Startsida / Inlägg

Lewis Hamilton i bråk med Red Bull

av Anna Andersson

Inför F1 i Singapore har ett bråk om rasism blossat upp. Lewis Hamilton reagerar på de uttalanden som Red Bulls chef Helmut Marko har gjort – om en av sina egna förare.

– Det är helt oacceptabelt, säger den sjufaldige mästaren.

 F1 i SIngapore
Inför F1 i SIngapore är Lewis Hamilton erhört kritisk mot Helmut Marko i Red Bull (AP -TT)

Bakgrunden är en intervju som Dr Helmut Marko gjorde med Servus TV, i programmet ”Sport und Talk aus dem Hangar-7”, efter Italien GP.

Samtalet handlade om Sergio Perez prestation och 80-årige Marko konstaterade att den inte har varit så bra som i Monza vid alla race i år.

– Han har problem i kvalet, han har en sviktande form. Han är sydamerikan och han är inte lika fokuserad i huvudet som exempelvis Max (Verstappen) eller Sebastian (Vettel) var.

Lewis Hamilton bråk kring rasisim

Intervjun sändes i tyskspråkiga länder, men har gett starka reaktioner runt om i världen, på twitter och andra sociala medier. Markos uttalande tolkas som att Perez nationalitet är anledningen till att han har haft problem i kvalen samt att Marko hävdar att Perez är sydamerikan när Mexiko ligger i mellan- eller centralamerika.

 

Och denna:

 

Lewis Hamilton har reagerat kraftigt på Markos uttalande.

– Vi säger alltid att det inte finns någon plats för diskriminering i vår sport och det ska det inte heller finnas. När ledande personer inom använder sådana kommentarer är det inte bra, vi ska gå vidare, säger Hamilton till Sky.

– Detta är ingenting man ber om ursäkt för och sedan är allt okej igen. Jag anser att man måste göra mer.

Sergio Perez nöjd med en ursäkt från Helmut Marko

Han förklarar också att han anser att det är konstigt att chefer och förare behandlar olika. Hamilton påpekar att Juri Vips fick sparken från Red Bulls akademi sedan han spelat videospel med Liam Lawson på Twitch, och kallat en figur för N… och vägrat sätta på sig en rosa keps eftersom han ansåg att färgen var förenligt med homosexualitet.

– När enskilda personer har sagt något, framförallt förare, har de fått sparken eller i alla fall har teamen lämnat ut ett uttalande att de inte stöttar den typen av uttryck. Jag tycker att det är intressant att man inte gör det här, säger Hamilton.

– Men det är inte mitt team och det är inte så vi hanterar saker. Det visar bara hur viktigt det är att fortsätta jobba med detta, men både som sport och inom teamen.

Helmut Marko har bett Sergio Perez om ursäkt och VM-tvåan hävdar att han inte har tagit illa vid sig.

– Vi hade ett samtal mellan fyra ögon och han bad om ursäkt. Det är det viktigaste för mig och nu lämnar vi det bakom oss, citeras Perez av motorsporttotal.com.

– Jag känner Helmut, jag vet att han inte menar det som folk har uppfattat. Vi gör alla misstag och jag kan inte kontrollera det som händer i offentligheten och i media. Om jag hade läst en sådan kommentar kanske jag också skulle tänka så, men för mig är den personliga relationen viktigast.

F1 i Singapore – skärpta regler

Det sker en förändring i det tekniska regelverket till denna helg. Reglerna kring rörligheten bak- och framvinge skärps (TD018), precis som reglerna kring golvet (TD039) och möjligheten att hitta kryphål där.

– Det finns många ingenjörer som försöker att plocka ut max ur reglerna och tidigare har vi sett en frihet i hur de aerodynamiska komponenterna har designats, säger FIA:s teknikchef Tom Goss till Sky.

Frågan är om detta påverkar Red Bull, som har ett avancerat golv?

Samtliga stall, utom Haas, kommer med uppdaterignar till denna helg.

Kort inför om F1 i Singapore

16 år är en ganska lång tid. Så många år har passerat sedan Ferrari vann en VM-titel i Formel 1. Teamet har nu kört 24 race utan att ta en seger, den senaste vinsten tog Charles Leclerc den 10 juli 2022.

Den nya stallchefen Fred Vasseur har styrt skutan i 14 lopp utan en seger, och jämfört med de resultat hans företrädare Mattia Binotto tog till stallet 2022 ligger han under med 357-228 poäng. Sett till segrar leder Binotto med 4-0 och räknar vi pallplatser leder Binotto med 12-4.

Ändå tvingas han lämna sitt jobb efter säsongen.

Hur länge stannar Vasseur?

Han kom till teamet med orden:

– Hos Ferrari är det bara segrar som räknas.

Alfa Romeo fortsätter med samma förarpar under 2024. Det bekräftar stallet.

Valtteri Bottas och Zhou Guanyu kommer att göra en tredje säsong tillsammans.

Det innebär att det nu finns ett fåtal förarplatser kvar till 2024, en i Williams och en eller två hos AlphaTauri.

I vårt senaste avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan kan du lyssna på läget i de olika teamen.

I dag drar F1 i Singapore igång. Notera att det har skett förändringar på banan.

Här är en guide med statistik inför F1 i Singapore, här information om däcken till Singapore GP.

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB