Vann premiären av IndyCar – diskas för fusk

av Anna Andersson

Penske fråntas två pallplatser från premiären av IndyCar. Teamets bilar fuskade med användningen av bilens turbo för omkörning.

”Jag skäms”, skriver stallägaren Roger Penske.

Josef Newgarden blir av med segern i premiären av IndyCar (INDYCAR)

För Roger Penske som äger teamet, men är också styrelseordförande för Penske Corporation som äger både Indianapolis Motor Speedway där Indy 500 avgörs och det amerikanska mästerskapet IndyCar, är det en tuff upptäckt.

Penskes förare Josef Newgarden som vann premiären och Scott McLaughlin som slutade trea diskas från premiären i St Petersburg den 10 mars. Stallet döms för att ha manipulerat turbosystemet, push-to-pass, som används vid omkörningar så att det kunde sättas i spel vid start och omstarter.

Det är inte tillåtet.

Den tvåfaldiga mästerskapsvinnaren Newgarden,  som vann klassikern Indy 500 2023, ska ha använt fördelen under loppet och fråntas nu segern. Även stallkamraten Scott McLaughlin förlorar sin tredjeplats.

”Jag tryckte på (turbo)knappen av vana, men jag passerade inga bilar och jag fick inte heller någon tidsfördel. Ett misstag begicks”, skriver McLaughlin i sociala medier.

Newgarden diskad efter premiärsegern i IndyCar

Tilltaget upptäcktes inför den andra deltävlingen som avgjordes i Long Beach, Kalifornien, förra helgen. Stallets tredje förare Will Power, som slutade fyra , ska inte använt turbon felaktigt och flyttas nu upp till andra plats i resultatlistan. Han får dock ett avdrag på tio poäng i totalställningen.

”En stor besvikelse. Jag skäms”, skriver stallägaren Roger Penske i ett sms till nyhetsbyrån AP.

Diskningen gör att loppets tvåa Pato O’Ward tilldöms premiärsegern och att Felix Rosenqvist flyttas upp från plats sju till plats fem. I totalställningen tar Scott Dixon, som vann säsongens andra lopp, över ledningen från Newgarden.

Rosenqvist är bäste svensk, på plats sex, och Marcus Ericsson återfinns på plats tio. Debutanten Linus Lundqvist ligger på plats 17 i sammandraget.

I helgen tävlar IndyCar i Alabama, på Barber Motorsport Park. Felix Rosenqvists tankar inför helgen och alla tider hittar du här.

För övrigt rapporterar motorsport.com att Adrian Newey lämnar Red Bull. Det spekuleras i om han ska flytta till Aston Martin eller Ferrari.

• Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin