Startsida / Inlägg

George Russell nära tårar efter missen i Singapore

av Anna Andersson

George Russell jagade segern under F1 i Singapore.

Men gjorde ett litet misstag, satte bilen i muren och tappade allt.

– Det var ett patetiskt misstag, säger britten.

George Russell under F1 i SIngapore
George Russell, Mercedes, tappade en pallplats under F1 i Singapore på det sista varvet (TT)

Han vann i när Formel 1 körde i Brasilien i fjol. Sedan dess har Red Bull dominerat. Nu hade han chansen att ta ännu en seger, men fastnade bakom Lando Norris, gjorde ett ynka misstag och avslutade racet i muren.

– ”Fuck! No! No! Fuck! Fuck! What the fuck guys, what the fuck, what a fucking rookie. Oh my goodness.”, var hans kommentar över radion.

Efter loppet hade Mercedes George Russell tårar i ögonen och hans teamchef Toto Wolff konstaterade kallt:

– Han kysste muren. Du kan se märkena och där var det över. Vi kunde ha slutat trea och fyra, men nu tappade vi 22 poäng på Ferrari.

 

George Russell tårögd efter F1 i Singapore

Mercedes har fortfarande den viktiga andraplatsen i konstruktörsmästerskapet i Formel 1, men Ferrari knaprar in och det skiljer nu 24 poäng till Mercedes fördel när sju deltävlingar återstår av säsongen 2024.

Incidenten som diskuteras efter Singapore GP handlar om George Russell och Mercedes som tog in båda sina bilar för ett snabbt sista depåstopp i samband med en virtuell säkerhetsbil i slutet av loppet. Russell tappade banposition, han halkade ner bakom Ferraris Charles Lelcerc och McLarens Lando Norris, men de nya mediumdäck var snabba. Både han och kollegan Lewis Hamilton körde betydligt snabbare än bilarna i täten. De tog in sekund efter sekund och snart körde de om Leclerc och så låg de fyra första förarna direkt efter varandra. Ledande Carlos Sainz, Ferrari, gjorde allt han kunde för att hålla tvåan Lando Norris inom en sekund bakom sig. På så sätt kunde Norris nyttja DRS och försvara sig mot de två snabba Mercedesbilarna bakom.

Vad hände i Singapore?

George Russell satsade allt han kunde för att nå segern – men i den tionde kurvan på det sista varvet avslutade han racet i muren.

– Hade jag haft en chans på Lando, en halv billängd så tror jag att vi hade vunnit. Då hade jag kommit om honom och Carlos hade inte haft någon DRS att försvara sig med, men istället avslutade jag kvällen i muren, säger Russell efter racet.

– Jag vet inte vad som hände, även om det hände. Troligen tappade jag fokus, kanske var det frustration över att det var sista varvet och jag insåg att jag missat min chans. Ett misstag, på en centimeter, förstörde hela helgen.

Till Sky säger han:

– Man gör ett misstag och betalar priset för det. Men det är hjärtskärande att göra det efter en så bra helg. Bilen var fantastisk, kvalet bra och racet också. Vi hade en modig strategi, men nu känns det som om jag har svikit både mig själv och stallet. Det är tufft.

Resultatet från Singapore GP hittar du här, en text efter loppet finns här.

 

Kort om F1 – efter Singapore och inför Japans GP

Fernando Alonso, Aston Martin, är den första förare in F1-historien som kört över 100 000 tävlingskilometer i Formel 1.

Ett hundra tusen kilometer. Det är brutalt mycket.

I 308 dagar var Red Bull vinnare i F1. Det har alltså gått nästan ett år sedan teamet förlorade ett lopp, i Brasilien 2022. Nu var det dags igen.

Sergio Perez bestraffades med fem sekunders tidstillägg för incidenten med Alexnder Albon. Han fick också en straffpoäng på sin superlicens.

Det blev en pinne för Haas och Kevin Magnussen i Singapore. Nu är stallet två poäng före Alfa Romeo på plats åtta i mästerskapet och det komemr en uppdatering till hemmaracet i Austin, USA i mitten av oktober.

Liam Lawson tog poäng i sitt tredje F1-lopp. AlphaTauri står nu på fem poäng, han har tagit två av dem och även kört in på teamets bästa säsongsplacering. Yuki Tsunoda har tagit en poäng vid tre tillfällen i år. Jag skulle gissa att Daniel Ricciardo som än så länge nollat är lätt nervös i hemma i Australien nu. Han ska egentligen komma tillbaka till VM-deltävlingen i Qatar.

Gör han det?

Oavsett om han gör det eller inte, hur ska Red Bull kunna hålla Liam Lawson utanför en styrning nästa år?

Det är kamp om förarplatserna i fältets sämsta bil – AlphaTauri är fem poäng efter Alfa Romeo på plats tio i VM.

Lance Stroll kom aldrig till start i Singapore, enligt stallet mådde han inte helt bra efter den otäcka kraschen i kvalet. De räknar dock med att han kör igen i Japan nästa vecka.

Bästa F1-loppet 2023?

Ni var många som var enormt positiva på vår F1-live under F1 i Singapore, flera av er frågade om Red Bull kommer att vara borta nu. Tyvärr måste jag nog göra er besvikna.

Detta var troligen resultatet av många olika parametrar som slog rätt (eller fel  beroende på vem man hejar på), som de raka långsamma kurvorna, stadsbanan med det hoppiga underlaget som gjorde att Red Bull också fick höja sin bil något, få raksträckor där stallet kan nyttja sin överlägsna DRS och svårigheterna att köra om.

Ni såg ju Max Verstappens jakt under den sista stinten. Han slutade ändå femma, trots att han var i från åkt denna söndag. Verstappen hävdade själv att det var otur med säkerhetsbilarna som gjorde att han missade prispallen.

På söndag väntar Japan och Suzuka. Det kan mycket väl bli en helt annan historia.

Vad tror ni?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB