Startsida / Inlägg

F1-chefen kräver hårt straff för Magnussen

av Anna Andersson

Kevin Magnussen försvarade sig hårt mot Lewis Hamilton under sprinten i under F1 i Miami. Han fick en bestraffning.

Men det räcker inte. McLarens stallchef Andrea Stella kräver en avstängning.

Kevin Magnussen mot Lewis Hamilton i F1
Kevin Magnussen mot Lewis Hamilton (AP-TT)

För andra gången i år drabbades Kevin Magnussen, Haas, av inte bara en utan flera bestraffningar. Bestraffningar läggs på hans tid efter loppet och han fortsatte därför att försvara sig och köra hårt. Allt för att hjälpa sin kollega Nico Hülkenberg till poäng.

Magnussen drabbades av ytterligare tio sekunders bestraffning – men  hans kollega tog två viktiga poäng för stallet.

– Jag förtjänar verkligen bestraffningen, det är inget snack om saken, sa Magnussen till Sky Sport efter sprintloppet.

– Men jag var tvungen att spela det här spelet igen. Jag hade en bra position bakom Nico. I början av loppet tog jag ett par platser och låg åtta, på poängplats och försvarade mig mot Lewis, jag fick DRS av Nico och hade bra fart, men Nico genade i en chikan, jag tappade DRS och han kunde inte ge mig tillbaka DRS för då hade vi aldrig klarat plats sju och åtta. Jag blev väldigt sårbar, Lewis jagade och jag försvarade mig allt jag kunde.

Stängs F1-föraren Kevin Magnussen av?

Magnussen påtalar att han behövde göra samma sak som under Formel 1 i Jeddah, då han fick två bestraffningar, men ändå lyckades skapa ett sådant avstånd att hans kollega tog poäng.

– Så jag använde mig av samma dumma taktik. Jag gillar det inte, men i slutändan är det mitt jobb som lagkompis. Nico tog poäng för att jag gav honom det gapet, varken Yuki Tsunoda eller Lewis Hamilton kunde köra i kapp honom. Det är inte så jag vill köra, men det var det jag behövde göra.

Så ser inte McLarens teamchef Andrea Stella på situationen. Han anser att Kevin Magnussen bör stängas av.

– Hur kan bestraffningen bara adderas? Den borde vara exponentiell, citeras Andrea Stella av sport.de.

– Fem plus fem plus fem är inte femton.

Istället kräver han tuffare bestraffningar mot förare som bestraffas för samma förseelse flera gånger.

– Kanske borde de tillbringa en racehelg hemma med sina familjer och fundera över vad det betyder att vara sportslig innan de kommer tillbaka, säger Stella.

– För mig är detta relativt enkelt. Vi har ett fall där det handlar om ett medvetet beteende för att skada en annan tävlande. Det här beteendet fortsätter under samma lopp och upprepar sig sedan under samma säsong.

Kevin Magnussen, Haas F1
Kevin Magnussen, Haas F1 (LAT Images)

Hur många straffpoäng har Magnussen i Formel 1?

Han anser att Magnussen förstörde racet för sina konkurrenter och att det är rätt, sett ur ett sportsligt perspektiv. Är du utanför poängen spelar det ingen roll om du får 20 sekunders tidstillägg.

– Men de konkurrenter som han stoppar har ingen chans på poäng. Detta upprepas medvetet och ihärdigt. Det är helt oacceptabelt. Stellas åsikter delas dock inte av hans förare, Lando Norris, som anser att Magnussen gjorde rätt.

– Du vet att du får en bestraffning, men visar en fantastisk prestation för laget. Det beror på hur hårt du kämpar för teamet. Det är både bittert och svårt att vara den andra föraren, men jag tycker att han var smart, säger Norris.

Kevin Magnussen drog också på sig fem straffpoäng och ligger nu på tio straffpoäng. När han är tolv stängs han av ett lopp, det är en bestraffning som ingen förare någonsin har drabbats av tidigare. Poängen behålls även ett år, vilket gör att han inte förlorar några poäng förrän i mars 2025. Då kan hans F1-karriär redan vara över.

Här kan du se hur många straffpoäng alla förare har i Formel 1 efter F1 i Miami.

Kort om F1

Det ryktas om att Carlos Sainz har tackat nej till ett erbjudande från Audi. Sainz själv dementerar ryktet.

Brittiska The Times skriver att Red Bull riskerar att tappa ytterligare en medarbetare efter det att nu Adrian Newey har sagt upp sig.

Tidningen skriver att Jonathan Wheatley, sportdirektör i teamet, är på väg att lämna.

– Jag tror att det händer saker där som ändrar stabiliteten lite och troligen är han (Newey)  bara den första dominobrickan som faller, sa McLarens vd Zak Brown i fredags.

Enligt F1 Insider ska Mercedes testa Mick Schumacher och Kimi Antonelli under veckan som kommer. Det handlar om ett test med en äldre F1-bil på Silverstone.

Detta gör man för att se vilken nivå supertalangen Antonelli, 17, håller och Alpine ( där Mick kör i WEC) är också nyfikna på att se hur Schumacher, 25, står sig. Även i det stallet kan det öppnas möjligheter framöver.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB