet ExCeL Centrum där det eldrivna mästerskapet Formel E redan har tävlat. The Independent har även en karta i sin artikel.

F1 i London 2026?

Enligt tidningen finns det en plan på en helt ny bana i Docklands, ett varv ska vara 5,9 km långt innehålla 22 kurvor, det ska byggas in flera omkörningsmöjligheter intill Themsen där det också ska byggas läktare för 95 000 människor. Tanken är att banan ska påminna om den i Montreal där Kanadas GP regelbundet avgörs och Londosn borgmästare Sadiq Khan sägs vara positiv till konceptet.
Detta är långtifrån första gången som F1 diskuterar vilka möjligheter som finns för en F1-bana i London, men det har aldrig varit praktiskt genomförbart.
– Så fort vi får godkänt att planera för detta kan vi bygga en anläggning på 24 månader. Jag tror att vi i bästa fall kan arrangera ett F1-lopp i London i augusti 2026, om alla står bakom förslaget ska det vara möjligt, säger Max Farrell, chef LDN Collective som är ett av företagen bakom förslaget, till brittiska The Times.

Vid 75 tillfällen har Formel 1 tävlat i Storbritannien, sedan 1987 har de tävlat på Silverstone varje år. Vid 12 tillfällen har F1 tävlat på Brands Hatch och 1993 kördes Europas GP på Donington Park.

Kort om Formel 1 2023

Fernando Alonso har två tredjeplatser i VM den här säsongen, det är en mycket bra säsongsstart för Aston Martins förare. Han anser även att stallet har närmat sig Red Bull.
– Vi ledde faktiskt loppet. Nu har vi kunnat ta de första bilderna på en Aston Martin i ledningen. Det var två varv, men förhoppningsvis var det inte sista gången, säger han.

George Russell Mercedes tror att Australiens GP kommer att påminna mycket om det i Saudiarabien.
–  Asfalten är väldigt lik den vi tävlade på nu. Det finns också ett par snabba kurvor med bra flyt. Jag tror att resultatet där kommer att se ut ungefär så som i Jeddah.

Carlos Sainz är tydlig:
– Bilen förhåller sig likadant på banan som den gör i vindtunneln. Därför vet vi var problemet dyker upp och var våran akilleshäl är. Vi vet också att vi måste utveckla bilen vidare, men vi behöver tid, säger han till motorsport-total.com.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB