Startsida / Inlägg

Perez hånar domarna – riskerar ny bestraffning

av Anna Andersson

Sergio Perez hånade domarna under F1 i Abu Dhabi.

Nu riskerar Red Bulls förare ännu en bestraffning.

F1 i Abu Dhabi 2023
Sergio Perez, Red Bull är tvåa i VM, men han har haft en tung säsong (TT-AP)

Sergio Perez, har haft en rätt tung säsong, även om han är tvåa i VM när vi nu räknar samman Formel 1 2023. I säsongsfinalen åkte på en bestraffning för incidenten med Landio Norris. De båda bilarna var i hop på varv 47 av F1 i Abu Dhabi och Perez drabbades av fem sekunders tidstillägg.

Han blev förbannad.

Så förbannad att han släppte ut sin ilska över radion.

–  Jag tycker att domarna är ett skämt. Jag kan inte tro att det är sant, jag menar att de har varit väldigt dåliga hela året, men detta är ett skämt. Det är verkligen ett skämt, sa han över radion till Red Bull.

Efter racet var han lika frustrerad.

– När du kommer bakifrån och bromsar sent har du inte kontroll över hela bilen. Lando visste var jag var och han bestämde sig för att svänga in. Hjulen gick i varandra, han genade i kurvan och vann tid. Det är en race incident, säger Perez till Sky.

– Men domarna var oerhört dåliga i dag. Vi har sett betydligt värre saker tidigare, hjulen var i  varandra, Lando genade och jag fick en bestraffning!

F1 i Abu Dhabi 2023 – kamp bakom Verstappen

Norris anser att det hela var Perez fel. Domarna höll med och vid sidan av tidsstraffet fick Perez två straffpoäng på sin licens. Det gör att han nu har sju straffpoäng och når en förare tolv under ett år stängs han av ett lopp.

Det var ett intensivt lopp i Abu Dhabi, Mercedes säkrade andraplatsen i märke-VM, mycket tack vare att de hade två bilar på poängplats. Ferrari hade bara en, Carlos Sainz hade en urusel helg och eftersom han inte tog någon pinne alls räckte det inte med Leclercs andraplats för att ta hem nio miljoner dollar extra. Sainz dåliga avslutning av säsongen gjorde att han rasade från plats fyra till plats sju i sammandraget och inte längre är bäst i teamet.

Fernando Alonso slutar fyra i VM, Charles Leclerc femma och Norris sexa. Det skiljer en poäng mellan Alonso (206) och Norris (205). Alonsos snabbaste varv på Spa gav honom den fina fjärdeplatsen till slut.

Alla resultat 2023

Kort om F1 i Abu Dhabi

Max Verstappen körde ALLA varv under årets säsong, det har tre förare i historien mäktat med Michael Schumacher 2002, Lewis Hamilton 2019 och Verstappen 2023. Han vann också säsongsfinalen, F1 i Abu Dhabi. Hans 19:e seger i år.  Han har också lett 1000 varv i år. Det har ingen annan förare lyckats med tidigare.

Det är första gången sedan 1952 som den brittiska nationalsången inte har spelats för en vinnande förare eller team i Formel 1. Det är 70 år det.

Franz Tost lämnar F1 och AlphaTauri. Vad kan Laurent Mekies göra där nästa år? Det var en tajt kamp med Williams i år och Tsunodas avslutning tar vi med oss.

Om 95 dagar är det dags igen – den första fria träningen inför F1 i Bahrain. Det är dags för 24 lopp i F1 2024. Fler än någonsin tidigare och det avslutas med en trippel header, Las Vegas, Qatar och Abu Dhabi. Smaka på den. Är du laddad?

Jag passar på att tacka er för ett fantastiskt år, för ert engagemang, era kommentarer och för att ni hänger här, samt på F1-live.

Tack för Formel 1 2023 – nu laddar vi för F1 2024

F1-bloggen kommer att leva även under vintern, precis som vanligt, men jag kommer inte att uppdatera varje dag utan när det finns saker att skriva om. Det brukar dock sluta med varannan i sämsta fall….2024 går F1-bloggen in på sitt 15:e år. Det är helt makalöst!

Samtidigt som jag håller liv i detta ska jag färdigställa min bok om Formel 1 som kommer ut i samband med säsongsstarten 2024 och även andra F1-projekt som ni kommer att hitta inom Aftonbladets F1-bevakning.

Missa inte heller vår F1-podd Plattan i Mattan som kommer varje onsdag – året runt. Vi laddar för ett stort antal specialavsnitt. Har ni tankar och idéer här av er!

Tack för i år.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB