Startsida / Inlägg

”Michael Schumacher slutade för tidigt, kunde ta en åttonde VM-titel i F1”

av Anna Andersson

Michael Schumacher lämnade F1 2012. Det var för tidigt.

Det anser Ross Brawn.

– Hade han tävlat 2014 hade han kunnat vinna VM-titeln.

Michael Schumacher och Ross Brawn
Michael Schumacher och Ross Brawn var framgångsrika tillsammans. Här jobbade både för Ferrari, året är 2004. (AP-TT)

VM-titeln 2014 var den första som Lewis Hamilton vann för Mercedes och det var också den första i en dominant serie. Stallet vann samtliga förar-VM fram till och med 2020.

Men då var inte Michael Schumacher en del av teamet längre. Schumi, som lade av första gången när han var 37 år gammal år (2006) kom tillbaka till F1 och Mercedes år 2010. Han  tog en pallplats på tre säsonger och ersattes 2013 av Lewis Hamilton.

Men enligt den tidigare teamchefen, Ross Brawn, lade Michael Schumacher av för tidigt.

– För mig blir det allt tydligare att han lade hjälmen på hyllan för tidigt, säger Brawn i ett samtal med Auto Bild.

Hur många VM-titlar vann Michael Schumacher?

Brawn jobbade med Schumacher under varje säsong som tysken vann en VM-titel. Totalt vann Michael Schumacher sju VM-titlar i Formel 1, två hos Benetton och fem hos Ferrari. Därefter lade han av och Ross Brawn tog en paus.

Sedan återkom Brawn med Honda och sitt eget team Brawn GP. Efter en framgångsrik säsong sålde han stallet till Mercedes och övertalade Schumi till en comeback.

– Han sådde fröet till framgång hos Mercedes mellan åren 2010 och 2012, säger Brawn.

– Om Michael hade varit aktiv 2014 hade han kunnat vinna titeln.

2014 vann Mercedes 16 av 19 lopp med Nico Rosberg och Lewis Hamilton, men enligt Brawn hade Schumacher kunnat göra bra ifrån sig även om han då hade varit 45 år gammal.

Fernando Alonso är ungefär lika gammal nu som Michael var då. Han visar att man kan vara en världsförare även när man passerat 40 år.

Michael Schumacher lämnade Formel 1 efter säsongen 2012, lite mer än ett år senare skadades han svårt i en skidolycka. Han vårdas numera i hemmet, men familjen har valt att hålla hans hälsotillstånd privat.

Kort om F1 inför 2024

Williams har förlängt sitt avtal med Mercedes och köper motorer från den tyska tillverkaren fram till och med 2030.

På Monza byggs det. Banan har kontrakt med F1 till och med 2024, men har nu startat omfattande saneringsarbeten för att säkra framtiden inom F1. Ombyggnaden väntas ta 140 dagar och omfatta ett förbättrat inflöde för publiken. Man ska förbättra läktarna för att ge fansen en bättre upplevelse och sedan ska byggnaden där garagen finns förses med en annan struktur och ett permanent tak, vilket kommer att göra den högre.

Ombyggnaden väntas kosta 21 miljoner euro och ska vara färdig i juni. Den 30 augusti inleds den första träningen inför Italiens GP 2024.

Här är hela kalendern för F1 2024.

När vi är inne på Ferrari. I veckans F1-podd presenterar vi ett specialavsnitt om Charles Leclerc och hans väg till Formel 1. Ni får även lyssna på när han berättar varför han blev så förälskad i racingen. Här lyssnar du på Plattan i Mattan.

Sedan har Marcus Ericsson avslutat samarbetet med Huski, vilket är mycket väntat. Han är nu betald förare för Andretti Global, hos Chip Ganassi Racing  och i de tidigare team han har kört för förde han med sig en budget för att få köra.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB