Startsida / Inlägg

F1 i Saudiarabien: Ny storm i cirkusen kring Formel 1

av Anna Andersson

Inför F1 i Saudiarabien 2024 stormar det återigen om Formel 1. Denna gång är det FIA:s president Mohammed bin Sulayem.

Han utreds för att ha varit med och påverkat utgången av F1 i Saudiarabien 2023.

F1 i Saudiarabien 2023
Sergio Perez, Red Bull och Fernando Alonso, Aston Martin efter F1 i Saudiarabien 2023 (AP-TT)

Ni minns säkert loppet, där Aston Martins Fernando Alonso slutade trea, men fick ett straff på tio sekunder efter målgång för att han inte avtjänat den bestraffning på fem sekunder som han hade fått tidigare under loppet. Eller Aston Martin trodde att stallet hade avtjänat straffet, men ett verktyg hade vidrört bilen innan de fem sekunderna hade passerat.

Alonso  förlorade en pallplats – men fick tillbaka den ett par timmar senare sedan hans team protesterat. Nu kastar en ny rapport, som BBC Sport har sett, ett annat sken över händelsen. Enligt BBC Sport har en visselblåsare avslöjat att Mohammed bin Sulayem ringde shejk Abdullah bin Hamad bin Isa Al Khalifa – FIA’s vice president i mellanösten och nordafrika – som var på plats under loppet och påtalade att han ansåg att Alonsos bestraffning skulle hävas.

I rapporten som skrivits av FIA:s compliance officer, Paolo Basarri, används också det italienska ordet ”pretendere”, som i sammanhanget betyder att kräva eller förvänta sig.

Huruvida och i vilken utsträckning FIAs president faktiskt påverkar tävlingsledarens beslut utreds nu av FIA:s etiska kommitté. Rapporten väntas vara färdig om fyra till sex veckor.

Förvirringen kring vad arbete på bilen under en bestraffning egentligen betyder och incidenten under Formel 1 i Jeddah 2023 ledde till att FIA lade till ytterligare en rad i regelverket. u står det: “All beröring av bilen eller föraren med handen eller med verktyg eller utrustning utgör arbete”.

Kort om F1

Ferrari har halverat avståndet till Red Bull jämfört med i premiären för ett år sedan, då var skillnaden mellan Max Verstappen och förste Ferrariförare som var Carlos Sainz 48 sekunder. I år var skillnaden 25 sekunder, vilket Fred Vasseur och Ferrari ser som mycket positivt.

Alpine har förändrat strukturen på organisationen, det skrev jag om i söndags. Nu blir det tre personer som delar rollen som teknikchef, Joe Burnell (teknik), David Wheater (aerodynamik) och Ciaron Pilbeam (performance).

Max Verstappen, Red Bull, är nöjd med sin bil:

– Känslan i bilen är ungefär som 2023, bara lite bättre, säger han till motorstotal.com

Även F1 i Saudiarabien avgörs på en lördag – alla tider hittar du här.

F1-bibel 2024

Du hittar ditt exempel i en en affär nära dig. Har du beställt och betalt en F1-bibel, men inte fått den än? Skicka ett mejl till mig!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB