Startsida / Inlägg

Max Verstappen lika stor som Senna?

av Anna Andersson

100 segrar för Red Bull. 41 GP-segrar för Max Verstappen. Hans sjätte i år.

Vinner Max Verstappen samtliga lopp i år?

Max Verstappen
Max Verstappen vinner F1 i Montreal, Kanada. (TT)

Jag kan inte låta bli att ställa den frågan efter ännu en seger för Max Verstappen. Han vann F1 i Montral Kanada utan anstränga sig. Red Bulls världsmästare var stabil och utnyttjade bilen perfekt, samtidigt som Sergio Perez, som kör med samma material, hade så svårt att plocka ur max ur bilen. Han hade ett tungt kval där han inte tog sig till Q3, hade problem med de hårda däcken under den första stinten för att sedan ta sig i mål som sexa efter en bra strategi av teamet.

Men sexa? Med tanke på materialet är det inte okej. Sergio Perez är utklassad av Max Verstappen.

Max Verstappen lika stor som Ayrton Senna?

Max Verstappen har  41 GP-segrari Formel 1 och den regerande världsmästaren tog ännu ett steg mot titel nummer tre. Han har nu lika många segrar som ikonen Ayrton Senna, denne vann tre VM-titlar, Verstappen har två. Än så länge.

Verstappen har tillsammans med Sebastian Vettel, Mark Webber, Daniel Ricciardo och Sergio Perez kört in 100 segrar till Red Bull. Verstappen har kört in flest segrar av dem alla – även om Vettel än så länge har vunnit fler VM-titlar åt Red Bull. Detta gör nu att Red Bull är det femte teamet i historien som kört in 100 segrar.

Vad tar vi med oss från Kanada?

Alex Albon plats 7 i en Williams. För mig är han driver of the day.

Ferrari – start plats tio och elva, för att sedan ta ett strategiskt beslut när det gäller däcken och hänga kvar på mediumdäcken fram till varv 26 och 26. De talade också om för Sainz att han INTE fick fajtas mot Leclerc vilket ledde till att de kunde köra hem plats fyra och fem. Det är ett sundhetstecken att stallet inser vad de kan och nöjer sig med det.

Lewis Hamilton, en pallplats igen på en bana där Mercedes bör ha problem. De långsamma kurvorna passar inte Mercedes, men detta är ännu ett steg åt rätt håll.

Fernando Alonso. Uppdateringar till Aston Martin och Alonso levererar. Han bär det teamet. Hur länge räcker det för Lance Stroll att ha en pappa som betalar? Snart måste väl även pappa vilja se resultat för de miljoner han lägger ut?

Haas – faller som en sten. Eller två.

Och ett grattis till Valtteri Bottas för en poäng till Alfa Romeo, den första sedan Bahrain. Alltid lika kul när vi i vårt virtuella vardagsrum F1-live kan glädjas med den härdade Vildkocken.

Här är topp tio från Kanada:

 

IndyCar – Ericsson bäste svensk

I IndyCar blev det som bäst en svensk sjätteplats. Marcus Ericsson tog den placeringen, men Alex Palous vann racet och utökade sin ledning i mästerskapet. Josef Newgarden var tvåa och knaprade in på Ericsson i sammandraget.

Felix Rosenqvist slutade på playts 20 efter att ha åkt bergochdalbana efter att han blivit avkörd av Renus VeeKay samt haft problem med bränslet.

– Vi hade riktigt bra fart idag. Efter påkörningen från VeeKay tog vi oss tillbaka in i racet på ett oväntat starkt sätt. Bra omstarter, grymt jobb från teamet i depån – allt rullade på nästan perfekt fram till det sista stoppet, säger Felix Rosenqvist.

Då kom också avgörandet, en felande bränsleindikator gav missvisande information och tvingade Rosenqvist att slå av på farten för att spara bränsle under de sista tio varven.

Rosenqvist, hjälplöst långsam med halv gas på rakorna, föll till en slutlig 20:e plats.

– Det här var egentligen ett riktigt, riktigt bra race, så det känns extra tråkigt att det skulle sluta så här. Tyvärr fick vi fel information om bränslemängden i bilen och trodde att vi behövde spara massor av bränsle sista stinten för att komma i mål. Synd på ett väldigt bra race, men det är bara att bryta ihop och komma igen.

Nästa deltävling körs på Mid-Ohio den 2 juli. Samma helg som F1 kör en sprinthelg i Österrike. Resultat och ställning i IndyCar finns här.

Undrar förresten vad Will Power tycker efter helgens F1-lopp? Han var något kritisk förra veckan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB