Startsida / Inlägg

Mika Häkkinnen om dotterns väg mot F1: Hon kan klara det

av Anna Andersson

F1 på Zandvoort – det är racevecka, men först en kul uppdatering från Finland.

Pappa var en gång dubbel världsmästare i Formel 1. Nu stöttar han dotterns väg mot samma mål.

– Hon kan klara det, säger Mika Häkkinen.

Mika Häkkinen
Mika Häkkinen, tidigare världsmästare, har en dotter som satsar mot F1 (Getty)

Världsmästaren från 1998 och 1999 är fortfarande en del av F1-depån, han jobbar som ambassaör för McLaren, som TV-expert och för ett spelbolag. Han är också pappa och har just nu två barn som tävlar i go-kart, Daniel, 9 och Ella, 12.

Och han tror på en ljus framtid för Ella. Att hon kan bli den första kvinnan som får en chans i Formel 1 på flera årtionden.

– Hon är väldigt talangfull, väldigt speciell och har en enorm kraft, säger Mika Häkkinen.

Mika Häkkinen stöttar dotter Ella mot F1

En kvinna har hittills tagit poäng i VM i Formel 1, Lella Lombardi tog en halv VM-poäng år 1975. Ingen kvinna har ens försökt att kvala in till ett F1-lopp sedan 1992, då Giovanna Amati försökte kvala in en Brabham vid tre tillfällen men misslyckades. Hon ersattes av Damon Hill som testade vid åtta tillfällen och misslyckades vid sex.

Susie Wolff, hustru till Toto Wolff, är annars den senaste kvinna som varit nära F1. Hon var utvecklingsförare för Williams och fick chansen vid ett par fredagsträningar år 2015.

– Jag måste vara försiktig med vad jag säger, så att jag inte sätter någon press på henne, men racingen i dag vill ha kvinnor. Hon älskar racingen extremt mycket, säger Mika Häkkinen till sport.1

– Därför stöttar jag henne så gott jag kan, men samtidigt är det en väldigt tuff väg som leder till Formel 1. Om hon vill ta sig dit måste hon jobba väldigt hårt och göra allt för det. Då kan hon klara det.

Han fortsätter:

– Det är klart att jag har erfarenheten och veet hur man ska förbetereda sig fram till dess att man vinner ettt mästerskap. Säkerligen kan jag hjälpa henne upp till en viss grad. Samtidigt får man se hur hon utvecklar sig vidare.

Här läser du min senaste intervju med Mika Häkkinen, den kräver dock PLUS.

F1 på Zandvoort
Max Verstappen har vunnit de två deltävlingar som avgjorts på Zandvoort efter comebacken 2021 (AP-TT )

Tider för F1 på Zandvoort – Nederländernas GP

Fredag 25.8

Träning 1 kl 12.30

Träning 2 kl 16.00

Lördag 26.8

Träning 3 kl 11.30

Kval kl 15.00

Söndag 27.8

F1 på Zandvoort startar klockan 15.00

Däck för F1 på Zandvoort

Efter ett långt sommaruppehåll är det dags för F1 på Zandvoort och Pirelli har valt däckalternativen, C1, C2 och C3. Det är samma benämning på däcken som förra året, men C1 ligger egentligen mellan fjolårets C1 som i år heter C0 och C2 så det är en liten skillnad. Detta är en bana med bankade kurvor, det är en tuffare bankning än på ovalen Indianapolis Motor speedway. Det är också en bana där sand från stränderna vid Nordsjön kan blåsa in och ställa till problem.

– Det är en bergochdalbana med två bankade kurvor, en tekniskt krävande bana. Den typen av kurvor stressar däcken mer än vad en vanlig kurva gör, säger Pirellis Mario Isola.

– I fjol var det inte mindre än 14 förare som använde alla tre sorters däck, vilket gjorde att det var flera olika strategier i spel samtidigt.

Det är inte bara F1 som tävlar i helgen, även IndyCar och det på ovalen i Gateway. Återigen får Linus Lundqvist chansen i IndyCar.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB