Startsida / Inlägg

Inför F1 i Melbourne: Risk för stallkrig hos Red Bull?

av Anna Andersson

Max Verstappen har två VM-titlar. Teamkollegan Sergio Perez ingen. Under helgens F1 i Melbourne i Australien, ställs de direkt mot varandra. Igen.
– Vi kan räkna med att det blir problematiskt, säger F1-experten Timo Glock.
– Perez kommer absolut inte att acceptera en roll som hjälpryttare till Verstappen.

F1 i Melbourne i Australien
Sergio Perez vann före Max Verstappen i Saudiarabien, nu tävlar F1 i Australien. (TT)

När Sergio Perez bröt kvalet till Monaco GP förra året förstörde han Red Bullkollegan Max Verstappens alla möjligheter till att ta en pole position. Det satte sig en tagg hos de två senaste årens mästare.
Därför vägrade han att lyda teamorder i Brasilien ett halvår senare och han påtalade också sin åsikt mycket tydligt.
Årets säsong inleddes med en dubbelseger för Red Bull och följdes upp med ytterligare en. Det är första gången sedan 2009 som stallet vinner dubbelt vid två tävlingar i rad.
Men situationen är allt annat än smidig. I Saudiarabien tävlade Verstappen och Perez inte bara om segern, utan även om det snabbaste varvet.

Oro hos Red Bull inför F1 i Melbourne i Australien?

Perez höll sig till de tider stallet bad honom att köra på, men det var tydligt att han inte riktigt litade på den information han fick, eftersom han hela tiden fortsatte att kontrollera de givna uppgifterna.
Max Verstappen å andra sidan backade av, men kom tillbaka och var snabbast på det allra sista varvet. Det gav honom poängen och VM-ledningen.
När Perez firades efter målgång stod pappa Jos Verstappen mitt i firandet, utan att röra en min.

– Det var typiskt Max att ta det snabbaste varvet, det betyder ledningen i VM, säger Red Bulls motorsportkonsult Helmut Marko till ORF.
– Båda två frågade hela tiden vem som har det snabbaste varvet. Max väntade naturligtvis till den sista sekunden så att Perez inte kunde kontra. Det kan vi inte kontrollera. Sådan är Max.
Nu ställs de två mot varandra i F1 i Melbourne i Australien och eftersom ingen av konkurrenterna än är i närheten av den fart som Red Bull har, är risken stor att kampen om VM-titeln blir en duell hos Red Bull.

F1 i Melbourne, i Australien
Max Verstappen tävlar för Red Bull. Här är han i paddock inför F1 i Melbourne i Australien (AP/TT)

Det kan mycket väl leda till ett internt krig.
– Perez kommer absolut inte att acceptera en roll som hjälpryttare till Verstappen, säger Tomo Glock, tidigare F1-förare och numera expert hos Sky.
– Jag är övertygad om det för han ser sin chans att fajtas med Verstappen om VM-titeln. Det kommer att leda till en mycket tajt fajt.
Tyske Glock, som bland annat tävlat för Toyota, fortsätter:
– Perez har visat att han är stark, men samtidigt är Verstappen en person som inte tar instruktioner utan gör det som han anser vara rätt. Det spelar ingen roll vad Red Bull säger.

Inför F1 i Melbourne i Australien

Den andra träningen inför Australien GP i Formel 1 regnade bort, inga longruns kördes och inga snabba varv heller. Det gör att det finns en stor osäkerhet inför morgonens kval och det finns även en viss risk för regn under lördagen.

– Förhållandena var inte på topp, det var dåligt fäste och asfalten kändes väldigt hal. Det var rätt svårt att värma däcken och det var svårt att trycka på, säger Max Verstappen efter träningspassen.

Trots det var han snabbast. Enligt Red Bulls motorsportkonsulent Helmut Marko, var Sergio Perez set-up något mer konservativ och den fungerade bättre.

Logan Sargeant som tävlar för Williams  körde ingenting under det andra passet. Han hade elektronikproblem. Här är resultaten från träningarna.

Nu ska vi slippa straffkaoset från Saudiarabien. Det ska inte hända igen. Det har gjorts en förtydlig i reglementet som säger att varken människa eller verktyg får vidröra bilen innan strafftiden har passerat. Hade det tillägget funnits vid det senaste racet hade Alonso aldrig fått tillbaka tredjeplatsen efter loppet.

Jag kommer att rapportera direkt från kvalet, med start klockan 07.00. Sportbladet live hittar du här.

All information om däcken inför F1 i Melburne finns här.

Dino Beganovic har kört sitt kval till Formel 3 i Australien och han var åtta. Det är mycket racing i helgen och här har jag samlat alla tider för Formel 3, IndyCar och Formel 1.

Tack för att du hänger med!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB