Startsida / Inlägg

Bernie Ecclestone, tidigare F1-bas, erkänner skattebrott

av Anna Andersson

Den tidigare F1-basen Bernie Ecclestone står åtalad för skattebrott. 

Han ska ha undanhållit flera miljarder för den brittiska skattemyndigheten och han erkänner.

– Jag erkänner mig skyldig, säger han till AFP.

Bernie Ecclestone, i dag 92 år gammal har erkänt sig skyldig till skattebrott (TT-AP)

Bernie Ecclestone kontrollerade Formel 1 i nästan fyra decennier. Han styrde sporten med järnhand från mitten av 1970-talet till dess att han sålde rättigheterna till de nuvarande ägarna Liberty Media 2017.

Han hade rollen som hedersordförande fram till 2020. Idag har 92-årige Ecclestone ingen roll inom sporten som gjort honom oerhört rik. Bernie Ecclestone tros ha tillgångar värda omkring 32 miljarder kronor och enligt åklagaren ska han ha undanhållit skattemyndigheten tillgångar motsvarande ungefär sju miljarder kronor. Historien går tillbaka till 2015 då han aldrig deklarerade tillgångar (400 miljoner pund). Pengarna gömdes på ett bankkonto i Singapore.

Förra året åtalades han för bedrägeri vid en domstol i Storbritannien. Då nekade han till anklagelserna, men i dag erkände han vid Southwark Crown Court i London.

Bernie Ecclestone erkänner skattebrott

Enligt BBC anlände Ecclestone till domstolen tillsammans med sin hustru Fabiana och han verkade skröplig när han reste sig för att tala med domaren.

Bernie Ecclestones juridiska team anser att han inte bör dömas till fängelse. Dels på grund av sin höga ålder, men också på grund av medicinska problem och att han inte är någon risk för allmänheten.

Hans försvarare Christine Montgomery hävdar att han “bittert beklagar de händelser som har lett fram till rättegången”.

92-åringen döms

Enligt åklagare Richard Wright accepterar nu Ecclestone att han behöver en viss skatt. Han har i en civil uppgörelse gått med på att återbetala nästan 653 miljoner pund  (8,7 miljarder kronor) till HM Revenues and Custom. Han dömdes också till 17 månaders fängelse, men domen blir villkorlig under två år.

Bernie Ecclestone är mycket kontroversiell. Han har vid flera tillfällen hyllat Vladimir Putin, talat väl om Adolf Hitler och det är inte länge sedan han greps med en pistol i samband med att han skulle kliva på ett flyg från Brasilien. Vapnet beslagtogs och Ecclestone släpptes mot borgen.

Kort om F1

Hur ser Red Bull på Sergio Perez framtid? Den frågan blir allt mer aktuel sedan Red Bulls chefer Christian Horner och Helmut Marko återigen uttalat sig.

Om du har missat det så har Pirelli förlängt avtalet med Formel 1 till och med 2027. Det innebär att däcktilvlerkaren även har ensamrätt på att leverera däck till FOrmel 3, Formel 2 och Formel 1 fram till och med 2027.

Enligt tidningen Het Laatste Nieuws i Belgien är F1 på Spa säkrat fram till och med 2025. Kontraktet ska vara klart, men det är inte bekräftat. F1 på Spa är än så länge bara bekräftat till 2024.

Missa inte helelr veckans Plattan i Mattan. I vår F1-podd snackar vi om allt som rör Formel 1 och lite till. Har du inte hört alla avsnitt finns det flera specialavsnitt, om Ronnie Peterson, Michael Schumacher, skandalerna Crashgate och Spygate, med F1-domaren Lars Österlind, Christian Arnell som varit aerodynamiker hos Red Bull, samt det senaste svenska stjärnskottet Linus Lundqvist och ikonen Kenny Bräck.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB