Startsida / Inlägg

Fansen stämmer F1 efter skandalen i Las Vegas

av Anna Andersson

Formel 1 i Las Vegas är historia. Det är dags för F1 i Abu Dhabi, men först:

35 000 fans stämmer F1 efter skandalen.

De kräver i snitt 318 000 kronor – per person.

Efter F1 i Las Vegas väntar F1 i Abu Dhabi
Max Verstappen, Red Bull, vann F1 i Las Vegas Las Vegas. (AP-TT)

Skandalen under fredagens träning i Formel 1, när ett brunnslock lossnade och skadade både Esteban Ocons Alpine och Carlos Sainz Ferrari, kan få ytterligare konsekvenser. Träningen avbröts, arrangören fick plocka bort 140 brunnslock över den 6,12 km  långa stadsbanan. De fylldes igen med sand och asfalt vilket ledde till att  den andra träningen sköts upp.

– Hela processen, från att identifiera problemet till att åtgärda det tog fem timmar, sa F1:s chef Stefano Domenicali i ett gemensamt uttalande tillsammans med Renee Wilm, chef för arrangemanget i Las Vegas.

Den andra träningen sköts upp och startade försenat, men utan fans. Enligt motorsporttotal.com motiverade arrangören åtgärden med att de anställda, funktionärerna och servicepersonal behövde sluta för dagen, dessutom öppnades gatorna för trafik klockan 04.00 på morgonen och då behövde området vara tömt på fans.

Fans stämmer F1

Arrangören erbjöd de fans som köpt biljetter till fredagen en kompensation. De fick köpa merchandise för 200 dollar, i Las Vegas Grand Prix Official Shop. En dagsbiljett kostade 180 dollar och många fans var riktigt arga. Men de som hade köpt biljetter till samtliga tre dagar erbjöds ingen kompensation alls  och en sådan biljett kostade flera hundra dollar.

Därför  hotas Formel 1 av rättsliga åtgärder. Enligt amerikanska ESPN har advokatkontoret Dimopoulos, tillsammans med JK Legal & Consulting, lämnat in en stämningsansökan mot F1:s rättighetsinnehavare och Liberty Media till Nevadas federala domstol. De två advokatbyråerna lämnar in en gemensam stämningsansökan, på uppdrag av 35 000 fans.

– Vi försvarar rättigheterna för de fans som har rest långväga och som betalar förmögenheter, men inte fått den upplevelse de har betalat för, citeras advokat Steve Dimopoulos av Der Spiegel.

De kräver i snitt 30 000 dollar, runt 318 000 svenska kronor, i ersättning per person.

Formel 1 har bett de förargade fansen om förståelse och påtalar att man har “många intressen att ta hänsyn till, däribland säkerheten för alla deltagare och fansens upplevelse under hela helgen”.

Resultatet i F1 i Las Vegas

Vad tyckte ni om racehelgen i Las Vegas? Det var ett härligt engagemang i vår F1 live, trots att klockan bara var 06.45 när jag startade den.

Inför F1 i Abu Dhabi

Lando Norris
Lando Norris hade en tung helg i Vegas. (AP-TT)

McLarens Lando Norris bröt deltävlingen i Las Vegas efter en rejäl smäll. Han körde över ett gupp på banan och tappade kontrollen över bilen. Han meddelade över radion att han var okej, uppsökte Medical Center och även sjukhuset för ytterligare en kontroll. Allt är dock i sin ordning. Detta var det första loppet som McLarens förare bröt i år.

– Det är ett gupp i banan och man kan se att alla bilar slog i där när de körde över det guppet. Jag tror att han överraskades av guppet när han hade kalla däck, säger McLarens stallchef Andrea Stella.

– Till 2024 måste vi få bort alla ojämnheter när vi kör race under kvällar och nätter, för däcken är kalla och då är greppet dåligt. Det gör att det blir en svår kurva.

Sergio Perez må ha förlorat andraplatsen i racet i Las Vegas, men han säkrade andraplatsen i VM efter sin tredjeplats i Nevada.

Max Verstappen var otroligt kritisk till F1 i Las Vegas inför helgen. Efter hans 18:e seger var det annat ljud i skällan.

– Jag är verkligen spänd på att få komma tillbaka nästa år, sa han.

Det var ett underhållande, händelserikt och spännande race i Las Vegas och redan på söndag är det dags igen. Då i Abu Dhabi och det finns ett par saker att hålla koll på under F1-finalen 2023, även om VM-titeln är avgjord är det fajter kvar.

F1 i Abu Dhabi
F1 i Abu Dhabi markerar slutet på säsongen, så även 2023 (AP-TT)

Saker att hålla koll på under F1 i Abu Dhabi:

Kampen om plats 4 i VM: Carlos Sainz och Fernando Alonso har 200 poäng var. Lando Norris 195 och Charles Leclerc 188.

Kampen om plats 2 i konstruktörsmästerskapet:

Mercedes 392, Ferrari 388. Det är fyra ynka poäng som skiljer dem åt.

Kampen om plats 4:

McLaren har 284 poäng och Aston Martin 273.

Bottenstriden:

I botten skiljer det fyra små poäng mellan Haas som är sist och Alfa Romeo och mellan Alfa Romeo som är nia och AlphaTauri som är åtta skiljer det fem poäng. AlphaTauri har sju poäng till Williams. Inget av bottenteamen tog poäng i Las Vegas.

Dino Beganovic bröt Macau GP

Ingen minns en tvåa i Macau GP och Beganovic startade från andra led. Han låg tvåa, fast besluten att ta sig fram mot täten, och attackerade för andraplats ut på varv tre.

Men i samband med omkörningsförsöket bromsade han på sig på den smutsiga delen av banan.  Han gled in i barriären och ut ur tävlingen.

–  Jag är naturligtvis besviken, men vi gick in i det här loppet med inställningen att vinna – inget annat – och det var det jag försökte göra, säger Dino Beganovic som tävlade i Macau för första gången..

– Jag gjorde en bra start och farten var fantastisk idag. När jag fick chansen att gå för andraplatsen tog jag den direkt. Tyvärr gjorde jag ett misstag och bromsade försent ute i smutsen, och understyrde in i räcket. Det är surt, särskilt när jag hade ett så bra läge, men jag hoppas komma tillbaka hit nästa år och göra ett nytt försök. På det stora hela har det varit en helt otrolig upplevelse här i Macau.

Macau Grand Prix avslutade Beganovics tävlingssäsong 2023. 2024 väntar en fortsättning i FIA Formula 3 Championship tillsammans med PREMA Racing.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB